Ärtyisistä keski-ikäisistä miehistä ja heidän kikkeleistään

Ärtyisä mies -oireyhtymä on perin yleinen, kertoo Mielenihmeet.fi-sivusto. Oireyhtymä on keski-ikäisillä miehillä esiintyvä yliherkkyyden, ahdistuksen, turhautumisen ja vihan tila, joka liittyy biokemiallisiin muutoksiin, hormonien heittelyihin, stressiin ja maskuliinisen identiteetin kadottamiseen.

Ja tuolla maskuliinisen identiteetin katoamisella on suora yhteys siihen, mitä ihmiskoiraan jalkovälissä tapahtuu miehen elämän aikana.

No mitä siellä sitten tapahtuu?

Kikkeli elää värikkään ja monimuotoisen elämän. Heijari muuttuu vuosien myötä niin näöltään kuin toiminnoiltaankin.

Parikymppisen kollin slaikkari alkaa olla täydessä mitassaan, Heath24 toteaa vertailtuaan siittimien mittoja. Ja täysikasvuisuuden juuri saavuttanut aisa on perin pirteä. Stondis saattaa yllättää nuorukaisen varoittamatta melkein missä ja milloin vain. Ja vähintäänkin riittävän tiuhaan.

Mutta heppendaalin kosketusherkkyys alkaa laskea jo 25 ikävuoden jälkeen.

Ja seksuaaliset halut alkavat pikkuhiljaa hiipua jo kolmekymppisenä. Mutta toki maltilliseen himojen laskuun on parikymppisen alituisesta kiimasta varaakin. Kalu saavuttaa vielä uljaan juhlakunnon sitä turhia näpräämättä, mutta ei enää niin terhakkaana kuin kymmenen vuotta aiemmin, pohtii Medicaldaily.com.

Sitten tapahtuu kummia: kivekset alkavat kutistua heti neljänkympin jälkeen. Eikä erektio enää sojota suoraan kattoa kohti. Stondiksen kulma laskee ja peniksen puhti voi myös pätkiä kesken hekumallisten hetkien. Eikä orgasmitkaan aina enää räjäytä tajuntaa.

Heti neljän kympin jälkeen testosteronitasotkin alkavat pikkuhiljaa laskea. Näin käy myös libidolle, kuten WebMD ansiokkaasti kirjoittaa.

Mutta eniten heijarin elämä muuttuu 50-vuotisjuhlien jälkeen.

Siinä missä nuoren miehen veitikka törröttää aina valmiina palvelukseen, ikääntyvän kulli ottaa iisimmin. Molo tarvitsee nyt aikaa. Seisokki syntyy hitaammin sekä lerpahtaa nopeammin ja siemensyöksyn aikaansaavien lihasten supistukset heikkenevät, kuten saatamme itseämme valistaa Invalidiliiton julkaisusta Mies, ikä ja seksi.

Myös terskan väri muuttuu vuosien karttuessa, havaitsi pippeleiden värikirjoon paneutunut Huffington Post.  Mulkku ei syki enää purppuraisena mutterina. Jos ylipäätään sykkii, sillä verta pakkautuu molanderiin yhä vähemmän.

Ja kun testosteroni laskee, karvoitus harvenee. Saattavatpa intiimit alueet muuttua jopa niin sanotusti posliineiksi.

Monet miehet lihovat ikääntyessään kehnojen elintapojen ansiosta, ja samalla penis alkaa näyttää pienemmälle. Eikä se ikävä kyllä ainoastaan näytä heiveröisemmältä, sladdi kutistuu myös ihan kirjaimellisesti, pahoittelee Vice.com.

Sekös syö vanhenevaa miestä.

Skotlantilainen tiedemies ja professori Gerald Lincoln julkaisi vuonna 2002 tutkimuksen, jossa hän oli mitannut koiraspuolisten eläinten testosteronitasoja useiden vuosien ajan, kuten Mielenihmeet.com kertoo. Lincoln havaitsi, että testosteronin progressiivinen väheneminen teki koiraista ärtyisiä ja herkkiä. Ynnä laiskempia seksuaalisesti.

Mutta varsinaisena Ärtyneen miehen syndrooman isänä pidetään tunnustettua kirjailijaa, tutkijaa ja tohtoria Jed Diamondia. Hän julkaisi vuonna 2004 kirjan Irritable Male Syndrome.  Siinä hän avasi ongelmaa, johon hän oli vuosien ajan kiinnittänyt huomiota klinikallaan keski-ikäisten ja jo vanhuuden porteilla hortoilevien miesten edesottamuksia tarkkaillen.

Hän havaitsi tutkimuksessaan miehillä olevan energian ja motivaation puutetta ja vähentynyttä seksuaalista halukkuutta, ja vielä niitäkin merkittävämpiä mielialanvaihteluita, ärtyisyyttä, masennusta ja vihaisuutta.

Tutkija päätyi tylyihin numeroihin: peräti 50 prosenttia yli 45-vuotiaista miehistä potee ärtyisän miehen oireyhtymää.

Diamondin mukaan viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että suurin osa miesten hormoniongelmista johtuu liian matalista testosteronitasoista.”

Eli suomeksi: keski-ikäisissä ärtyisissä miehissä on vähemmän miestä.

Ja tätä tuskaa nämä ihan “tavalliset” miehet – iltapäivälehtien erikoistoimittajat, sotatieteiden maisterit, poliitikot, savolaiset kirjailijat ja kolumnistit ja mitä kaikkia näitä nyt sitten on – purkavat usein nuorempiin naisiin. Sellaisiin kuten vaikkapa Greta Thunberg.

Elämänsä ehtoopuolelle köpöttelevien äkäpussien kritiikki on todellakin paitsi sukupolviutunutta myös sukupuolittunutta, kuten Helsingin yliopiston tutkija ja kirjailija Panu Pihkala toteaa.

Mutta niin kauan kuin edes jalka nousee, on toivoa. Näitä jurnuttavia jääriä yhdistää tarve elintaparemonttiin. Heidän on aika aloittaa parempi elämä. Liikkua aktiivisemmin sekä järkeistää ruokavaliota: vähemmän ympäristöä ja hepstaagia kuormittavaa punaista lihaa, harkitummin sikareita ja konjakkia.

Pienillä teoilla voi hidastaa libidon kertakaikkista katoamista.

Kenties jopa edesauttaa moisen elpymistä.

Iloinen perhetapahtuma toisi setämiesten lähipiiriinkin kaivattua vipinää ja tyytyväistä hyrinää.

Ja nuoret naisetkin saisivat rauhan.

Ainakin, mitä mielipiteiden ilmaisuun tulee.

Anzio

Ps. Jos muuten oman tai puolisosi kikkelin mitta askarruttaa muihin vastaaviin värkkeihin nähden, katso pätevät mittausohjeet IS:n videolta! Lontoon King’s College loi vertailukelpoisen mittaustekniikan toteuttaessaan kansainvälistä tutkimusta kikulin pituudesta.

puheenaiheet ilmastonmuutos politiikka kolumnit
Kommentit (4)
 1. Vakava asia mutta hauskasti kirjoitettu juttu, pääsi muutama tirskahdus tätä juttua lukiessa.

 2. Raili Sergejeff
  22.2.2020, 11:05

  Luin tämän tänään taas uudelleen. Täytyy tunnustaa, että minä tirskahtelin taas kerran tätä juttua lukiessani! Tämäkin juttu on todella anziokkaasti kirjoitettu.

  Kadehdin tuollaista kirjoitus- ja sanankäyttötaitoa!

  Nostan virtuaalista kukkahattuani tälle jutulle uudelleen!

  1. Raili Sergejeff
   22.2.2020, 11:06

   Tämä on myös vakavasti otettava juttu, vaikka onkin hyvin hauskasti kirjoitettu. Sitäkin kannattaa miettiä – syitä ja seurauksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *