Antiaikalainen
Antiaikalainen

Sivilisaation pikku uhrit

Aurinkoinen kevätpäivä, ihanteellinen ruohonleikkuuseen.
Aina nurmikkoa raakkatessani muistan Philip Larkinin runon The Mower. Se kertoo tarinan siilistä, joka kohtaa loppunsa ruohonleikkurin terissä. Runon puhuja – Philip Larkinin oloinen mies, kuten tällaisissa yhteyksissä tavataan sanoa – tunnistaa onnettomuuden uhrin, muistelee ruokkineensa sitä.
”Next morning I got up and it did not.
The first day after a death, the new absence
Is always the same; we should be careful
Of each other, we should be kind
While there is still time.”
Luonnosmainen, hiukan kömpelö runo koskettaa paljaudellaan. Se onnistuu pitämään puhujan tuntemukset yksityisinä ja samalla päästämään lukijan lähelle. Suru kirvottaa kahdessa viimeisessä säkeessä esitettäviin hätäisiin vetoomuksiin. Ne täytyy pistää runoon juuri tuollaisina, sen näköisinä kuin ne olisi sutaistu ensimmäisessä tunnekuohussa hätäisesti tupakkiaskin kanteen. Subliimit loppusäkeet ottaisivat runon hengiltä.
Ja totta kai: tuo pieni runo omalla tavallaan kertoo ihmisen osasta luomakunnassa. Puutarhansa siisteyttä varjeleva homo sapiens silpoo huomaamattaan viattomia luontokappaleita. Minäkin olen syyllinen, minä olen ajanut ruohonleikkurilla sammakon yli.

P.S.

Näin dagen efter kysyn itseltäni: onko tämä merkintä sentimentaalisuudessaan turhan naiivi? Ehkä on, ehkä ei haittaa vaikka on. Jotain Larkinin runon tunnelmasta suodattui tähän. En silti pidä Larkinin runoa sentimentaalisena. Siinä on tunnetta, mutta tunne ei vuoda väärällä tavalla yli.

Kommentit (18)

 1. Tommi Melender

  Ja vielä lisäys:

  ihan samoilla argumenteilla olen kuullut myös ympäristöaktivisteiksi tunnustautuvien lintubongareiden omia puuhiaan kuvailevan. ”Saa olla ulkona, nauttia luonnosta ja raittiista ilmasta.” jne.

  Ihmisen motiivit ja vaikuttimet eivät välttämättä poikkea toisistaan kovin paljon, vaikka aktiviteetit eroaisivat kuin yö ja päivä.

 2. Manta

  Kävin tuossa välillä Etappisian (leikkaamattomalla) palstalla keskustelemassa kanssanne pornosta, ja palaan vielä pikaisesti kommentoimaan nurmikkoasiaa.

  Itselleni tärkein syy leikata nurmikko on esteettinen: se näyttää kauniimmalta, ja siinä on mukavampi astella. Toiseksi tärkein on käärmeiden ja punkkien hienovarainen torjunta, molempia esiintyy täällä paljon.

  Jos nyt pitäisi jotakin johtopäätöksiä vetää, niin Etappiasian tunnetusti aasialaisvaikutteiseen elämänfilosofiaan kuuluu siis asettaa ruohonkorsi, siili ja ihminen samalle viivalle, mikä jollakin vaikeasti hahmotettavalla tavalla lähenee shintolaismunkkien (vai mitä ne oli) tapaa lakaista hyttyset polulta turvaan.

  Itse samastun kuitenkin enemmän Antiaikalaisen käytännön järkeen pohjautuvaan toimintatapaan. Jokaisen on vedettävä omat rajansa johonkin, toivottavasti ensin pohdittuaan asiaa monelta kantilta.

 3. Tommi Melender

  Kiitos hyvistä puheenvuoroista ja Mantalle pointsit hyvästä yhteenvedosta 🙂

  Joudun nyt poistumaan tältä päivältä ja panemaan foorumin kiinni huomiseen saakka. On ennalta sovittua biletyshenkistä menoa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *