Sunnuntailukemista kaikille

With technoconsumerism, a humanist rhetoric of ”empowerment” and ”creativity” and ”freedom” and ”connection” and ”democracy” abets the frank monopolism of the techno-titans; the new infernal machine seems increasingly to obey nothing but its own developmental logic, and it’s far more enslavingly addictive, and far more pandering to people’s worst impulses, than newspapers ever were. 

Miksi moderni elämä on roskaa?

Kiintoisan näkökulman siihen antaa Jonathan Franzen The Guardianissa vastikään julkaistussa esseessään. Siinä hän tarkastelee meidän aikamme teknokonsumerismia itävaltalaisen Karl Krausin (1874-1936) tuotannon pohjalta.

Suosittelen lämpimästi! Parempaa sunnuntailukemista en saata keksiä.

Laitoin myös tilaukseen lokakuussa julkaistavan kirjan The Kraus Project, joka sisältää Krausin esseitä Franzenin englanniksi kääntämänä.

Kommentit (9)
 1. Entä uusmodernismi? Siis tämä sekasikiö, jossa valtavia joukkoja, melkein koko poliittista kenttää ja valtavirran kuluttaja-segmenttejä yhdistävät globalisaatio, arvoliberalismi, ekologinen huoli, vapaan liikkuvuuden-ideologia ja elämän realiteettien sirtyminen teknologian sovellusten ja mielikuvateollisuuden puolelle… Kieli tässä em. maailmanjärjestyksessä on yhteinen, ylikorrekti, ristiriitoja välttävä. Median kieli. Ulkopuolelle jääville on varattu pahimmat mahdolliset leimamerkit ja suukapulat.
  Ennustajaeukot joutuvat usein naurunalaiseksi, mutta ennustaisin että 50 vuoden kuluttua historiankirjoituksessa kauhistellaan sitä kuinka me koimme tämän ajan suurimmaksi huolenaiheeksi ilmaston lämpenemisen! Se onkin taskulämmin uhkakuva. Moderni. Samaan aikaan ehkä kuitenkin on menossa siirtymiä, esimerkiksi juuri eurooppalaisen arvopohjan alueella, jotka voivat olla todella järisyttäviä.

  Itse koen roskana tämän uusmodernin arvoliberalismin mallielämät komposteineen ja facebook tykkäyksineen ”suvaitsevaisuuden” puolesta, hah ha.

  jope

 2. Korppi on oikeus
  15.9.2013, 20:34

  ennustaisin että 50 vuoden kuluttua historiankirjoituksessa kauhistellaan sitä kuinka me koimme tämän ajan suurimmaksi huolenaiheeksi ilmaston lämpenemisen! Se onkin taskulämmin uhkakuva. Moderni.

  Jaah, enpä tiedä mitä taskunlämmintä on sivilisaation tuhoutumisessa ja ihmispopulaation romahtamisesta alkutekijöihinsä. Ilmaston lämpeneminen on vain yksi globaalin ekokatastrofin aspekteista.

  En ole kunnolla ymmärtänyt miksi konservatiiveina itseään pitävät ihmiset vastustavat luonnonsuojelua (urbaanien hipstereiden kierrätyspuuhilla ja cityviljelyllä ei ole asian kanssa mitään tekemistä). Yksi syy on tietysti ”koska hipit.” Timo Hännikäinen onkin kirjoittanut aiheesta hyvän esseen.

  Äh, tämä ei ole ihan oikea paikka näistä asioista keskustelemiseen. Mutta menköön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *