Asiaton lehdistökatsaus
Asiaton lehdistökatsaus

Kansanpankkiiri Arhinmäki

Paavo Arhinmäki esitti Helsingin Sanomissa, että pankkitileillä makaavat rahat pitäisi saada osakemarkkinoiden käyttöön. Hänen ratkaisunsa oli kansanrahasto, jonne kansa voisi sijoittaa rahojaan pienellä mutta valtion takaamalla tuotolla. Rahat valtio sijoittaisi yrityksiin. Asiattoman väkeä hienommat ihmiset ehtivät jo kritisoida ehdotusta. Kritiikki oli kuitenkin melko vaikeaselkoista, joten yritämme kantaa oman kortemme kekoon yksinkertaisella tarinalla.

Maailmassa on kahdenlaisia sijoituksia, riskittömiä pankkitilejä, joista saa niin pientä korkoa että kutsutaan sitä vaikka nollaksi. Sitten on osakesijoituksia, joihin sisältyy riskiä.  Sinä, kuten muutkin, pidät osan rahoistasi riskittömästi pankkitilillä ja sijoitat osan osakkeisiin.

Mietit asiaa tarkkaan ja päädyt siihen, että 1000 euroa on oikea määrä osakesijoitusta sinulle. Enempää riskiä et halua ottaa. Tonnin osakesalkkusi tuottaa hyvänä vuonna 200 euroa voittoa, huonona 100 euroa tappiota.

Perustetaan kansanrahasto. Jokainen kansalainen sijoittaa 1000 euroa kansanrahastoon. Myös sinä teet näin. Kansanrahastosta sinulle maksetaan varmana valtion takaamana tuottona 1 % vuodessa. Valtio sijoittaa kansanrahaston rahat osakkeisiin.

Saamasi tuotto kansanrahastosta on siis valtion takaama 10 euroa vuodessa. Tämä on enemmän kuin pankkitilin nolla euroa. Asiat ovat siis paremmin, vai mitä? No eivät oikeastaan.

Verotus on nimittäin jätetty kokonaan pois laskelmista. Jos muu valtion toiminta pysyy ennallaan, täytyy siihen kerätä yhtä paljon rahaa kuin ennenkin. Lisäksi täytyy saada jostakin 10 euroa vuodessa jokaiselle kansalaiselle kansanrahaston tuottoa.

Valtiolla on nyt verojen lisäksi käytettävissä kansanrahaston osakkeisiin sijoitetun varallisuuden tuotto. Jos yrityksillä menee hyvin, valtiolla on käytettävissä 200 euron voitto per kansalainen. Näin ollen veroa peritään hyvänä vuonna 190 euroa vähemmän kuin ennen kansanrahaston perustamista. Veronalennus on osaketuotto miinus kansanrahaston omistajille maksettava tuotto. Huonona vuonna puolestaan osakkeet tekevät tappiota 100 euroa per kansalainen, joten veroja joudutaan perimään 110 euroa enemmän kuin ennen kansanrahaston perustamista.

Miltä tilanne näyttää sinun kannaltasi? Hyvänä vuonna saat tuottoa kansanrahastosta 10 euroa ja veronalennusta 190 euroa, siis 200 euroa voittoa. Huonona vuonna saat 10 euroa kansanrahastosta ja veronkorotusta 110 euroa, siis 100 euroa tappiota. Verovaikutusten kanssa sijoituksesi kansanrahastoon tuottaa siis täsmälleen saman kuin 1000 euron osakesijoitus. Tämä on aivan luonnollista: itse asiassa kansanrahasto ei ole mitään muuta kuin osakesijoitus, jonka valtio tekee puolestasi.

Koska valtio tekee haluamasi 1000 euron sijoituksen puolestasi, et itse sijoita enempää osakemarkkinoille, vaan panet loput rahoistasi pankkitilille. Yritysten rahoitukseen osakemarkkinoille kanavoituu siis rahojasi täsmälleen sama 1000 euroa kuin ennen kansanrahastoa. Kaikki muutkin tekevät samalla tavalla kuin sinä, eikä yritysten saama rahoitus lisäänny lainkaan kansanrahaston avulla.

Jos kansanrahasto on isompi, sanotaan 2000 euroa / kansalainen, voitot ja tappiot kaksinkertaistuvat. Valtio on siis sijoittanut puolestasi 2000 euroa osakkeisiin. Mutta tämä on kaksi kertaa enemmän kuin haluaisit. Valtio siis pakottaa sinut ottamaan haluamaasi suurempia riskejä. Osakemarkkinoille kohdistuu enemmän varoja, mutta hyvinvointisi alenee, koska valtio pakottaa sinut spekuloimaan säästöilläsi osakemarkkinoilla. Kansanrahastosta poisjättäytyminen ei ole vaihtoehto: osakesijoittamisen vaikutukset osuvat sinuun verojärjestelmän kautta, halusitpa tai et. Laittamalla rahasi kansanrahastoon saat sentään 20 euroa vuodessa lohdutuspalkintoa.

Pieni kansanrahasto ei siis lisää osakemarkkinoille kohdistuvia varoja. Suuri kansanrahasto lisää osakesijoituksia, mutta aikaansaa vaikutuksen pakottamalla ihmiset ottamaan suurempia riskejä kuin nämä haluaisivat. Arhinmäki voisi yhtä hyvin ehdottaa, että pakotetaan ihmiset sijoittamaan määräosuus säästöistään osakkeisiin. Tai ehdottaa että valtio alkaa sijoittaa verorahoja osakemarkkinoille ihan ilman kansanrahastoa. Kummallakin näistä olisi sama vaikutus kuin kansanrahastolla.

Todellisuudessa pienikin kansanrahasto olisi sinulle huono vaihtoehto, koska toisten rahoilla pelaavat poliitikot ovat todennäköisesti paljon huonompia valitsemaan osakkeita kuin omillaan pelaavat kansalaiset.

Kommentit (18)

  1. Urkki

    Kansanrahastosta maksettava korko vaatisi kassavirtaa. Mistä se tulee? Osingoista kai, koska PK-yritykset tyypillisesti eivät ole pörssiyrityksiä eli niiden osakkeiden likviditeetti on hyvin vähäinen. Kansanrahasto siis pakottaisi osingonmaksuun niissäkin tapauksissa, joissa se ei yrityksen kannalta olisi järkevää.

    Kuinka moni PK-yrittäjä muuten muutoinkaan ottaisi poliittisessa ohjauksessa olevan kansanrahaston yrityskumppanikseen?

  2. Anonyymi

    Kansanrahasto on mielekäs, jos valtion rahastolle maksama tuotto ja hoitokulut ovat yhteensä pienemmät kuin rahastopääomaa vastaavan velan korko.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *