Asiaton lehdistökatsaus
Asiaton lehdistökatsaus

Avioliittolaista Asiattoman tapaan

Eduskunta äänestää tänään tasa-arvoisesta avioliittolaista. Avioliittolaki on ollut kuumin keskustelunaihe niin perinteisessä kuin sosiaalisessakin mediassa tällä viikolla. Keskustelua on käyty pääosin ideologiselta pohjalta. Lakiuudistuksen yhteiskunnallisia hyötyjä voidaan kuitenkin arvioida myös ihan samalla tavalla kuin muidenkin uudistusten.

Avioliittolain muuttamisen yhteiskunnalliset hyödyt muodostuvat suurimmaksi osaksi niiden ihmisten hyvinvoinnin lisääntymisestä, jotka eivät nyt voi mennä naimisiin, mutta lakimuutoksen jälkeen voisivat. Avioliiton arvo avioparille on se summa rahaa, jonka aviopari olisi valmis maksamaan naimisiin päästäkseen. Hyötyihin sisältyvät niin mahdolliset veroedut kuin elämän jakamisesta rakkaan ihmisen kanssa saatava onnikin. Lakimuutoksen aiheuttama hyvinvoinnin lisäys on kaikkien niiden pariskuntien yhteenlaskettu maksuhalukkuus, joita muutos koskee.

Lakimuutoksen aiheuttama hyvinvoinnin lisääntyminen olisi luultavasti merkittävää. Varsinaista tutkimustietoa ei ole, mutta lakimuutoksesta hyötyvät ihmiset tuskin pitäisivät asiaa näin tärkeänä, ellei sen merkitys heidän elämässään olisi suuri. Maailmalta on jotakin tutkimustietoa avioliiton arvosta. Yhden tutkimuksen mukaan avioliiton arvo amerikkalaisille leskille oli useita tuhansia dollareita kuussa. Tätä tulosta on vaikea yleistää Suomeen. Lisäksi nyt käsittelyssä olevan lakialoitteen arvioinnissa oikea vertailukohta on avioliiton tuoma lisäarvo verrattuna rekisteröityyn parisuhteeseen. Mutta käytettävissä oleva todistusaineisto viittaa siis siihen, että avioliiton hyödyt ovat merkittäviä.

Valaistaan asiaa laskuesimerkin avulla. Oletetaan, että avioliiton arvo avioitujille olisi keskimäärin 700 euroa kuussa. Summa vastaa Helsingin kantakaupungissa sijaitsevan kaksion vuokraaJos oletetaan 5 % diskonttokorko ja lisätään siihen vaikka 2 % avioerotodennäköisyyden huomioimiseksi, saadaan avioliiton arvoksi noin 120 000 euroa. Näin suuri yhteiskunnallinen hyöty siis saataisiin lakiuudistuksesta jokaisesta avioituvasta pariskunnasta.

Entä kustannukset? On vaikea nähdä, että lakimuutoksella olisi muita merkittäviä kustannuksia kuin Päivi Räsäselle ja muille samanmielisille koituva mielipaha. Moni on varmaan sitä mieltä, ettei tällaisia kustannuksia pitäisi ottaa huomioon laskelmissa. Asiattomassa on tiettyä sympatiaa tätä asennetta kohtaan. Mielen pahoittaminen toisten onnesta ei ole kovin puoleensavetävä piirre ihmisessä eikä miellyttävä lähtökohta hyvinvointianalyysille. Lähdetään nyt kuitenkin siitä että nämä kustannukset ovat oikeita kustannuksia. Mutta jos nämä ovat oikeita kustannuksia, niin lakimuutoksen kannattajien saama mielihyvä on yhtä hyvin lakimuutoksen hyötyjä.

Päivi Räsäselle samaa sukupuolta olevan pariskunnan avioitumisen kustannus on se rahasumma, jonka Räsänen olisi valmis maksamaan estääkseen avioliiton. Avioliittojen yhteiskunnallinen kustannus on se summa, jonka vastustajat olisivat yhteensä valmiit maksamaan estääkseen samaa sukupuolta olevien avioitumisen. Jos tämä kustannus ylittää avioitujille ja avioliiton kannattajille koituvan hyödyn, avioliiton yhteiskunnalliset kustannukset ylittävät hyödyt.

Jos siis otetaan huomioon vain avioitujien hyödyt, on ilmeistä että tasa-arvoinen avioliittolaki on yhteiskunnallisesti todella hyödyllinen lakiuudistus. Mutta vaikka laskelmissa otettaisiin huomioon myös muille lakimuutoksesta mahdollisesti seuraava mielipaha / mielihyvä, on syytä uskoa että hyödyt ylittävät kustannukset merkittävästi. Vastustajille koituva haitta kompensoituu suureksi osaksi kannattajien hyödyillä, joten keskeinen lakimuutoksen vaikutus on avioitujille koituva merkittävä hyöty.

Kommentit (57)

 1. Anonyymi

  Tässä "Vihaiselle Anonyymille": lopeta. Sun skeidaa ei jaksa kukaan lukea.

  Mikä lie teidän Katsastajien kirjoituksista on saanut jonkun teidät tuntevan pillastumaan ja kirjoittamaan ärhäkkää mitäliehöpöhöpöä. Teidän taustat eivät ole, ainakaan minulle, olleet oleellisia vaan tekstien sisältö ja niiden tuomat mielenkiintoiset näkökulmat sekä kommentaattoreiden väitteet ja vastaväitteet.

  Jaksamista ja älkää lopettako blogin kirjoittamista.

  nim. "ei ainakaan ekonomisti"

 2. Anonyymi

  Minusta Katsastajat-blogin kirjoitukset ovat mainioita, älykkäitä ja hyvin laadittua kirjoituksia. Ehkä hieman ilkamoivia mutta tarpeellisia ymmärtämään asioiden todellisia taustoja ja vaihtoehtoja.

  Hienoa! Ei ole tarpeen tuntea heitä nimeltä, keskittykäämme ajattelemaan heidän näkökulmiaan, Eivät he väärässä ole vaikka hieman leikkimielisiä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *