Antiaikalainen
Antiaikalainen

Sitaatti

”WSOY:n entinen toimitusjohtaja Jorma Kaimio kysyi Finlandiajuhlissani, kuinka monta merkittävää kirjaa ilmestyy mielestäni Suomessa vuosittain. Sanoin, että minusta tämän kokoisessa maassa saattaa kulua helposti viisikymmentä vuotta ilman yhtään merkittävää kirjaa. Kaimio oli hetken hiljaa ja sanoi, että hänen laskujensa mukaan Suomessa ilmestyy vuosittain viitisenkymmentä merkittävää kirjaa, jos parhaat tietokirjat ja käännökset otetaan kotimaisen kaunokirjallisuuden lisäksi mukaan.”
Hannu Raittila kirjassa Hannu Raittila ja Juhani Syrjä: Mitä voi sanoa? (Kirjapaja 2007)

Kommentit (21)

 1. Tommi Melender

  Kyllä minäkin näen H:ssa tuon suuren myötätunnon. Väitetty vihamielisyys miestä, naista, ihmistä, milloin mitäkin kohtaan on H:n kirjoissa niin ilmeisen pinnalla, ettei se voi olla millään kaikki.

  Jostain syystä hänestä halutaan tehdä jonkinlaisen nykymaailman Schopenhauer, joka rakastaa koiraansa mutta vihaa ihmiskuntaa.

  Esimerkiksi Alkeishiukkasissa on koskettava jakso, jossa toinen kertoja pohtii, mitä sisällyttäisi selvitykseen maailmanhistoriasta ja tulee siihen tulokseen, että ainakin isoäitinsä kaltaiset ihmiset, jotka kaikkensa lähimmilleen uhraten mitään vastalahjaksi vaatimatta antavat omanlaisensa todistuksen siitä, mistä ihmisessä (parhaimmillaan) on kyse.

  Monet lopettavat H:n lukemisen siitä mistä se vasta pitäisi aloittaa, ja tulevat näkeneeksi hänessä vain ilmeisen, sen mikä teksistä suoraan ja kirjaimellisesti läpi paistaa.

  Olisikohan niin, että se Taata Westön hengetuote ehtisi vielä proosan preesensissä nähdä päivänvalon, ainakin jos tätä proosan preesensiä hieman venytetään siitä oliko nyt 20 vuodesta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *