Tuntemattomia sotilaita

Väinö Linna on Suomen väärinymmärretyin kirjailija, tosin klassikko.

Väärinymmärrys johtuu siitä, että niin harvat pitävät häntä kirjailijana ja lukevat hänen kirjojaan kirjallisuutena. Toisten mielestä Linna kertoi Suuren Totuuden meistä ja Suomesta. Toisten mielestä hän kertoi Suuren Valheen. Valhepuolue on oppositiossa ja sen kannattajamäärä on laskussa.

Tuntemattoman ilmestyttyä Adolf Ehrnrooth, silloinen Parolan panssarirykmentin komentaja, kokosi joukkonsa puhutteluun ja teki selväksi, ettei Tuntematon ole kirjallisuutta, vaan pilkkakirjoitus Suomen armeijasta.

Veijo Meren Manillaköyden teilannut Alex Matson ei pyörtänyt tuomiotaan koskaan. En tiedä, miten Ehrnrooth suhtautui myöhempinä vuosinaan Linnan tuotantoon.

Helsingin Sanomat julkaisee Ilkka Malmbergin kirjoittamaa juttusarjaa, jossa ruoditaan Tuntemattoman henkilöhahmoja ”pintaa syvemmältä”. Jutut ovat hyvin kirjoitettua, viihteellistä ja harmitonta kulttuurijournalismia, joka ei mullista käsityksiämme Linnan tuotannosta.

Jos pystynkin lukemaan Malmbergin juttusarjaa ”viihteen odotushorisontista” käsin aamukahvin lomassa, samaa en voi sanoa Hesarin kulttuuritoimituksen päällikön Saska Snellmanin kolumnista, jossa hän uskaltautui pohdiskelemaan, että Linna ei sittenkään tainnut kertoa koko totuutta suomalaisesta miehestä, koska Tuntemattoman henkilögalleriasta puuttuvat Ville Valon ja Kimi Räikkösen kaltaiset hahmot. Kolumnin luettuani en tiennyt, kirotako vai nauraako, joten tein molempia.

Puuttuu enää se, että joku Hesarissa keksii tehdä juttusarjan siitä, keitä Tuntemattoman hahmoja vaalitaistoon käyvät puoluejohtajamme edustavat. Sitä odotellessani tarjoilen muutaman ehdotuksen. Koska kykyni tämän kaltaisen kulttuurijournalismin saralla ovat rajalliset, tyydyn yhdistämään puoluejohtajat kokonaisten henkilöhahmojen sijasta Linnan tuotannosta (ulkomuistista) poimittuihin sitaatteihin.

Matti Vanhanen (KESK): ”N´oon sen laatusii hernehiä notta ne ei kypsy”. Tätä Vanhanen voi käyttää joutuessaan selittämään, miksei ruuan arvonlisäveroa laskettu.

Eero Heinäluoma (SDP): ”Liha on ehtottomasti vaatimukset täyttävää”. Tätä Heinäluoma voi käyttää vakuutellessaan työllisyyden todellakin parantuneen merkittävästi.

Jyrki Katainen (KOK): ”Puhuu tavarasta niinkun ois joskus päässyt koittaan”. Tätä toiset voivat käyttää puhuessaan Kataisesta.

Stefan Wallin (RKP): ”Parhaita en ole, mutta miehen reiän olen täyttänyt”. Tätä Wallin voi käyttää vastatessaan niille, joilla on ennakkoluuloja suomenruotsalaisia kohtaan.

Martti Korhonen (VAS): ”Ei mar, lähretääs taas”. Tätä Korhonen voi käyttää hiljentäessään ne puoluetoverit, jotka eivät halua mennä kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen.

Päivi Räsänen (KD): ”Kuinkas konjakkia leikataan?” Tätä Räsänen voi käyttää pohdittaessa keinoja alkoholinkulutuksen hilitsemiseksi.

Timo Soini (PERS): ”Vintovka selkään ja rajalle perkele”. Tätä Soini voi käyttää hallitsemattomasta maahanmuutosta keskusteltaessa.

Tarja Cronberg (VIHR): ”Kessult, kessult kessut maistuvat”. Tätä Cronberg voi käyttää vakuutellessaan iltapäivälehtien toimittajia siitä, että eräät puolueväen edustajat todellakin pössytelivät marisätkän sijasta kessua. Hän varmistui asiasta maistamalla itse.

Kommentit (2)
  1. Kuka sanoi tuntemattomassa: ”Parhaita en ole, mutta miehen reiän olen täyttänyt”?

  2. Tommi Melender
    11.3.2008, 14:55

    Salo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *