Antiaikalainen
Antiaikalainen

Tanssiva karhu

Eli nämä runoteokset näyttävät tällä kertaa kisaavan Tanssivasta karhusta: Tua Forsströmin Sånger, Vilja-Tuulia Huotarisen Naisen paikka, Jyrki Kiiskisen Menopaluu, Henriikka Tavin Esim. Esa, Tuomas Timosen Oodi rakkaudelle ja Heidi von Wrightin härifrån och ner.

Tua Forsström kuuluu nykylyyrikoista ehdottomiin lemppareihini. Häntä olen lukenut ahkerasti niin alkukielellä kuin Caj Westerbergin suomennoksinakin. En tosin tätä Tanssivasta karhusta kisaavaa uutuusteosta.

Henriikka Tavin esikoista olen lukenut työhuoneessa, keittiössä, olohuoneessa, uimahallin kahvilassa, julkisessa liikennevälineessä ja omassa autossani pesurobottien jynssätessä likaa pelleistä. Sopii luettavaksi monessa muussakin paikassa.

Kommentit (8)

 1. Tuima

  Minulla runoihin sama kriteeri kuin cd-hin. Jos kokoelmassa/levyllä enemmän kuin kaksi hyvää runoa/kappaletta, niin se on jo melko onnistunut. Kokoelmasta/levystä voi pitää juuri niiden parin vuoksi. Loistava kokonaisuus on niin suuri harvinaisuus, että yleensä haluaa jo ostaa.

 2. Tommi Melender

  Minä taas luen aina kokoelmia, en runoja. Useimmat runoilijat käsittääkseni myös pyrkivät tekemään kokoelmia pikemminkin kuin kirjoittamaan runoja.

  Toki runoja kirjoittaa yksittäin, mutta sitä tavallaan astuu toiselle tasolle siinä vaiheessa, kun rupeaa työstämään runoja kokoelmaksi. Silloin ne näkee uudessa valossa ja usein niitä myös muokkaa kokoelman hahmo mielessään. Näin minä ainakin olen toiminut.

  Toki lukukokemukset ovat yksilöllisiä. Ja toki on niin, että läheskään kaikki kokoelmat eivät toimi kokoelmina, mutta niissä voi olla hyviä yksittäisiä runoja.

 3. Tuima

  Luen kokoelmia kokoelmina, yritän lukea esiin teemoja, viitteitä ym. Mutta yleensä silti nimenomaan jokin yksittäinen runo (joskus jopa vain säe tai pari)onnistuu puhuttelemaan voimakkaammin kuin kokoelma kokonaisuutena. Se liittyy (omassa lukukokemuksessani) siihen, että yksittäisen runon (tai laulun) voin kokea henkilökohtaisemmin kuin kokoelman. Uskon runoilijoiden toimivan juuri mainitsemallasi tavalla, mutta lukijana yksittäinen runo puhuttelee enemmän. Tosin en tiedä kuinka paljon puhuttelevuuteen vaikuttaa se, että runoa kuitenkin lukee ensisijaisesti kontekstissaan, vasten teoksen kokonaisuutta. Hmm, pitkällepä lukemisensa analysointiin pieni kommentti johtikon.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *