Asiaton lehdistökatsaus
Asiaton lehdistökatsaus

Epistä

Taloussanomat uutisoi, että Huvudstadsbladet on tehnyt jutun Helsingin kaupungin perimistä tonttivuokrista. On pakko myöntää, että me täällä Asiattomassa emme muistaneet ennen erästä puhelua, että Taloussanomat on yhä olemassa, mutta täytyypä lisätä lukulistalle.

Juttu onkin erittäin mielenkiintoinen, koska se käsittelee yhtä Asiattoman mieliaihetta eli maapolitiikkaa. Tonttivuokrien tuleva korotus on aiheuttanut ymmärrettävästi asukkaissa mielipahaa ja he kokevat korotukset epäreiluiksi. Ennen kuin korotusten reiluudesta voi puhua, on tiedettävä, kenen kannettavaksi korotukset koituvat.

Tarkastellaan tilannetta, jossa vuokratontilla sijaitsee yksityinen vapaarahoitteinen asunto-osakeyhtiö. Osassa asunnoista  asuu omistaja itse ja osassa vuokralainen, jonka vuokranantajana on yksityinen henkilö. Mitä tapahtuu vuokralaisten asumiskustannuksille, kun tonttivuokra nousee?

Ehkä hieman yllättäen, ei yhtikäs mitään. Vuokranantaja tietenkin haluaisi siirtää korkeamman tonttivuokran asunnon vuokraan, mutta ei siihen pysty. Jos pystyisi, olisi vuokranantaja jostain syystä aiemmin perinyt alhaista vuokraa hyvää hyvyyttään. Tämä ei ole kovin uskottavaa.

Jos vuokrissa on nousuvaraa, asunnon vuokranantaja tietenkin nostaa vuokraa riippumatta tonttivuokrasta. Vuokrat ovat siis jo ennen tonttivuokran korotusta juuri niin korkealla, kuin vuokralainen on valmis maksamaan. Vuokralaista ei tonttivuokrien korotus haittaa, mutta eipä hän alhaisista tonttivuokrista ole hyötynytkään.

Vuokranantaja ei pääse tonttivuokran korotuksia pakoon myöskään asunnon myymisellä. Korkeammat tonttivuokrat nimittäin heijastuvat asunnon hintaan, koska mahdolliset ostajat ymmärtävät, että asunnosta käteen jäävät vuokratuotot ovat laskeneet.

Omistusasujan tilanne on täysin sama kuin vuokranantajan eli hänen asuntonsa hinta laskee. Tonttivuokran korotus onkin verrattavissa maahan kohdistuvan kiinteistöveron nostamiseen tilanteessa, jossa yhtiö omistaa tontin. Asunto-osakkeiden omistajat maksavat korotuksen kokonaisuudessaan.

Nyt kun tonttivuokrien korotuksen maksajat tiedetään, voidaan aloittaa asiallinen keskustelu korotusten reiluudesta.

Pitkien tonttivuokrasopimusten tapauksessa keskustelua vaikeuttaa se, että asuntojen nykyiset omistajat eivät välttämättä omistaneet asuntoja tonttivuokrasopimusten solmimisen aikaan. On nimittäin niin, että juuri asuntojen ensimmäiset omistajat ovat keränneet alhaisista tonttivuokrista kaiken hyödyn, eivät suinkaan nykyiset.

Kommentit (30)

 1. Anonyymi

  Ei ole paljon mielipahaa aiheuttanut. Taloyhtiöt varmaan pitävät korotuksia kohtuullisina, mitä ne ovatkin. Blogin linkki mielipahanilmauksiin näyttää olevan neljä vuotta vanha.

  Teoreettinen pohdinta tuntuu triviaalilta. Tottakai korotuksen maksavat taloyhtiöt ja niiden osakkaat, eivät asukkaat, jos eivät ole samalla omistajia. Valtaosa asukkaista on muuten asukasomistajia noilla esikaupunkitonteilla.

  Mielenkiintoisempia teoreettisia kysymyksiä olisi vuokrankorotuksen oikea suuruus. Lisäksi kokonaan uusi ilmiö on kaupungin tarjous myydä tontit taloyhtiöille. Tarjous koskee peräti viidesosaa koko vuokratusta asuntotonttikannasta. Miten myyntihinnan pitäisi teoreettisesti määräytyä? Ja mikä uuden tontinvuokran ja myyntitarjoushinnan suhde tulisi teoreettisesti olla?

  Äkkiseltään kaupungin ehdotus tuntuu fiksulta sekä uuden tontinvuokran ja myyntitarjoushinnan osalta.

 2. Anonyymi

  Sellainen tarkennus, että blogin teoreettinen pohdinta on aivan korrektia, mutta sikäli triviaalia, että siitä on helppo olla samaa mieltä.

  Teoreettinen pohdinta siitä kohdistuuko tontinvuokran maksu asukkaaseen vai omistajaan on myös hieman epäolennaista siinä mielessä, että vuokrankorotusten kohteena on 174 tonttia, joista vuokratalotontteja on tusinan verran, omakotitalotontteja puolentusinaa ja valtaosa asunto-osakeyhtiöiden vuokraamia tontteja. Noista as.oy -talojen asukkaista valtaosa lienee samalla asuntonsa omistajia.

  Blogin aiheena on epis ja mielipaha. Median mukaan taloyhtiöiden osakkaat ovat joskus aikaisemmin kärsineet mielipahasta. Tämä uusin korotus on niin uusi, että osakkaan mielipahasta ei kai kukaan ole raportoinut.

  Asunnon vuokralaisen tuntemasta mielipahasta (tämän blogin aihe) ei ole havaintoja.

  • Nimetön

   On hienoa, että nämä asiat ovat joillekin triviaaleja. En kuitenkaan usko, että näin on kaikille. Kirjoituksen vaatimaton tavoite oli vain pohtia, kuka kärsii tonttivuokrien korotuksista. Tämä on välttämätön tieto, jos haluaa keskustella siitä, ovatko korotuksen reiluja.

   Jonkin verran olen havainnut vuokrakorotusten vastustusta. Esimerkiksi täällä:

   http://tonttivuokrat.wordpress.com

   Toki kaupungin omistamat vuokra-asunnot jätin kirjoituksen ulkopuolelle.

  • Anonyymi

   Kiitos linkistä.

   Olivat asunnon vuokratonttiset vuokra-asujatkin maaliskuussa näköjään pahoittaneet mielensä, nimit-täin Heka-Jakomäen vuokralaistoimikunta ja Heka-Suutarilan vuokralaistoimikunta. Mutta hekin tunte-vat perusasiat: ” Korotukset tontinvuokriin siirtyvät suoraan asukkaiden maksamaan omakustan-nusvuokraan”. Noin täytyy siis olla kaupungin systeemissä. Triviaalikin on triviaalia vain omassa kontekstissaan.

   Vuokratontin asukasomistajia kiinnostavat muut asiat. Heidän kannaltaan kannalta vuokrankorotuk-sessa ja myyntitarjouksessa on muita, olennaisia ja hyvin ei-triviaaleja elementtejä, jotka ovat teoreet-tisesti mielenkiintoisia ja käytännössä tärkeitä.

  • Anonyymi

   Asun kaukana Hlsingistä, mutta tännekin asti on kantautunut uutisia siitä kuinka siellä kaupungin "kauheista korotuksista" . Jos niistä valtakunnan sanomalehdissä kirjoitetaan niin kyllä voidaan todeta että asiasta on julkisesti keskusteltu.

   Ja moni taloduesta ymmärtävälle täysin triviaali asia on aivan täyttä hepreaa tavalliselle kansalaiselle. Jos et usko, niin jututappa joskus normikansalaista. Esimerkiksi keskustan parkkipaikkojen puutteen sekä parkkimaksun välinen yhteys tuntuu olevan täysin ylivoimainen asia useimmille.

   – Syltty

 3. Anonyymi

  MINÄ TIEDÄN! Tässä pointti on se että alhaiset (kaupungin perimät) tonttivuokrat ovat nostaneet vuoktatonteilla olevien asuntojen hintoja lähelle omalla tontilla olevien asuntojen hintoja. Tällöin vuokratontilla asunnon omistava on saanut huomattavan arvon nousun koska hinnankehitys on seurannut omalla tontilla olevan asunnon hintaa. (Se on ihan sama onko kyseessä 1. omistaja tyyliin -50 -luvulta vai -90 luvulla ostanut. Hän on joka tapauksessa sen hyvän tilin tässä). Nyt kun vuokria korotetaan, niin näihin vuoktatonteilla oleviin asuntojen hintoihin kohdistuu varmasti melkoisia laskupaineita. Itse asuntojen vuokriin tälle ei tietenkään ole mitään vaikutusta (asunnon vuokran suuruuden kannalta on täysin merkityksetöntä sattuuko vuokrakämppä olemaan omalla vai vuokratontilla)

 4. Kunnan ei pitäisi harjoittaa tavallisten asuintonttien vuokraustoimintaa – Image-blogit

  […] vuokrat nousevat säännöllisin väliajoin keskusteluun, viimeksi tällä viikolla. Asiaton käsitteli tonttivuokria jo yli kaksi vuotta sitten. Tämä jatkuva tappelu tonttivuokrien korotuksista on […]

 5. Milloin kiinteistövero voi vaikuttaa vuokriin ja miten asiaa voi tutkia? – Image-blogit

  […] pelkäsi näidenkin korotusten päätyvän lopulta vuokralaisten maksettaviksi. Asiattomassa on jo käsitelty tonttivuokrien korotuksien vaikutuksia, joten keskityn nyt […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *