Antiaikalainen
Antiaikalainen

Vasemmiston tehtävä: pamflettien kirjoittaminen

Onko mielekästä puhua oikeistosta ja vasemmistosta? Jos vastaat ”ei”, et ole ainakaan vasemmistolainen.
En tiedä, olenko kotoisin oikeistosta vai vasemmistosta vai yhtään mistään, mutta liikutun siitä että tänä syksynä julkaistavien tietokirjojen joukossa on sellainenkin ilmestys kuin Tommi Uschanovin Mikä vasemmistoa vaivaa? Valtaisa enemmistö kustantamoiden tietokirjoiksi väittämistä tuotoksista on täyttä sontaa.
HS:n sunnuntaisen henkilöjutun perusteella odotan Uschanovin pamfletilta paljon. Olen toivonut, että joku vasemmistoälyköistämme nousisi esiin ja esittäisi jotain oivaltavaa kapitalismista ja markkinataloudesta – pätevistä aatehistoriallisista lähtökohdista. Tyhminkin vasemmistohenkinen poliitikko tai kolumnisti osaa kyllä heristää sormea uusliberalismille ja globalisaatiolle. HS:n mukaan Uschanov on sitä mieltä, että ”talous herättää vasemmistossa pelkoa, mutta ei synnytä analyyttistä mielenkiintoa.” Olen huomannut saman.
”Yhdysvaltain pankkikriisin seurauksena kapitalismi on omillakin mittareillaan pahimmassa kriisissä sitten vuoden 1929 pörssiromahduksen. Kapitalismin kriisialttiudesta vuosikausia löysästi puhuneilla vasemmistolaisilla ei silti tunnu olevan tästä mitään sanottavaa”, Uschanov arvostelee HS:ssä.
Löysää puhetta on todellakin riittänyt, vuosikausia. Viime vuosisadan alkupuolelta saakka laitavasemmiston maailmanpoliittiset katsaukset ovat sisältäneet yhden ja saman uskonvarman lähtökohdan: kapitalismin kriisi on kärjistymässä. Ja niinhän se on tehnyt meidän päiviimme saakka.
Uschanov on oikeassa siinä, että luottomarkkinoiden kriisin mittasuhteet ovat poikkeukselliset. Viime keväänä IMF ennusti pankkien tappioiden ja alaskirjausten paisuvan 1 000 miljardiin dollariin. Silloin arviota pidettiin synkkänä, nyt realistisena.
Minäkin – kuten kaikki asuntovelkaiset – joudun maksamaan kalliisti amerikkalaisten pankkiirien ahneudesta ja töppäilystä. Enkä pelkästään välillisesti, vaan ihan suoraan ja konkreettisesti: yhden vuoden euriborkorossa on luottamuspulasta johtuvaa riskilisää yksi prosenttiyksikkö. Tämä on aivan poikkeuksellista, suorastaan tolkutonta. Minulle koituu tämän spredin vuoksi 1 500 euron lisäkustannus vuodessa.
Entä luottokriisin arkkitehdit, nämä sliipatut jenkkipankkiirit? Ennen kuin maailma ympärillä romahti, he ehtivät nostaa yhden vuoden bonuksia Vietnamin bruttokansantuotteen verran. Toimintansa riskit he jättivät osakkeenomistajien ja veronmaksajien murheiksi. Tällä tavalla vapaa markkinatalous kannustaa riskien ottoon.
Olen nähnyt oikeistolaisiksi luokiteltavissa talouslehdissä oivaltavia kirjoituksia pankkimaailman ”häntäriskistä” ja ”moral hazard” -ongelmista. Mutta vasemmistoälyköt puhuvat harvemmin tällaisista jutuista. Miksi?

Kommentit (16)

 1. Anonymous

  ”Värdet är så stort så stort…”
  Pers`aukisuuden problematiikka kyllä kirkastuu Sinulle Prospero/Etappenschwein, kuhan tulet kuuteenkymppiin!
  En minä sitä kysymystä esittänyt, jäin vain sitä pohtimaan.
  Ja katsopa Haavikkoa, Turkkaa jne. Osakkeita on, ettei paskalle taivu!
  Kunnioittaen
  pekka s-to.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *