Vastakulttuurin kritiikki

”The idea of a counterculture is ultimately based on a mistake. At best, countercultural rebellion is pseudo-rebellion: a set of dramatic gestures that are devoid of any progressive political or economic consequences and that detract from the urgent task of building a more just society. In other words, it is rebellion that provides entertainment for the rebels, and nothing much else. At worst, countercultural rebellion actively promotes unhappiness, by undermining or discrediting social norms and institutions that actually serve a valuable function. In particular, the idea of counterculture has produced a level of contempt for democratic politics that has consistently handicapped the progressive left (not least, by refusing to acknowledge the distinction between compromising and ’selling out’).”

Joseph Heath & Andrew Potter: The Rebel Sell. How the Counterculture Became Consumer Culture.

Hippien kapinaa eivät voittaneet hipit vaan markkinatalous. Eikä hippieetoksella ja juppieetoksella ole kovin suurta eroa — kyse on lähinnä muotoseikoista.

Kommentit (22)
 1. Kristina Carlson
  28.8.2011, 12:37

  Ilmiöstä kirjoitti Herbert Marcuse jo 1965, Repressive Tolerance.

 2. Tommi Melender
  28.8.2011, 12:51

  Tuo Marcusen slogan ”repressive tolerance” on tuntunut minusta aina suunnattoman huvittavalta.

  Se on sukua niille ajatusjuonteille, joiden mukaan työläiset ovat liian laiskoja ja tyytyväisiä noustakseen kapinaan ja murskatakseen porvarillisen systeemin. Eli toisin sanoen he nauttivat liikaa elämästään kapitalistisessa yhteiskunnassa.
  Marcuse on itse asiassa juurikin eräs niistä hahmoista, joka on The Rebel Sellin tekijöiden hampaissa. Kuten hyvin tiedät, Marcuse on yksi edustaja siinä pitkässä aatehistoriallisessa traditiossa, jonka ytimessä on ajatus hegemonisesta porvarillisesta kulttuurista, joka pitää yllä väärää tietoisuutta massojen keskuudessa ja tukahduttaa vallankumouksellisen energian. Tuo Marcusen hatustaan vetäisemä kani – eli ”repressiivisen sallivuuden” idea – oli jonkinlainen epätoivoinen viimeinen veto, kun yhä selvemmin alkoi näyttää sitlä, että hyvinvointivaltion kehitys ja parlamentaarisen demokratian piirissä saavutetut yhteiskunnalliset edistysaskelet, reformit revoluution sijasta, eivät enää antaneetkaan yksiselitteisesti sellaista kuvaa, että länsimaissa elettäisiin porvarillisen hegemonian kulttuurisen sorron alla. ”Ei meitä ilmeisesti niin hirveästi alistetakaan”, saattoivat työläiset sanoa. Ja Marcusen vastaus kuului: ”Juu juu, kyllä teitä vain alistetaan, mutta se onkin sellaista erityisen pirullista, sallivaa ja toleranttia alistamista! Niin salakavala ja kaikkivoipa tämä systeemi on.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *