Hopeavesi ja uskomushoidot niittävät suomalaisia. Kiitos puuttuvan puoskarilain.

Linda Holm ja Carolina Beijar juovat hopearinkit sitruunalla. Freja-vauva odottaa vuoroaan. Kuva: Yle/Taisto Lapila.
Linda Holm ja Carolina Beijar juovat hopeavesidrinkit sitruunalla höystettyinä. Freja-vauva odottaa vuoroaan. Kuva: Yle/Taisto Lapila.

 

Ylen ruotsinkielisessä Spotlight-ohjelmassa haastateltiin 19.11. äitiä, joka kertoi paitsi nauttivansa itse hopeavettä myös antavansa sitä vauvalleen antibioottien sijasta.

Monet suomalaiset ovatkin alkaneet juoda hopeananopartikkeleja sisältävää hopeavettä uskoen vakaasti juoman parantavaan voimaan.

Paino sanalla uskoa, sillä mitään näyttöä hopeaveden positiivisista terveysvaikutuksista ei ole.

Päinvastoin.

Hopeaveden tappavasta tehosta on sen sijaan raportoitu aukottomasti. Yle kertoo, että maailmalla hopeaveden käyttäjiä on kuollut ja myrkytystapauksia on raportoitu Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan useita. Eläinkokeissa aine on aiheuttanut maksa- ja hermostovaurioita.

Mikrobeja tuhoavan vaikutuksensa takia hopeavettä voidaan käyttää veden puhdistukseen. Se on siis puhdistusaine, joka ei sovellu sisäisesti nautittavaksi.

THL muistuttaa, että hopea ei ole elimistön tarvitsema hivenaine, kuten vaikkapa rauta. Vaikka elimistö sietää hopeaa erittäin pieninä määrinä, on hopean nauttiminen sisäisesti suorastaan vaarallista. Myrkyllinen hopea voi vaurioittaa sisäelimiä kohtalokkain seurauksin.

”Suun kautta saatu hopea jakaantuu elimistön kaikkiin kudoksiin, mukaan lukien aivot ja sikiö. Hopea häviää hitaasti, ja ihmisellä sen puoliintumisajaksi on arvioitu noin 50 vuorokautta”, THL tiedottaa.

”Siten päivittäin otetusta hopeavedestä kertyy hopeaa elimistöön. Jo muutaman ruokalusikallisen päivittäinen annos hopeavettä voi johtaa myrkytykseen.”

”Ihmisillä myrkyllinen määrä hopeaa näkyy ihon sinisenharmaana värinä. Muita myrkytysoireita ovat mahakivut, allergia, nenäverenvuoto, neurologiset oireet sekä vaikutukset hengitys- ja verenkiertoelimiin.”

Ja tätä ainetta nuori äiti kertoo Ylelle juottavansa pienelle lapselleen.

Ihmekös tuo, sillä hopeavettä markkinoidaan internetissä kuluttajille väärin perustein sairauksien hoitoon ja ravintolisäksi, vaikka Elintarviketurvallisuusvirasto Evira onkin puuttunut hopeaveden luvattomaan markkinointiin.

Lääkemarkkinoita valvova Fimea antoikin viime viikolla yksiselitteisen kiellon markkinoida hopeavettä lääkeaineena ja korosti, että sitä ei saa juoda tai nauttia suun kautta.

Jotkut hopeavettä markkinoivat sivustot toimivatkin Fimean ohjeiden mukaisesti ja korjasivat hopeaveden ihmeitä tekevästä voimasta kertovia sanamuotojaan.

Mutta eivät kaikki.

Tätä kirjoitettaessa 26.11. Magnettimedia antaa myrkyn annostusohjeita sisäiseen käyttöön myös lapsille, kas näin:

Käytetään erilaisina annostuksina niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Aikuisille 2 kertaa 2,5 ml päivässä. Yli 4-vuotiaille lapsille 2 kertaa 1,5 ml päivässä.”

Toksikologian professori Kirsi Vähäkangas kertoo Ylelle, että väitteet hopeaveden terveyttä edistävistä ominaisuuksista pohjautuvat puhtaasti uskomuksiin:

”Kysymys on uskomushoidosta. Säännöllisessä päivittäisessä käytössä lääkkeen sijasta käytettävä aine on ihmiselle vaarallinen”, hän varoittaa.

Tällaiset ihmisten terveydelle ja hengelle vaaralliset uskomushoidot on laitettu kuriin esimerkiksi Ruotsissa. Hopeavedellekin sikäläinen lääkevirasto on jo antanut markkinointikiellon.

Ruotsalaisia kuluttajia suojaakin ns. puoskarilaki, (kvacksalverilagen), johon voit tutustua tarkemmin täällä.

Suomessa kuluttaja on puoskaroinnille ja uskomushoidoille vapaata riistaa.

Vaikka meillekin oli suunnitteilla ”puoskarilaki”, jolla oli tarkoitus rajata vaihtoehtoisten hoitojen antamista.

Ja tarkoitukseksi huuhaan rajoittaminen lain voimalla jäikin.

Vanhasen toisen hallituksen peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) perusti kesällä 2008 työryhmän pohtimaan vaihtoehtohoitojen valvontaa.

Toimeen tartuttiin, sillä virallisen terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolella toimivia hopeavesiparantajia, enkeliterapeutteja, homeopaatteja sun muita vyöhyketerapeutteja ei valvo kukaan, toisin kuin terveydenhuollon ammattilaisia, kiitos Valviran.

“Ihmiset ottivat yhteyttä, oli mm. syöpäpotilaita, joita oli höynäytetty. Joiltakin oli mennyt kokonainen omaisuus katteettomiin hoitoihin”, muistelee entinen peruspalveluministeri Risikko Ylelle.

Työryhmä laati mietintönsä, mutta ministerin kannatuksesta huolimatta laki ei edennyt.

Se oli suuri virhe.

Viimeksi puoskarilaki oli kirjattuna hallitusohjelmaan 2011. Silloin Jyrki Kataisen hallitus halusi tehdä Suomesta ”avoimen, oikeudenmukaisen ja rohkean”. Rohkeus ei kuitenkaan riittänyt niin oikeudenmukaiselle tasolle, että puoskarilakia olisi alettu konkreettisesti valmistella.

Peruspalveluministerin postia hoiti Kataisen hallituksessa ensin Maria Guzenina-Richardson. Hänen mukaansa sote-uudistus ohitti muiden lakien laatimisen.

Guzenina-Richardsonin jälkeen peruspalveluministerin pallille istui toinen demari, Susanna Huovinen.

Hänkin vetoaa samaan savottaan: ministerin työpöytä oli ääriään myöten sotessa.

Puoskareista viis.

Huovisen jälkeen peruspalveluministereinä ovat istuneet Keskustan Juha Rehula ja heinäkuusta lähtien Annika Saarikko.

Juha Sipilän hallituksen myötä puoskareille onkin koittanut kissanpäivät.

Nykyisen hallituksen ohjelmaan kuluttajaa suojelevaa lakia ei ole edes kirjattu.

Näin, vaikka Eurooppalaisten lääkärien komitea (Standing Committee of European Doctors) on asiasta kovin huolissaan.

Eurooppalaisten lääkärien mukaan lainsäädäntöä pitäisi tiukentaa oikein kunnolla.

Niin, että EU-kansalaisille olisi kerrottava selvästi, etteivät vaihtoehtohoidot ole lääketiedettä eikä niiden tehoa ole todistettu.

Lääkäreitä huolettaa, että hyväuskoisia ja pahimmassa tapauksessa kuolemansairaita kansalaisia hyväksikäytetään puoskarien voittojen maksimoinniksi.

Syystäkin.

Kuten lääkäri emeritus Simo Räisänen pukee asian sanoiksi. ”Meille tarvittaisiin Ruotsin mallin mukainen puoskarilaki, jossa suojattaisiin ainakin lapset, vanhukset ja älyllisesti vajaat, sellaiset jotka eivät itse pysty päättämään asioistaan.”

Siis sellaiset, kuten kuvan Freja-vauva.

Keskustelu jatkuu täällä.

Kultaista alkavaa viikkoa.

Anzio

 

Kommentit (10)
  1. Ihmiset rakastavat uskomushoitoja ja pahoittavat mielensä, kun en komppaa edes akupunktuuria. Kuvaa hämärtää se, että Kela korvaa akupunktiohoitoja jonkun verran.

    Ihmiset rakastavat uskomushoitoja ja suuttuvat, kun en komppaa edes akupunktiota.

  2. Eikös tuo hopeaveden juottaminen lapselle ole juridisesti pahoinpitely? Ainakin lastensuojelun pitäisi puuttua asiaan pikaisesti.

    1. Ei koska kyse ei ole kiellosta, eli sitä ei ole kielletty antamasta vaan suositus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *