Antiaikalainen
Antiaikalainen

Symppis vai pahis?

Philip Rothin Sabbath´s Theaterin keskushahmo Mickey Sabbath on kirjallisuushistorian ällöttävimpiä romaanihenkilöitä. Hän esimerkiksi suunnittelee omaan hautakiveensä tällaisen kaiverruksen:
Morris Sabbath
”Mickey”
Beloved Whoremonger, Seducer,
Sodomist, Abuser of Women,
Destroyer of Morals, Ensnarer of Youth,
Uxoricide,
Suicide
1929-1994


Eräs lukija valitti Rothille romaanin lukemisen olleen piinallista keskushahmon iljettävyyden vuoksi . Roth totesi siihen, että hänen osansa oli vielä piinallisempi, joutuihan hän luomaan Mickey Sabbathin persoonan ja elämään sen kanssa koko kirjoitusperiodin ajan.

Kumpi kärsii enemmän? Kirjailija vai lukija?

Olen joskus kummastellut ihmisten tarvetta samastua romaanihenkilöihin. Monelle kirjan hyvyyden tai huonouden kriteeri tuntuu olevan se, kuinka paljon sen keskushahmot tarjoavat inhimillistä lämpöä ja myötäkokemisen elämyksiä.

Vaikka itselläni ei erityisen vahvaa samastumisen tarvetta lukijana olekaan, on pakko myöntää Mickey Sabbathin herättäneen sen verran negatiivisia värinöitä, etten osannut pitää Sabbath´s Theaterista. Silti olen Philip Rothille kiitollinen, kun hän on moisen kirjan kirjoittanut.

André Gide totesi jotenkin siihen malliin, että hyväntahtoiset tunteet synnyttävät huonoa kirjallisuutta. Hänen sanoissaan on totta enemmän kuin puolet.

Kommentit (16)

  1. Susanna Iivonen-Pekesen

    Kieli on tärkeä. Sen huomasin etenkin, kun elelin ulkosuomalaisena. Ihan kauheaa oli tulla toimeen ilman äidinkieltä! Jörn Donner ja Ingmar Bergman ovat kuvanneet jotain tunnistettavaa siitä kurjuudesta, kun ei voi työskennellä omalla kielellä.
    Tulin ihan janoiseksi ja nälkäiseksi ja etsin mitä tahansa luettavaa, kunhan se oli suomea.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *