Peru lomasi ja olet onnellisempi

Et tule olemaan lähestyvällä kesälomallasi sen onnellisempi kuin normaalistikaan olet.

Pahassa lykyssä päinvastoin.

Et tule sen onnellisemmaksi, vaikka voitkin matkustella ja nauttia puolison, perheen ja ystävien seurasta. Näiden asioiden merkitys lomaonneesi on tutkitusti marginaalista tasoa.

Mutta loman odotus tekee onnelliseksi. Juuri nyt, laatiessasi lomasuunnitelmia, olet onnellisimmillasi.

Hollantilaiset tutkijat perehtyivät 1500 tavallisen työssä käyvän aikuisen onnellisuuteen. Ja vieläpä aivan erityisesti siihen, miten loma onnentunteeseen vaikutti.

”Huomasimme, että eniten onnellisuutta koettiin lomaa odottaessa, mutta hyvin vähän loman jälkeen”, tutkimuksen vetäjä Jeroen Nawijn kuvaili asiaa New York Timesille.

Eli vaikka loma sujuisikin onnellisten tähtien alla, onni taantuu tavalliselle tasolleen välittömästi loman jälkeen.

Ja sellaiset ihmiset, jotka vastasivat lomansa olleen vain ”neutraali” tai jopa ”stressaava” eivät kokeneet loman jälkeistä onnellisuutta lainkaan.

Edes he, jotka olivat kuvailleet lomansa olleen ”rentouttava”, eivät olleet lomansa jälkeen piiruakaan onnellisempia kuin sellaiset, jotka eivät olleet lomailleet ollenkaan. Siis jotka eivät oleet lomalla päivän päivää.

Ainoat, joiden onnellisuudentunne näytti pysyvän myös jonkin aikaa loman jälkeen, olivat lomaansa ”hyvin rentouttavaksi” kuvailleet. Näiden onnellisten kohdallakaan lomaonnellisuus ei kestänyt kuin pahaiset kaksi viikkoa loman jälkeen.

Koska suurin osa onnellisuudesta syntyi matkan suunnittelusta ja odottamisesta, tutkijat uskovat ihmisten saavan enemmän irti useasta lyhyestä lomasta vuodessa yhden pitkän sijaan, kuten Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Tampereen yliopistossa vaikuttanut saksalaistutkija Jessica Bloom onkin HS:n mukaan ihmetellyt suomalaisten hinkua viettää vuosilomansa yhdessä pötkössä, mieluiten juhannuksesta eteenpäin.

Bloom suositteleekin tilalle useampia pätkälomia. Näin lomailun positiivisista puolista pääsee nauttimaan useammin yhden ohikiitävän onnenhetken sijasta.

Tutkijoiden mukaan yksi syy onnellisen olotilan lyhytkestoisuuteen on työhön palaamisen ajattelun tuottama stressi.

Ja toinen merkittävä onnellisuutta jäytävä asia on lomalle ominaiset perheriidat. Aviollisella eripuralla jos jollakin on taipumus suistaa tavoiteltu lomaonni suoranaiseen syöksykierteeseen.

Kuten tunnettua, elokuu on avio- ja avoerojen kulta-aikaa. Silloin pannaan vireille eroja kymmeniä prosentteja enemmän kuin esimerkiksi joulukuussa, kuten Oma aika avaa erolukuja.

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo Ilta-Sanomille:

”Monelle pariskunnalle tulee joka vuosi ikään kuin uutena tilanteena se, että yhtäkkiä ollaankin vuorokauden ympäri yhdessä.”

Kontula jatkaa:

”Loman aikana monet pariskunnat alkavat käsitellä asioita, joista ei ole ehditty tai haluttu puhua aiemmin.”

Kesällä käydyt keskustelut ovatkin usein se viimeinen niitti. Silloin parisuhteen todellinen tila havaitaan ja ilmoitetaan kumppanille, että nyt saa riittää. Erotaan. Pannaan lusikat jakoon.

Ulosottohenkilönkään ahdistelut eivät ole omiaan kasvattamaan loman jälkeistä onnea. Syksyisin ulosottajat ovat täystyöllistettyjä, sillä lomalla suomalaisten tulee elettyä helpommin yli varojensa.

LähiTapiola kysyi tuhannelta suomalaiselta heidän arvioitaan omasta rahankäytöstään kesälomalla.

Suomalaiset kertoivat olevansa lomalla taipuvaisia tuhlailuun. Haluavansa kuluttaa vähän extraa, riippumatta siitä, onko kukkarossa sitä extraa, eli ei.

Peräti neljäsosa vastanneista ei osannut sanoa rahamäärää, jonka he suunnittelevat käyttävänsä lomallaan, sillä kulutusta ei olla suunniteltu. Budjettia ei laadittu.

Hälläväliä-asenne rahankäyttöön sekä turmiolliset pikavipit ovat omiaan suistamaan lomailijapoloisen elämään kuin viimeistä kesäpäivää. Yli varojensa.

Tämä taas näkyy jokasyksyisenä maksuhäiriömerkintöjen pompsahduksena ja jonoina kunnalliseen velkaneuvontaan.

Summa summarum.

Tässä muutamia yksinkertaisia vinkkejä, joita noudattamalla olet syksyllä onnellisempi:

1. Jos haluat onnellisen kesän ja syksyn, suunnittele lomasi, mutta peru se viime tipassa. Vaikka vasta päivää ennen h-hetkeä iloiseksi yllätykseksi työnantajallesi ja ihan tavalliseksi yllätykseksi perheellesi.

2. Jos peruminen ei kuitenkaan syystä tai toisesta onnistu, älä missään nimessä vietä lomaasi puolisosi kanssa. Etenkään, jos haluat suhteenne jatkuvan totutun vaiteliaasti ja yllätyksettömästi.

3. Ja jos vietätkin loman puolisosi kanssa, pyri vaivihkaisesti elämään hänen kukkarollaan. Myös muiden sukulaisten ja tuttavien siivellä lomailu on kannatettavaa.

Tutkittujen faktojen mukaan henkilökohtaisen onnellisuuden kannalta olisi siis parasta paiskoa töitä rauhallisella toimistolla koko petollinen kesä.

Kuulostaa järkevältä mutta tylsältä.

Siksi minä aionkin elää vaarallisesti: pidän lomani juhannuksesta alkaen yhteen putkeen yhdessä vaimoni kanssa sen kummemmin lomabudjetteja laatimatta.

Raportoin onnellisuuteni tilasta sitten lomien jälkeen.

Mutta oikein suloista suvea sinulle, puolisollesi, hänen juristilleen sekä ulosottohenkilöille.

Teitä kaikkia tarvitaan syksyllä.

Anzio

Keskustelu kesälomista jatkuu täällä.

terveys-ja-hyvinvointi perheloma ihmissuhteet raha
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *