Uskovaiset ovat ateisteja tyhmempiä, mutta ministerit Soini ja Sipilä pahimpia kaikista

Arvostetut yhdysvaltalaiset tutkijat Judith A. Hall, Miron Zuckerman ja Jordan Silberman julkaisivat vuonna 2013 mielenkiintoisen tutkimuksen.

Sen mukaan ateismilla ja korkeammalla älykkyydellä on selkeä yhteys. Laajassa tutkimuksessaan ryhmä kävi läpi 63 uskonnollisuuden ja älykkyyden yhteyttä.

Lopputulos on hämmentävän selvä: uskovaiset ihmiset ovat keskimäärin vähemmän älykkäitä kuin ei-uskovaiset.

Sinänsä asiassa ei ole mitään uutta: huomattavan älykkyyden ja ateismin yhteys on ollut esillä jo antiikin ajoista alkaen, mutta yhteyttä ei ole aiemmin tieteellisesti todistettu, kuten myös Tieteen Kuvalehti kirjoittaa.

Siksipä Ulster Institute for Social Researchin tutkija Edward Dutton ja Rotterdamin yliopiston psykologian tohtori Dimitri van der Linden päättivät selvittää syyn ateistien uskonnollisempia kanssaeläjiiään korkeampaan älykkyyteen. Tutkimus julkaistiin viime vuonna Evolutionary Psychology Journal -tiedejulkaisussa.

Yksinkertaistettuna syy on, että ateistit pystyvät hallitsemaan paremmin vaistojaan ja ennen kaikkea toimimaan rationaalisesti.

Dutton ja van der Linden perustavat tutkimuksensa evoluutiopsykologi Satoshi Kanazawan vuonna 2004 kehittämään Savanna-IQ -hypoteesiin. Hypoteesin mukaan ihmisten käyttäytyminen ankkuroituu aina jotenkin esi-isiemme elinympäristön muovaamiin tapoihin: niin sanottuun savanniperiaatteeseen.

Periaatteen mukaan olemme fysiologisesti edelleen samanlaisia kuin savannilla eläneet ensimmäiset ihmiset ja siksi meidän vaistommekin ovat samanlaisia.

Duttonin ja van der Lindenin mukaan uskonto on esi-isiltämme peritty vaisto.

Tutkijat Linden löytävät yhtäläisyyksiä uskonnon ja uskonnollisen käyttäytymisen sekä ihmisen muiden perusvaistojen välillä. Sellaisten, joita esimerkiksi stressi ja vaarasta varoittavat viestit voimistavat.

Älykkyys sen sijaan mahdollistaa ihmiselle kyvyn taistella luonnollista vaistoaan vastaan. Kyky toimia järkevästi vaistonvaraisen hötkyilyn sijasta onkin ominaista älykkäille yksilöille.

Tutkijat huomauttavat kuitenkin, että vaikka uskonnolliset ihmiset näyttävätkin olevan vähemmän älykkäitä kuin ei-uskovat, maailmassa on kuitenkin erittäin älykkäitä uskovaisia ja toisaalta miljoonia tyhmiä ateisteja.

Tutkimus tuli mieleeni tällä viikolla, kun uskonnollisuudesta itselleen erottavan bränditekijän rakentanut ulkoministerimme jatkoi abortin vastaista taisteluaan.

Timo Soini kirjoitti Argentiinaa ylistävän blogi-kirjoituksen heti, kun Argentiinan senaatti oli hylännyt abortin laillistavan lakiesityksen.

Liekö kyse tyhmyydestä vai konservatiiveja kosiskelevasta tekopyhyydestä, kun ulkoministeri hehkutti kritiikittä Argentiinan päätöstä:

”Hieno maa Argentiina. Paavi, on argentiinalainen, jota kuunnellaan ja arvostetaan laajasti. Sana painaa”.

Soinin melskaamisen tekee oudoksi se, että katolisen ulkoministerin riemu on vakavassa ristiriidassa hallituksemme naisten ja tyttöjen asemaa sekä ihmisoikeuksia tukevan ulkopolitiikan kanssa.

Useat oppositiopoliitikot sekä muiden hallituspuolueiden edustajat ovat peränneet pääministeri Juha Sipilältä kurinpalautusta ulkoministerilleen.

Huonolla menestyksellä.

Ihmekös tuo. Sipilä kun on myös aborttia vastustava konservatiivikristitty, kuten esimerkiksi Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Petterson osuvasti twiittaa.

 

 

Soinin ja Sipilän arvot ja asenteet sivuavat toisiaan.

Ja sen Soini tietää.

Soini tietää, ettei pääministeri tule koskaan puuttumaan hänen taisteluunsa, jonka tavoitteena on kieltää naisilta itsemääräämisoikeus kehoonsa.  

Soini tietää, että Sipilä on abortin ankarasti kieltävän lestadiolaisen Rauhan sana -herätysliikkeen jäsen. Sipilän vaimon veljen johtaman herätysliikkeen arvomaailmasta lisää täällä.

Myös merkittävä osa pääministerin kannattajista on lestadiolaisia.

Taannoin Sipilä kertoi Suomen Kuvalehdelle, että ”minulla on henkilökohtainen vakaumus, uskon Soinin määrittelevän sen samalla tavalla”.

Paitsi Soinin eivät myöskään pääministeri Sipilän arvot ole välttämättä yhteneväiset hallituksen tavoitteiden kanssa.

Näin Sipilä vastaa Suomen Kuvalehdelle kysymykseen, onko naisella oikeus määrätä raskaudestaan eli vaikuttaa siihen, mitä tämän kehossa tapahtuu.

”Lähtökohta on se, että jokainen elämä on lahja ja pyhä. Tämä on lähtökohta, elämä on lahja, ja se on pyhä. Päätöksenteon arvopohja on tämä.”

Ministerikaksikkomme ei piittaa siitä, että esimerkiksi El Salvadorissa pelkkä epäily abortista keskenmenon yhteydessä saattaa aiheuttaa naisille jopa 50 vuoden vankeusrangaistuksia, kuten voimme lukea vaikkapa tästä.

Eikä ole mentävä edes niin kauas, kuten viestintäammattilainen Niina Mälkiän Timo Soinille osoittamasta twiitistä voi päätellä:

”Timo, oletko tavannut 12-vuotiaan, joka synnytti itselleen siskon? Entä lapsen, joka löytyi napanuorineen roskalaatikosta? Tai naisen, joka sai raiskaajaltaan sekä hiv:n että lapsen, jolla on hiv? Minä olen. Halveksittuja, häpeän takia perheensä hylkäämiä. Katolisessa maassa.”

Ministeriemme edesottamuksiin ja silmien sulkemiseen miljoonilta surullisilta kohtaloilta on kaksi potentiaalista syytä: tyhmyys tai omaa etua tavoitteleva tekopyhyys.

Näistä tyhmyys olisi helpompi antaa anteeksi.

Keskustelu jatkuu täällä.

 

Älykästä alkavaa viikkoa

 

Anzio

puheenaiheet tasa-arvo politiikka yhteiskunta
Kommentit (1)
 1. Kalevi Seikkula
  29.8.2018, 13:41

  8. Abortista.
  Eräässä amerikkalaisessa tutkimuksessa 750 amerikkalaista hypnotisoitiin siihen tilaan, missä he olivat vähän ennen syntymää. He sanoivat kaikki olevansa henkimaailmassa. Tutkimuksessa paljastui myös, että sikiö saa henkiruumiinsa vähän ennen syntymää, syntymän aikana tai syntymän jälkeen. Olen sitä mieltä, että sikiö on ennen henkiruumiinsa saamista pelkkä äidin elimellinen osa, ei “elävä sielu”, ja sen poistaminen on pelkkä kirurginen toimenpide. Silloin kun abortti yleensä on vielä mahdollista tehdä, se on siis pelkkä kirurginen toimenpide, ei lapsen murha.
  30. Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi
  Tämä on suurin käsky ja se sisältää kaiken lain ja profeetat, mutta sitä ei noudata kukaan. 30 000 veljeä ja sisarta kuolee maailmalla päivittäin nälkään ja heitä ei rakasta kukaan. Sanassa sanotaan lisäksi että joka rikkoo yhtä käskyä vastaan on syypää kaiken Mooseksen lain myös käskyn Älä tapa rikkomiseen, eli me olemme syypäitä kaikki kaiken rikkomiseen. Ainoaksi keinoksi jää silloin se mitä Jeesus sanoo, että Minun armossani on teille kyllin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *