Sunnuntai-blues

Vetämätön viikonloppu. Yritin lukea Juhani Känkäsen uutta romaania, mutta en saanut siitä otetta. Kirja on hyvä, minä olen paska. Aika kului löhöillessä ja yhdentekeviä ajatuksia pyöritellessä.

Elämysteollisuuden tuotteitakin tuli kuunneltua ja katseltua. Ne herättävät kauhua, koska näyttävät niin ilmeisenä tämän maailmanajan hengen: Voiman, kauneuden ja nuoruuden palvonta – fasismin keskeinen käyttövoima – elää ja rehottaa demokratian ja ihmisoikeuksien nimiin vannovissa läntisissä yhteiskunnissa vahvempana kuin koskaan.

Kommentit (2)
 1. Eikös runoilijakollegasi Parland todennut nuoruudesta jotenkin niin että se on ”tanssivaa väsymystä” ? (Ainoa mitä Parlandilta muistan)

  ”Kirja hyvä, minä paska.”
  Tuosta voisi olla kirja-arvostelun otsikoksi vähintään. Edellyttäisi tietysti, että joku kriitikko vain saisi rehellisyydenpuuskan ensin.

 2. Tommi Melender
  21.10.2007, 21:34

  Muistat Parlandilta paljon. Minä en edes tuon verran. Björlingiltäkin vain sen, että ”ilma on ja valo.” Ehkä muistan häneltä enemmän, jos otan kirjan ja katson.

  Diktoniusta lähtisi heti tältä istumalta useimpiakin säkeitä. Niin kuin vaikka tämä, että ”kaikki mikä siittää on kovaa.” Jonkinlainen nuoruuden kuvaus tai ylistys tuokin.

  Kriitikoilta ei pidä odottaa mahdottomia. Rehellisimpiä kriitikoita on naistenlehdissä. He kirjoittavat lyhyesti ja subjektiivisesti sen miltä tuntui kirjaa lukiessa ja panevat sitten arvostelun perään niin monta tähteä kuin katsovat kirjan ansaitsevan. Se on vilpitöntä, liikuttavan vilpitöntä. Ei edes tavoitella minkäänlaista auktoriteettia tai arvovaltaa. Se on juuri tätä, kun joku Aamulehden nilkki sanoi taannoin tv-uutisissa, että jukkakajavien aika on ohi, enää ei telkkariohjelmista kirjoiteta ylhäältä annettuja totuuksia, vaan jokainen sanoo mielipiteensä ja jokaisen mielipide on samanarvoinen.

  No jaa. Kyllä jotain Parnasson Arto Virtasta arvostan ihan oikeastikin. Hänen kaltaisiaan on vähän tässä maassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *