Antiaikalainen
Antiaikalainen

Suoraa puhetta lyriikasta

En ole kommentoinut blogissani juuri lainkaan lyriikkaa. En myöskään ole useaan vuoteen kirjoittanut ensimmäistäkään runoa, saati suunnitellut kokoelman tekemistä.
Nuoren polven lyyrikoistamme ainakin Timo Hännikäinen ja Ville-Juhani Sutinen ovat ilmoittaneet julkisesti lopettaneensa (ainakin toistaiseksi) runojen tekemisen.
”Nykyrunouden kirjoittaminen ja harrastaminen muistuttaa shakkipeliä: suljettua, omien sääntöjensä mukaan toimivaa järjestelmää, joka kyllä innostaa peliin osallistuvia mutta jolla ei juuri ole tekemistä ympäröivän todellisuuden kanssa”, Hännikäinen kirjoittaa Nuoressa Voimassa 1/2010.
Ainahan lyriikkaa on pidetty vaikeana, jopa elitistisenä. Muistan, kuinka itseäni kismittivät ihmiset, joiden mielestä Paavo Haavikon runot olivat ”vain sanoja peräkkäin”. Runous on vanhan hokeman mukaan kirjallisuuden kuningaslaji — tai kuten poliittisesti korrektit henkilöt sanovat: kuningatarlaji — joka saa eniten irti kielen rekistereistä ja sen vuoksi myös vaatii lukijaltaan eniten. Ei tarvitse mennä kovin kauas taaksepäin kirjallisuushistoriassa päätyäkseen aikaan, jolloin proosaa pidettiin vulgaarina sanataiteen muotona runouden (ja näytelmien) rinnalla. Gustave Flaubert oli ensimmäisiä, jotka näkivät romaanissa vähintään yhtä suuria taiteellisia mahdollisuuksia kuin lyriikassa.
Miksi suhteeni runouteen on viime vuosina höltynyt? Miksi runous ei enää innosta minua entiseen tapaan? Paljolti siksi, että jaan useimmat Hännikäisen tuntemukset ja kokemukset. Jossain vaiheessa melkein kaikki runousihmiset — tai ainakin aktiivisimmat ja kovaäänisimmät — rupesivat puhumaan lyriikan paradigmanvaihdoksesta ja uudenlaisesta poetiikasta (tai poetiikoista, niitähän kuuluu olla monia). Kirjallisuuslehdissä näkyi kritiikkejä, joissa kellokkaat valittivat, etteivät osaa lukea tiettyjä vanhemman polven runoilijoita, koska ovat oppineet kyseenalaistamaan muotopuhtaan modernismin esteettiset ihanteet ja runossa puhuvan subjektin, runominän. Jaksoin vähän aikaa seurata tätä metakeskustelua, vaikka en ole koskaan tuntenut puhtaasti teoreettista mielenkiintoa runoutta (tai poetiikkoja) kohtaan. Siinä vaiheessa, kun joku keksi syyttää keskeislyyriikkaa eettisesti kyseenalaiseksi, koska se ilmentää valheellista läsnäolon metafysiikkaa, turhauduin ja nostin kädet pystyyn: puhukoot keskenään, minä en piittaa. Niin jätin hyvästit lyriikalle, tuntui täysin turhalta kirjoittaa runoja. Ei ollut motivaatiota, ei sisäistä paloa.
Olen toki kaiken aikaa lukenut ja luen edelleen toisten kirjoittamaa lyriikkaa. Viime vuosina Suomessa on ilmestynyt paljon hyviä runokokoelmia (puhun tietoisesti ”hyvistä” kokoelmista, koska inhoan nykytapaa kiitellä runoutta hyvän sijasta ”kiinnostavaksi”), vaikka puheet runobuumista tuntuvat itseään onnittelevan sisäpiirin tärkeilyltä. Uskon, että niin nyt kuin aina ennenkin runokokoelmien tasokkuus noudattaa normaalijakaumaa: kapean kärjen takana on yllin kyllin laadukasta, mutta keskinkertaista tavaraa. Parhaat runoilijat erottuvat aina massasta, riippumatta siitä minkälainen paradigma tai minkälaiset poeettiset ideaalit sattuvat olemaan vallassa (kuulen jo korvissani puhkuvat huomiot siitä, että nykykyään ei ole mitään yhtä paradigmaa, vaan runouden kenttää luonnehtii huikaiseva monimuotoisuus).
Oscar Wilde kirjoitti jossain, että loistavat runoilijat ovat tylsiä, koska panevat koko persoonansa lyriikkaansa, kun taas keskinkertaiset runoilijat ovat naamatusten tavattuina kiehtovia ja valloittavia ilmestyksiä, koska eivät osaa pusertaa lumovoimaansa säkeisiinsä. Nykypäivän versio tästä Wilden havainnosta on se, että moni runoilija tuottaa vakuuttavampaa tekstiä kommentoidessaan poetiikkaa (omaansa tai toisten) kuin toteuttaessaan sitä käytännössä. Eikä tämä koske suinkaan vain suomalaisia lyyrikoita. Se lienee kansainvälinen ammattitauti (ja valitettavan yleinen myös niin sanotuilla proosan avantgardisteilla).
Luin pikaisesti Juha Itkosen Imageen kirjoittaman kolumnin, jossa hän käsitteli Harry Salmenniemen kokoemaa Texas, sakset (nykyrunouden parhaimmistoa muuten). Itkosen sanoista henki tietynlainen arkuus, kun hän ei tuntunut olevan oikein selvillä Salmenniemen taiteellisista pyrkimyksistä ja lähtökohdista. Tällainen aristelu kokeellisen runouden edessä on tyypillistä maallikoille, enkä itsekään koe oloani turvalliseksi ajautuessani poeettisiin väittelyihin. Kolumninsa lopussa Itkonen — pikkuisen nuoleskelevaan sävyyn — huudahti, että tähän ei proosa pysty.
Minusta tuo loppuhuudahdus on käsittämätön. Totta kai proosa pystyy mihin tahansa, kun vain kirjailijat panevat itsensä peliin eivätkä tyydy helpoimpiin ja ilmeisimpiin ratkaisuihin. Ei yksi kirjallisuuden laji ole toista ylempi tai alempi tai tuomittu pystymään vähempään.

Kommentit (12)

 1. Teemu Helle

  ”Se myrsky, joka vähän aikaa sitten siitä ”Hesari-caustista” nousi, oli mielestäni perin juurin huvittava. Alkuperäinen HS:n arviohan (joka oli muuten tyylillisesti varsin hyvä!) vain tunnusti realiteetit; tolkkua on mahdoton saada…”

  Tyylillisesti hyvä, mutta ei ehkä kirjallisuuskritiikkinä. Kommentista huomaa, ettei myöskään kommentoija ole lukenut ko. kokoelmia: esim. Timo Harjun kirja, jota myös ko. ”kritiikki” koski, ei ole järin ”vaikeaa” runoutta, päinvastoin. Tässähän asiasisältöä juuri oli. Se selvinnee lukemalla, kuten olisi selvinnyt myös Hesarin ”kritiikin” kirjoittajalle.

  Oman runouden selittämisen ja poetiikan välillä en tässä yhteydessä näe merkitystä tai yhtäläisyyttä.

 2. Kristian

  Vaikka en ole aiemmin kommentoinut, olen lukenut mielelläni tervepäisten ajatusten ja selkeän artikulaation vaivaamaa blogiasi.

  Hännikäisen lausunnossa on varmasti perää, mutta siinä on myös perspektiiviharha: näppituntumalla väittäisin että alle puolet julkaistavasta ”nykyrunoudesta” kuuluu tuon shakkipelin piiriin. Julkisuutta se kyllä saa reilusti osuuttaan enemmän. Käsittääkseni Hännikäinen ja Sutinen suhtautuvat kirjallisuuteen kuolemanvakavasti, toisaalta kirjallisuus tarvitsee moralistinsa ja julistajansa. Ilmoitus runojen kirjoittamisen lopettamisesta on kyllä raflaava ja moni voisi kysyä mitä kyseisessä tapauksessa menetetään.

  Se onko kirjallisuus sidoksissa ympäröivään todellisuuteen on minusta kysymyksenä enemmänkin filosofian piiriin kuuluvaa. Miksi (kaiken) kirjallisuuden pitäisi olla sidoksissa ympäröivään todellisuuteen?

  Kirjallisuuden aatelisarvoihin en ota kantaa, mutta hiukan kärjistäen voisi väittää ettei monikaan prosaisti tajua runoista mitään. Joten ihmetyttää miksi Itkonen laitetaan arvostelemaan (kokeellista) runokokoelmaa. Olisiko myös niin, että sinäkin olet kuoriutunut lyyrisestä naamiosta prosaistiksi? 🙂

  Ei subjektia voi puhumalla tappaa, uskoisin että tämä ymmärretään ennen pitkää myös kokeellisuuden aktiivipiireissä. Muuten: Blogisi sivupalkkia vilkaisemalla tämä postaus asettuu myös hiukan ristiriitaiseen valoon.

  Oscar Wldea on mukava siteerata, mutta eikö juuri hänen olemassaolonsa perustunut näihin seurapiirien satiirisiin nokkeluuksiin. En kyllä vähättele Dorian Grayn muotokuvaa, hieno kirja.

  Mitä tulee ”runobuumiin”, se alkoi jo 90-luvulla. Moisen sysääminen yhden runoilijan ansioksi osoittaa melkoista puusilmäisyyttä.

  Moniarvoisuudesta puhuminen menee valitettavasti tragikoomiseksi. Tuntuu siltä, että kokeellisuuden keskiössä tämä raja on ahtaampi kuin muualla ja arvotus tapahtuu ensisijaisesti genren kautta. Modernistinen kuulaus on muuttunut halveksuntaa osoittavaksi kirosanaksi. Uusia muureja pystytetään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *