Vuoden 2019 parhaat eduskuntavaalikampanjat on valittu!

Näin keväisin tavataan jakaa erilaisia tunnustuspalkintoja toinen toistaan hienoimmissa juhlallisuuksissa. On Emma-gaalaa, Jussi-gaalaa, jaetaan Oscareita ja Grammyjä. Itsekin olen osallistunut muutamiin markkinointialan tunnustuksia jakaviin tilaisuuksiin.

Ja taitaa jokunen olla vielä edessäkin.

Mutta yhtä näkyvää ja kuuluvaa viestintälajia ei ole syystä tai toisesta tavattu juhlistaa: vaalimainontaa.

Tämä vääryys loppuu nyt. Kunnia niille, joille se kuuluu.

Siispä tässä ne ovat: valitsemani eduskuntavaalien 2019 mieleenpainuvimmat kampanjat kategorioittain.

 

Kategoria I: Vaatimattomuus kaunistaa

Vaatimattomuus kaunistaa -kategorian voittajaksi valikoitui vaasalainen taksiautoilija ja Sinisen tulevaisuuden ehdokas Timo Pajunpää.

 

 

Tuomariston perustelu: Timo Pajunpää uskaltaa käyttää tilaa elementtinä. Teoksen koko kielii vaatimattomuudesta, ja vaalilupaukseksi ja sloganiksi riittää vain rintakuva. Ei mitään ylimääräistä äänestäjän päätä sekoittamassa. Teoksen koko on hyvin linjassa Sinisen tulevaisuuden kannatuslukujen kanssa.

 

Vuoden Huono ehdokas

Vuoden Huono ehdokas -kategorian voitto menee edellisen malliin Sinisille, hirvensalmelaiselle Jouni Kuituselle.

 

 

Tuomaristo perustelee päätöstään: Jos on huono ihminen, on rehellistä kertoa se. Erikoismaininta vielä kuvasta, joka ei juuri huonompi voisi olla, sekä Kuitusen toisessa yhteydessä käyttämästä huonosta sloganista: ”Yhtä vailla kuusysi”. Niin huono kampanja, että on paha panna huonommaksi!

 

Pirelli-poika

Vuoden Pirelli-poika-kategorian voitto menee 23-vuotiaalle Vasemmistoliiton ehdokkaalle, auto- ja sähköasentaja Markus Åkerlundille Pieksämäelle.

 

Tuomariston perustelu:  #metoo-ajan hengessä tällä kertaa puolialaston mallityttö ei keikistele Pirelli-kalenterissa pramean kilometrinnielijän konepellillä, vaan 100 kiloa raavasta vassaria pönöttää Pirelli-lippiksessä ja -hupparissa tiensä päässä olevan Fiatin ruosteisella keulalla. Teos, joka on tässä ajassa!

Vuoden FUCK-palkinto

Vuoden FUCK-palkinto menee ruovesiläiselle Kansalaispuolueen ehdokkaalle Iivu Asunnalle. Hänen Facebook-sivultaan poimitun kuvan laatu on yhtä f**king huono kuin sen sisältökin. Iivun fb-sivut ovat muuten jo kokemus sinäänsä. Katso vaikka.

 

 

Tuomaristo perustelee valintaansa seuraavasti: Kun ehdokas otsikoi vaalijulistuksensa sanalla FUCK ja hänen vaalilupauksina ovat seksi, bisse ja orgiat, viesti huomataan. Oli siinä järkeä tai ei. Tässä tapauksessa järkeä ei juurikaan ole, mutta erityismaininnan julistus ansaitsee vielä oman poikuuden menetyksen sekä ekojen kännien vetämisen ajankohtien kertomisesta. Kokeneena poliitikkona Iivu tietää, että on parempi tehdä koko kansaa kiinnostavat paljastukset itse eikä jättää niitä keltaisen lehdistön reposteltaviksi.

 

Vuoden yrittäjäehdokas

Vuoden yrittäjäehdokas -palkinto menee Nyt Liikkeen uusmaalaiselle Minna Engströmille. Hän kertoo sivuillaan uskovansa palavasti pienyrittäjyyteen, jonka menestyksen takana ovat hyvinvoivat työntekijät. Ja että pienyrittäjän arki ongelmineen on hänelle hyvinkin tuttua. Näin epäilemättä on.

 

 

Sen voi päätellä myös tuomariston perustelusta: Vaikka Vantaan käräjäoikeus määräsi Engströmille liiketoimintakiellon tämän saatua tuomion velallisen törkeästä epärehellisyydestä jätettyään velkojansa nuolemaan näppejään, hän jatkaa silti sinnikkäästi yrittämistä. Niin kahvilassaan kuin politiikassakin.

 

Vuoden työllistäjä -kategoria

Vuoden työllistäjä on Suomen Kansa Ensin -liikkeen eduskuntavaaliehdokas ja puheenjohtaja Marco de Wit. Oheisesta linkistä voi itsensä Antero Mertarannan selostamana havaita, miten de Wit työllisti nopeasti peräti kymmenkunta poliisihenkilöä päättäväisellä ja sinnikkäällä toiminnallaan. Kiittämättömyyttään Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi puheenjohtajan kuitenkin haitanteosta virkamiehelle. de Wit on työllistänyt oikeuslaitosta aiemminkin: hän on saanut viiden kuukauden ehdollisen vankeustuomion myös törkeästä kirjanpitorikoksesta vuonna 2014.

 

 

Grand Prix

Niin tässä, kuten muissakin merkittävissä kilpailuissa, jaetaan myös Grand Prix -palkinto kilpailun kaikkein parhaimmalle työlle. Tuomaristo myönsi kyseisen kunnian yksimielisesti Oulun vaalipiiristä oman valitsijaryhmänsä ehdokkaalle Markus Kuotesaholle. Hänen fan clubinsa fb-sivut löydät tästä.

 

Markus Kuotesaho (kuva: fan klubin fb-sivut)

 

 

 

 

Tässä vielä tuomariston perustelu: Romukauppias ja transvestiitti Markus Kuotesahon konstailematon kampanja on silkkaa neroutta. Ehdokkaan näköinen visuaalinen asu sekä timantiksi kiteytetty ydinviesti, johon jokaisen äänestäjän on helppo yhtyä.

 

Siispä ”Kusipäisyyttä vastaan” 14.4.

Tai miksei jo ennakkoon äänestämälläkin.

Anzio

Keskustelu loistavista vaalimainoksista jatkuu täällä.

(Kuvat ehdokkaiden omilta sivuilta ja fb-ryhmistä sekä Suomen karuimmat vaalikuvat -fb-sivuilta. Sinne kannattaa mennä katsomaan lisää!)

puheenaiheet politiikka somevaalit
Kommentit (1)
  1. Raili Sergejeff
    17.10.2020, 11:22

    Tämä on kyllä super! Tosin olen tykännyt muistakin kirjoituksista paljon, ovat niin osuvia ja hyvin kirjoitettuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *