Sitaatti

Parhaiden ja maailmaa järisyttäneiden kirjojen listaamisella on selvä tehtävä. Hyvät ihmiset saavat vähällä vaivalla selvän, mitä ei ainakaan kannata lukea.”
Jukka Kemppinen blogissaan

Kommentit (12)
 1. Karo Hämäläinen
  31.5.2007, 10:52

  Oletko samaa mieltä vai eri mieltä?

  Minä en ole samaa mieltä. Se ei tarkoita, että olisin välttämättä eri mieltä.

 2. Tommi Melender
  31.5.2007, 11:37

  Olen paljolti samaa mieltä mieltä.

  Tämä kaikenlainen kirjojen, elokuvien, levyjen ja ”unohtumattomien taide-elämysten” listaaminen on tullut ärsyttävän suosituksi puuhaksi, jopa jonkinlaiseksi kulttuurijournalismin muotivillitykseksi.

  Se on mielestäni aika infantiilia, vaikka nämä listajuttujen tekijät aina vakuuttelevat, että lista voi toimia hyvänä pohjana jatkokeskustelulle. En muista nähneeni tai lukeneeni yhtäkään kiinnostavaa näistä asetelmista syntynyttä kirjallisuuskeskustelua.

  Omalta kohdaltani voin sanoa, että kymmenen parhaan kirjan, elokuvan tai levyn listaaminen olisi tyystin mahdoton tehtävä, ja ennen kaikkea järjetön.

  Toisaalta, on tässä sellainenkin puoli, että nämä ”kymmenen kirjaa, jotka järisyttivät maailmaa” -tyyppiset telkkariohjelmat pitävät kirjallisuutta esillä valtamediassa. Varmaan se luo suuren yleisön keskuudessa tuntemuksia, että kirjallisuus on tärkeä juttu, kun siitä näin sivistyneesti keskustellaan.

  On kai se parempi kuin että televisiossa ei esitettäisi kirjallisuusohjelmia lainkaan. Koska sehän on ihan turha luulo, että telkkariin voitaisiin tehdä ohjelmia, joissa kirjoista ja kirjallisuudesta keskusteltaisiin kuten Parnassossa tai Nuoressa Voimassa. Sellainen ei vain nykymaailmassa käy päinsä.

  Niin kauan kuin yleinen illuusio siitä, että ”kirjallisuus on yhteiskunnallisesti tärkeää”, säilyy, myös sen rahoitusta julkisin varoin on helmpompi perustella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *