Antiaikalainen
Antiaikalainen

Sivistysporvari nukkuu taas huonosti

Suomen johtava sivistysporvari, valtiosihteeri Risto Volanen hämmentää jälleen kansallisia kulttuuripiirejämme. Uudessa Suomen Kuvalehdessä Volanen käy kipakkaa vuoropuhelua taiteen yhteiskunnallisesta tehtävästä Kristian Smedsin ja Juha Siltalan kanssa. Eikä Volanen olisi Volanen, ellei muistaisi pyörittää tuttua itkuvirttään siitä, kuinka Suomessa ”ollaan sinisilmäisiä viha- ja väkivaltakulttuurin suhteen näyttämöllä.”
En voi mitään sille, että aina kun Volanen avaa suunsa propagoidakseen kansakuntaa rakentavan taiteen puolesta ”vihan ja väkivallan” taidetta vastaan, mieleeni nousevat Charles Baudelairen sanat hamalta 1800-luvulta:
”Kaikki nuo typerät porvarit, jotka ehtimiseen hokevat sanoja ´moraalinen, moraalittomuus, taiteen moraalisuus´ ja muita järjettömyyksiä, tuovat mieleeni Louise Villedieun, viidenpennin huoran, joka tultuaan kerran mukaani Louvreen missä ei ollut kertaakaan käynyt, alkoi punastella, peitellä kasvojaan, nyki minua tavan takaa hihasta ja kyseli kuolemattomien veistosten ja taulujen kohdalla, kuinka voitiin pitää julkisesti näytteillä tuollaisia säädyttömyyksiä.”
Volasen rinnastaminen Baudelairen viidenpennin huoraan voi tuntua kohtuuttomalta. Mutta siinä missä Louise Villedieu ei nähnyt veistoksia ja tauluja katsellessaan taideobjekteja vaan ihmisvartaloita ilman rihman kiertämää, Volanen ei Smedsin Tuntematonta sotilasta katsellessaan nähnyt näyttämötaideteosta vaan tunnettujen suomalaisten kuvien ampumisen.
En voi kuin ihmetellä, kuinka helposti sivistysporvarista karisee moraalipaniikin iskiessä sivistys ja jäljelle jää pelkkä porvari. Ihmisen, jonka reseptiokyvyt eivät riitä muuhun kuin teosten ja tekstien kirjaimelliseen tulkintaan, ei kannattaisi soittaa suutaan taiteen yhteiskunnallisesta tehtävästä.
Sivumennen sanoen en usko tällaisesta keskustelusta olevan muutenkaan hyötyä. Smeds sanoo SK:ssa: ”Taiteentekijöidenkö tässä pitäisi korjata maailma ja Suomi oikealle kurssille? Se on paljon pyydetty.”

Kommentit (12)

  1. Anonymous

    Aivan, otsikon perusteella on hankala keskustella. Jos ehdit katsoa erityisesti sen jälkeen tulevaa matkakertomusta Agoralta postmoderniin, saattaisimme saada aikaan mielenkiintoisen pohdinnan.

  2. Anonymous

    Edellinessä ”anonyymissä” tuli tekninen virhe. Se oli lähtöisin Risto Volaselta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *