Antiaikalainen
Antiaikalainen

Suuri lamaromaani löytyi

Hannu Marttila kirjoittaa blogissaan Arto Salmisesta. Liekö Marttilan sanoissa ripaus ironiaa, kun hän huomauttaa että se monien kaipaama suuri lamaromaani on jo kirjoitettu; Salmisen toimesta, niissä kuudessa kirjassa, jotka muodostavat hänen valitettavan varhain katkenneen romaanituotantonsa.

Ajatus suuresta lamaromaanista on hieman hassunkurinen, ja samalla nostalginen. Se on kotoisin sellaisesta Suomesta, jota ei enää ole, jonka viimeistään suuri lama tappoi.

Jos kirjallisuudessa voi syntyä nykyään jotain suurta, se todennäköisesti syntyy samalla tavalla kuin aikanaan Salmisen romaanit, vähäisen tai olemattoman melun, metelin ja kohun matkaan saattelemana. Ei kannata kirjoittaa kuten Salminen, jos haluaa kirjansa hypermarkettien hyllyille kaiken kansan pällisteltäväksi.

Hannu Marttila toteaa Salmisen tuotannosta, että se ei syntynyt ”muodoltaan ja mediaseksikkyydeltään niin suurena, että siihen olisi kiinnitetty huomiota.”

Huomiotaan ei törsännyt myöskään Hesari. Salmisen paras tai toiseksi paras romaani Ei-kuori ilmestyi keväällä 2003. Hesarissa se arvosteltiin vasta seuraavana syksynä, eikä sille silloinkaan uhrattu paljon palstatilaa. Sattumoisin tuon arvostelun kirjoitti Marttila itse, ja totesi:

”Joku saattaa pitää Arto Salmisen romaanin suurimpana ansiona sen lyhyyttä. Joku toinen pitänee tämän arvion lyhyyttä teoksen vastaanoton suurimpana epäkohtana. Miksi venyttää päivänselvää asiaa: Ei-kuori on melkoisen häikäisevä romaani.”

Olisiko Salminen saanut Hesarilta enemmän ja aikaisemmassa vaiheessa palstatilaa, jos olisi kirjoittanut vähemmän häikäisevän romaanin?

Kommentit (7)

  1. Ted

    Samaa inhorealismi-termiä on käytetty myös Juha Seppälän tuotannon yhteydessä. Jotenkin sellaisesta tulee hölmistynyt olo: miksi kukaan lukee noin, onko se tarkoitushakuista vai silkkaa tyhmyyttä ja kokemattomuutta. Minusta oikea sana sekä Salmisen että Seppälän kohdalla, heitä rinnastamatta, on kaunis. Sekä ruma. Kaunis ei ilman rumaa erotu, eikä se siitä kauhean kaukana ole.

  2. Tommi Melender

    Hyvällä kirjailijalla täytyy olla silmää rumuudelle. Että osaisi nähdä myös kauniin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *