Toinen Paavo

”Pataljoonan komentaja oli autoa odotellessaan Terijoen Osuusliikkeessä kuullut sodan lähestyvän. Tajuttuaan miten nopeasti se tuli Rajajoelta päin, majuri oli luhistunut.
– Se meni komendantin autossa Viipuriin ja sitä tietä maitojunalle. En minä olisi kuunaan voinut arvata siitä semmoista, Leo sanoi.
– Jospa se itsekin erehtyi. Alkoi kuunnella liikaa sisäisiä kuiskutuksiaan, Hessu sanoi. – Mistä sen tietää. Saattaisi olla vaikka kuinka hyvä mies.”

Hankin divarista Paavo Rintalan Nahkapeitturien linjalla I-II. Nämä ovat olleet minulta Rintalan tuotannon keskeisistä teoksista lukematta.

Lukijasuhteeni Rintalaan juontuu kaukaa, taisin olla peruskoulun kuudesluokkalainen, kun luin Leningradin kohtalosinfonian. Tuossa iässä en juurikaan harrastanut kotimaista kirjallisuutta – Tuntemattoman sotilaan ja Elmon taisin lukea jokseenkin samoihin aikoihin. Urheilukirjat ja sotahistoriaa käsittelevät teokset kiinnostivat enemmän kuin romaanit.

Muistan, että Leningradin kohtalosinfonia kolahti rajusti. Lukemiseni oli aitoa ja eläytyvää, piiritetetyn suurkaupungin ihmiskohtalot liikuttivat. Eräät kirjan tapahtumat ja henkilöt seurasivat minua uniin. En muista, että minkään toisen kirjan kohdalla olisi käynyt näin.

Vasta paljon myöhemmin opin lukemaan Paavo Rintalaa romaanikirjailijana, ja hänestä on tullut minulle tärkeä, jopa esikuvallinen hahmo. Hän oli oikealla tavalla rohkea: purki ja kyseenalaisti kansallisia myyttejä, uskalsi kosketella laajakantoisia moraalisia kysymyksiä. Eikä häntä sovi väheksyä muodon uudistajanakaan, hän kokeili tavallisuudesta poikkeavia romaanikompositioita.

Kun Rintalan tarinankertojan suoni ehtyi joskus kahdeksankymmentäluvun alussa, hän siirtyi sujuvasti kirjoittamaan esseistisiä teoksia, joissa yhdisteli omaelämäkerralisia aineksia sekä Euroopan poliittista- ja kulttuurihistoriaa.

Lauseen, proosakielen tasolla Rintala ei kosketa samalla tavalla kuin eräät muut kotimaiset kirjailijat, joita en nyt käy nimeämään. Vaikka toki esimerkiksi Mummo ja Marski -trilogian loppujaksot ovat komeaa luettavaa, ihan puhtaasti tekstuaalisella tasollakin.

Kommentit (1)
  1. Tervehdys Tommi,

    voitko suositella jo mainittujen lisäksi muutamaa Rintalan teosta joista tutustuminen kirjailijan tuotantoon kannattaisi aloittaa. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *