Antiaikalainen
Antiaikalainen

Tyhmiä kysymyksiä

Kumpi mahtaa olla painetussa sanassa kavalampi synti, vaatimattomuus vai itseironia? Molemmathan perustuvat valehteluun ja huiputukseen. Siihen, että narsisti yrittää kätkeä todellisen luontonsa. Eikä siinä tietenkään onnistu, vaan paljastaa itseriittoisuutensa raadollisemmin kuin jos olisi täysin avoin.

Silti käsittämättömän monet hurmaantuvat julkisen hahmon itsestään kirjoittamasta tai kirjoituttamasta kirjasta, jossa kohdehenkilö ”uskaltaa” olla häijy itselleen tai ”alentaa” itsensä. Miten on mahdollista, että joitakin tällainen häpeämätön rakkauden ja ihailun kerjääminen ei kuvota?

Kommentit (15)

 1. Tommi Melender

  On kyse oikeista säädöistä. Jos ne ovat kohdallaan, (itse)ironia voi olla nautittavaa.

  Yleisesti ottaen pidän (itse)ironiaa kuitenkin yliarvostettuna tyylilajina. Monesta hiljattain lukemastani runokokoelmasta en ole juuri muuta löytänytkään.

  Se usein toistettu anekdootti kertoo, kun Matti Kurjensaari tapasi Olavi Paavolaisen itkemästä paperiensa äärellä. Kurjensaaren tiedustellessa itkun syytä Paavolainen vastasi: ”Itken, koska minä kirjoitan niin kauniisti.”

  Jotenkin löydän Paavolaisen tekstistä parhaimmillaan liki ihanteellisen sekoituksen itseironiaa ja itseihailua. Ainakin hän tuntuu rehellisemmältä kuin moni sellainen, joka viljelee etupäässä vain ensinmainittua.

 2. Prospero

  Olin eilen katsomassa Mirkka Rekolaa Rikhardinkadun kirjastossa. Hän ihasteli omaa tekstiään vapautuneesti. Sanoi, että siihen on oikeus, kun on elänyt niin pitkään syrjässä, Haavikon, Parosen ja Paasilinnan aforistisessa varjossa.

  Vähän kiusallinen olo tuli välillä, kun hän pysähtyi ihailemaan ”sanomisen komeutta” lukiessaan otteita vuonna 1969 ilmestyneestä Muistikirjastaan.

 3. Prospero

  Yhdellä itseironisella lauseella ostetaan oikeutus yhdeksälle itseä ihailevalla lauseelle. Hinta on halpa.

 4. Tommi Melender

  Sikäli tuollaisen sietää Mirkka Rekolalta, koska hän on kirjoittanut niin paljon niin hyvää tekstiä.

 5. juha saari

  Osuin tähän vasta nyt 2012. Liekö tätä siis enää rekisteröi kukaan… Tuosta itseironiasta. Kynsin naamaani aina kun joku puhuu itseironiasta tai itselleen nauramisesta tai kehuu niiden ilmenemistä jonkun tekstissä tai käyttäytymisessä… Eihän itselle nauramista ole olemassa lainkaan. Ei itselle naureta vaan itsestä etäännytetylle hahmolle jolle jo on mahdollista nauraa hajoamatta sen suhteen, joka todella on itselle tärkeää. Ja sehän on selvää, että itselleen naurajan kanssa muiden on aina naurettava mukana… Katastrofi on kuulijoiden joukossa hän joka ei naura. Ja sen huomaaminen on itselleen naurajalle kauhistuttava totuuden hetki. Ei itseironia ja itselle nauraminen todista henkevyydestä (niin kuin haluamme uskoa). Se on tapa kätkeytyä; kätkeä turhamaisuus jopa itseltään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *