Uusi Peter Hoeg

Peter Hoegilta – tai Peter Hawkilta, kuten amerikkalaiskustantaja olisi markkinointisyistä halunnut tätä hienoa tanskalaista kirjailijaa kutsua – on ilmestynyt romaani kymmenen vuoden ”hiljaisuuden” jälkeen. Suomennoksen nimi on Hiljainen tyttö.

Hesarin Antti Majanderin kirjoittaman kokosivun jutun perusteella odotettavissa ei liene mikään hätäpaska, tusinatyö. Valmiista kässäristä jäi yli 2 000 käsin kirjoitettua liuskaa, joille ei ollut käyttöä. Ne Hoeg viskasi paperinkierrätyslaatikkoon.

Tanskassa Hoegin uutuus jakoi kriitikoiden mielipiteet jyrkästi kahtia, mikä houkuttaa tutustumaan kirjaan, ottamaan siitä selvää. Päivälehtikriitikoiden yksimielisesti mestariteoksiksi julistamiin teoksiin kannattaa suhtautua epäillen.

Toivoa sopii, että Hiljaisen tytön suomennos on laatutyötä. Muistan tuskailleeni Hoegin Rajatapausten kanssa, koska sen suomennos tökki.

Hesarin haastattelussa Hoeg sanoo: ”Romaani ei ole vain älyllinen pyrintö, se on aina myös täysin spontaani suoritus. Kaunokirjallisuus on kuin lasten leikkikenttä: kaikki käy”.

Tuntuu siltä, että kaikki hyvät kirjailijat siteeraavat Feyerabendia. Vaikka eivät olisi miehestä koskaan kuulleetkaan.

Kommentit (1)
  1. Karo Hämäläinen
    14.2.2007, 21:00

    Kuulun niihin, jotka ovat odottaneet Høegiä kymmenen vuotta. Onneksi suurinta odotustani on hillinnyt kahden viimeisimmän suomennoksen muisto. Kuvitelma 20. vuosisadasta – miehen esikoisromaani – ja Nainen ja apina ovat mielestäni Høegin heikoimmat. Itse asiassa eniten olen pitänyt Kertomuksia yöstä -kokoelmasta, jonka joitain tarinoita olen lukenut uudelleen ja uudelleen. Høeg kuuluu niihin kirjailijoihin, jotka tuntuvat osaavan yhdistää luistavan ja mielenkiintoisen kerronnan ajattelemisen arvoisiin sisältöihin. Aivan varma tästä en ole.

    Suomennoksen suhteen joudut pelkäämään pahinta, sillä uutuuden suomentaa kaikki aiemmatkin Høegit Suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen.

    Høegia odottaa moni. Tammen kirjakaupan ikkunassa on miehen kuva, jonka yhteyteen on liitetty tieto kirjan ilmestymispäivästä. Sen verran paljon sitä on kuulemma käyty kyselemässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *