Antiaikalainen
Antiaikalainen

Sitaatti

Parhaiden ja maailmaa järisyttäneiden kirjojen listaamisella on selvä tehtävä. Hyvät ihmiset saavat vähällä vaivalla selvän, mitä ei ainakaan kannata lukea.”
Jukka Kemppinen blogissaan

Kommentit (12)

 1. Karo Hämäläinen

  Yritysjohtajatapaus on minusta todella hyvä esimerkki sitä, kuinka Finlandia-palkinto voi laajenta ns. suuren yleisön lukukokemuksia ja tuoda laatukirjoja entistä laajemman yleisön tietoisuuteen. Ehkäpä yritysjohtaja tahi hänen kaverinsa hyvän kirjan löydettyään lukee myöhemmin myös muita saman kirjailijan teoksia.

  Finlandian vaikutukset ovat positiiviset, mutta tietenkin vain niin kauan kuin ilmiötä tarkastellaan järjestelmänä, tilastotieteen keinoin. Kuten tiedetään, esimerkiksi Finlandia-ehdokkaiden joukko valikoituu varsin sattumanvaraisesti. Jos rulettikuula ei osu kohdalle – kuten esimerkiksi Arto Salmisen kohdalle -, se on varsin harmillista. Sille nyt vain ei voi mitään.

  Kuitenkin uskon, että Finlandia-ehdokasromaanit ovat keskimäärin taiteellisesti korkeatasoisempia kuin Suomessa ko. vuotena ilmestyvät romaanit keskimäärin.

  Sattumanvaraisuuden ohella Finlandian toinen suuri puute on keskittyminen vain yhteen genreen.

  Finlandia on ennen muuta julkisuusmylläkkä – ja varsin onnistunut julkisuusmylläkkä onkin. Tiedotusvälineet on saatu innostumaan siitä, ja varjolistojakin laaditaan vaikka kuinka. Minäkin spekuloin ennalta, mitkä romaanit mahtavat olla listalla, ja spekulointiin kuuluu se, että koettaa arvailla raadin jäsenten mieltymyksiä.

  Vähän niin kuin hiihdon väliaikalähtökisoissa lähtönumeroiden arvonnan jälkeen silloin vanhoina hyvinä aikoina.

 2. Salla Brunou

  Minusta näitä listoja nyt ei kannata tunnepohjaisesti vastustaa, jos kohta ei niitä sokeasti uskoakaan. Eiköhän tuohon 10 kirjaa -ohjelmaan ole haettu jonkin sortin punaista lankaa, tuskin tv-toimittaja voi viedä ajatustaan eteenpäin tyyliin ”jos mä ettisin jotain satunnaisia kirjoja vaan”. Ihan hyvä teema ja antanee ajattelun aihetta niin niille, jotka ovat käsiteltävät kirjat lukeneet, kuin niille, jotka eivät ole.

  Kirjallisuudesta kun onneksi puuttuu se ”massapsykoosi”, joka on mahdollinen esimerkiksi musiikin tai urheilun parissa. Eli vaikka ei olisi ikinä kuullut jotain bändiä, voi silti bailata ihan kympillä festarin päälavan edessä kun veressä on sopivasti alkoholia, aurinko paistaa ja fiilis on mahtava. Kirjaan jokaisen lukijan on muodostettava yksityinen ja omakohtainen suhde. Jos ei kirjaa jaksa lukea, ei hyödytä, vaikka muut sitä kuinka hehkuttaisivat. Siksi esimerkiksi minä voisin väittää, että ”10 kirjaa, jotka järisyttivät maailmaa” pitäisi sisällään vaikka Merja Jalon Nummelan ponitalli -sarjan, joka järisytti kovasti minun maailmaani, kun olin ala-asteikäinen.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *