Velalla doupattu maailmantalous

Muutama taloustoimittajan epäkirjallinen työmiete tähän väliin…

”We are all Monetarists now”, joutuvat myöntämään vanhat keynesiläisetkin, jos rohkenevat puhua totta.

Korot matalalla, maailmantalous kasvubuumissa. Järjetöntä?

Velkapääomalla rahaa tekevät riskisijoittajat eivät pistä pahakseen. Globaalin likviditeetin kasvu on ollut huimaa, vuositasolla kaksinumeroisia lukuja. Toissa vuonna meni rikki ennätys: likvin lisäys 22 %. Maailma kylpee rahassa. Pelurit kiittävät.

Euroopan keskuspankin neuvoston jäsen Axel Weber herkeää varoittelemaan pelureita: ”If you misprice risk, don’t come looking to us for liquidity assistance. The longer this goes on and the more risky positions are built up over time, the more luck you need.”

Tunnetusti juhlissa on villein tunnelma silloin, kun viimeinen menobiisi kajahtelee kajareista. Niin nytkin. Sopii toivoa parasta ja pelätä pahinta.

Globaalit finanssimarkkinat ovat niin velkapingottuneessa tilassa, että pienetkin muutokset fundissa saattavat räjäyttää padot. Viime vuoden keväällä Japanin keskuspankki vihjasi rahapolitiikan kiristyksestä ja pelurit hätääntyivät: alettiin ennakoida jenin carry tradien purkaantumista, tuli pelkomarkkina ja osakekurssit sukelsivat ympäri maailman.

Tulevasta keväästä ei ole odotettavissa yhtään rauhallisempaa. Likviditeetti on kiristymässä. Hitaasti mutta varmasti Japani, joka on ollut 0,25 % ohjauskorollaan pelureille (viimeinen) löysän rahan lähde, vetää ruuviaan tiukemmalle.

Osakemarkkinoiden volatiliteettia mittaavat indeksit ovat olleet ennätyksellisen matalalla. Kun vola kasvaa, viriää myös laskukäänteen pelko. Sijoittajat ryntäävät sopuleina ”toteuttamaan väistämätöntä”. Niin pyörii markkinoiden saatanallinen mylly.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *