Tutkimus: Fox Newsin seuraajilla on huonompi yleissivistys kuin ihmisillä, jotka eivät seuraa uutisia lainkaan

Me eurooppalaisissa demokratioissa äänioikeuttamme käyttävät äänestäjät olemme seuranneet ällistyneinä Yhdysvaltain presidentinvaalin jälkilöylyjä.

Me maailman vakaimman maan kansalaiset hämmästelemme uutisten äärellä, miten johdonmukaisesti osalle maailman mahtavimman kansakunnan äänestäjistä syötetään tuhtia pajunköyttä.

Ja että vaalirahvas nielee moista mukisematta. Että osa republikaaneista uskoo mitä mielikuvituksellisempiin  salaliittoteorioihin ja kömpelöihin valheisiin vaalien vilpillisyydestä.

Mutta sellaisia ihmiset ovat.

Ihmiset haluavat uskoa asiaan, jonka haluaisivat olevan totta.

Olemme kaikki lukeneet surullisia tarinoita kansalaisistamme, jotka rakastuvat netissä silmittömästi heitä liehitteleviin komeisiin amerikkalaisiin kenraaleihin, jotka etälemmen leiskahdettua – kas kummaa – ajautuvat taloudelliseen ahdinkoon vierailla mailla.

Näille rakkauden sokaisemat neidot lähettävät sitten kaikki säästönsä pusu- ja sydänhymiöiden kera sekä ottavat pikavippejä, jotta urhea solttu selviäisi tukalasta tilanteestaan.

Näin, sillä uhrit haluavat uskoa, että nettirakkaus on komea amerikkalainen, että hän on oikeasti varakas, häneen oikeasti umpirakastunut ja aikuisten oikeasti tulee täyttä laukkaa asiain selvittyä noutamaan morsion valkealla ratsullaan.

Mutta rahat ja ratsukko katoavat sen siliän tien. 

Myös Trumpin valheet osuvat otolliseen maaperään, sillä suuri osa hänen kannattajistaan haluaa uskoa vilpillisiin vaaleihin.

Sekä hyväuskoisia etäpetettyjä että Trumpin huijaamia kannattajia riivaa sama petollinen vaiva: vahvistusharha.

Vahvistusharhaksi kutsutaan kognitiivista vinoumaa, jossa ihminen etsii ja havaitsee vain omia ennakkokäsityksiään tukevaa tietoa.

Vahvistusharhan sokaisema ihmispoloinen siis huijataan huijaamaan itseään.

Trumpin tapauksessa ennakkokäsitys ja epäily vilpillisistä vaaleista luotiin hyvissä ajoin ennen äänestyspäivää. Epäily valmisteltiin työkaluksi, joka otettaisiin esiin, jos joku menee pieleen.

Ja päin prinkkalaahan kaikki Trumpin näkökulmasta sitten menikin.

Piti siis kaivaa esivalmisteltu työkalu esiin.

Epäilyksen kipinä vilpillisistä vaaleista oli sytytetty, nyt oli aika puhaltaa kytevä epäluulo ilmiliekkeihin.

Oli aika turvautua todellisuuden illuusioon.

Human Insight -blogin mukaan emme näe oman todellisuutemme olevan harhaa. Otamme oman ajatteluamme täysin todesta. Mitä enemmän ajattelemme jotain asiaa, sitä enemmän se saa energiaa ja tuntuu entistä todemmalta. Kuten esimerkiksi vilpilliset vaalit.

Kun lisäksi vietämme aikaamme yleensä sellaisten ihmisten kanssa, jotka uskovat samoin kuin me, emme välttämättä lainkaan kyseenalaista omaa ajatteluamme, jota voidaan vieläpä ruokkia esimerkiksi tarttuvilla hokemilla.

Sellaiset sloganit kuin ”Stop the counting” tai “Stop the Steal” ja perättömät väitteet niiden takana alkavat vaikuttaa tosilta, kun niitä toistetaan yhtenään. Niin omassa kuplassa kuin tiedotusvälineissäkin.

Yhdysvaltalaiset misinformaation tutkijat, professorit Brendan Nyhan ja Jason Reifler ovat tehneet uraa uurtavaa tutkimusta ihmisten taipumuksesta uskoa netissä tapahtuviin huijauksiin, todistetusti väärään tietoon ja suoranaisiin valheisiin.

Heidän tutkimuksensa Misinformation and Fact-Checking tukee käsitystä, että vahvistusharha ja todellisuuden illuusio voidaan valjastaa ihmisten tietoiseen huijaamiseen.

Tutkijoiden mukaan ihmiset ovat kuitenkin sitä vaikeammin harhaan johdettavissa, mitä valveutuneempia he ovat poliittisesti. Ja molemmat – valveutuneemmat ja vähemmän asioista perillä olevat tahot – tapaavat seurata uutisia ja verkostoja, jotka vahvistavat heidän omia enemmän tai vähemmän kehittyneitä poliittisia näkemyksiään.

Kuten toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo lausuu ansiokkaassa Valheenpaljastaja-blogissaan:

Ilmiö korostuu niin sanotussa filtterikuplassa, eli samanmielisten muodostamassa sosiaalisen median verkostossa, jonne erilaiset näkemykset eksyvät harvoin.

Minä sen sijaan tein luokkaretken erimielisten sosiaaliseen mediaan.

Laadin perussuomalaisia lähellä oleville fb-sivuille kaksi pollia 6.11., jolloin likimainkaan kaikkia ääniä ei oltu vielä laskettu, mutta tilanne alkoi pikku hiljaa näyttää Trumpin kannalta tukalalta.

Ja näinhän siinä kävi:

Avoin tilannehuone -ryhmässä kysymykseen: Huijaako demokraatit USA:n presidentinvaalissa? annettiin 293 ääntä, joista 273 oli sitä mieltä, että demokraatit huijaa.

Perussuomalaiset isänmaan ja sananvapauden puolella -ryhmässä äänestysaktiivisuus oli matalammalla, mutta tulos noudatti samaa kaavaa. Ääniä annettiin 61. Mielipiteensä kertoneista 55 oli sitä mieltä, että USA:n presidentinvaali oli vilpillinen.

Tämän täydellisen epätieteellisen testini mukaan näillä mainituilla fb-sivuilla polliini osallistuneiden suomalaisten äänioikeutettujen joukosta siis liki 83 % oli sitä mieltä, että USA:n presidentinvaalit olivat vilpilliset.

Että demokraatit ovat varastaneet vaalit.

Tällaiset ihmiset etsivät omiin mielipiteisiinsä sopivia asiantuntijoita ja tietolähteitä. Sellaisia, kuten Trumpin propagandalle aivan viime päiviin saakka uskollisena pysynyt ja rasistisiakin valheita levitellyt Fox News -kanava.

Business Insiderin julkaiseman selvityksen mukaan ihmiset, jotka eivät seuraa uutisia lainkaan, ovat paremmin kärryillä maailman tapahtumista, kuin se osa kansaa, joka seuraa vain Fox News -kanavaa.

Toistan: että jos ei seuraa uutisia lainkaan, on poliittisesti ja muutenkin sivistyneempi, kuin jos seuraa vain Fox News -kanavaa.

15. lokakuuta 2020 julkaistiin Suomessa Fox News International -sovellus, jonka kautta Suomessakin voi katsoa Fox Newsia älypuhelimella, tabletilla ja älytelevisiolla.

Kysyntää näyttäisi hyvinkin olevan, mikäli Facebook-polleihihin on uskominen.

Kevään kuntavaaleja odotellessa.

Anzio

Keskustelu ihmisten halusta uskoa valheisiin jatkuu täällä.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta somevaalit
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *