Antiaikalainen
Antiaikalainen

Yhteiskunnallinen kirjallisuus, osa 2679

HS:n älymystöraati on saanut vastattavakseen visaisen kysymyksen: ”Onko suomalainen kaunokirjallisuus ajan tasalla nyky-yhteiskunnan todellisuuden kuvaajana?”

Moni raatilainen innostuu nimeämään tässä profeetallisia mittakaavoja hipovassa tehtävässä erityisen hyvin onnistuneita kirjoja. F-sanakin tulee HS-raatilaisten puheenvuoroissa mainituksi.

Kuten WSOY:n kustannuspäällikkö Harri Haanpää vihjaa, fiksaatio F-sanaan voi aiheuttaa kirjailijan pääkopan sisäisessä mikrokosmoksessa vakavia häiriötiloja:

”Palkinnot, varsinkin Finlandia-palkinto, ovat haitallisia silloin, kun ehdokkuudesta paitsi jääminen katkeroittaa kansallismaisemaksi itsensä mieltävän kirjailijan niin ettei hänelle enää riitä edes pieni taivas.”

Muuten olen sitä mieltä, että kirjallisuuden yhteiskunnallisesta relevanssista jauhamisen voisi lopettaa. Ainakin sitä pitäisi tuntuvasti vähentää.

Kirjallisuuden yhteiskunnallisuus on pikemminkin lukijan ja tulkitsijan kuin kirjailijan ongelma. Missä tahansa kirjallisuudessa voidaan nähdä yhteiskunnallisia ulottuvuuksia, kyse on lähinnä siitä, miten tulkinnan parametrit säädetään. Kirjailijan intentioilla ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä.

Tai kuten Jyrki Kiiskinen HS-raadissa toteaa: ”Hyviä kirjoja voi kirjoittaa vaikka aidanseipäästä, ja ne haastavat aina tavalla tai toisella olemassaolevan maailmanjärjestyksen. Mutta niiden yhteiskunnalliset kytkennät jäävät useasti havaitsematta, koska teoksia harvemmin sijoitetaan yhteiskunnalliseen kontekstiin.”

Masentavinta ”yhteiskunnallisuutta” tapaa dekkarikirjallisuudesta, jossa se on läpeensä teennäistä ja simuloitua kuin ammattirutiininsa näivettämän demaripoliitikon vaalipuheessa. Mutta tämäkin on tulkitsijan – siis minun – tekemä havainto. Ja täysin riippumaton ”yhteiskunnallisen” dekkaristin intentioista.

Kommentit (7)

  1. Tommi Melender

    En tietenkään tarkoittanut roskalla mitään sukupuoleen sidottua kirjallisuutta. Sitä voivat kirjoittaa yhtä hyvin miehet kuin naiset, ja kirjoittavatkin.

    Ymmärrän mitä tarkoitat. Olet oikeassa, kun nostat esiin tuon todellisuuden moniäänisyyden. Etenkin joidenkin HS-raatilaisten miespuolisten jäsenten vastauksista huokui sellainen taustaolettamus, että yhteiskunnallinen kirjallisuus on yhtä kuin oikeista yhteiskunnallisista kysymyksistä (lähinnä tietysti taloudesta ja politiikasta) kirjoittamista. Tarvitsee tuskin sanoa, että tällainen näkemys on mielestäni outo, vastenmielinenkin.

  2. Turusen püssü

    Moniäänisyydestä vielä. Moninaisuus on totta – mutta: silmään aika ajoin pistää kritiikkien ym. harrastama niputus; puhutaan ”sen ja sen manttelinperijästä”. Mantteliharteinen mieskaarti on tässä suhteessa pitkä, Merestä laskien. Eiköhän tuollainen perintöpomppa ahdista ennen pitkää, vaikka olisikin kuinka hieno ja arvokas – näin pohdin kehuiksi tarkoitettuja määritelmiä lukiessani.
    Tervehdin ilolla Viipurin torilta ostetussa rempsottavassa toppiksessa marssivaa kirjailijaa, joka on sen verran kovapäinen, ettei suostu ottamaan narikasta ojennettua arvorotsia. Ääni kulkee vapaammin omissa ketineissä…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *