Asiaton lehdistökatsaus
Asiaton lehdistökatsaus

Kodinhoitokypärä

Hesarin pääkirjoitussivun kolumnissa kerrottiin karmea tarina kodinhoitajan palkkaamiseen liittyvästä byrokratiasta. Erityisesti byrokratia näyttää liittyneen työntekijän suojeluun työnteon vaaroilta. Pahimmassa tapauksessa byrokratia voi johtaa siihen, että työntekijä säästyy työnteon vaaroilta täysin eikä työllisty.Kirjoituksen todenperäisyys on herättynyt vilkasta keskustelua ja esimerkiksi työsuojelusta vastaava korkea virkamies ehti jo puolustautua, että ei työsuojelu voi aiheuttaa suuria kustannuksia, koska  oikeastaan mitään ei tehdäkään.
Yksittäistapausta mielenkiintoisempaa on pohtia, missä määrin valtio voi säädöksillään ylipäänsä suojella työntekijöitä. Ajatellaan yksinkertaisuuden vuoksi tilannetta, jossa kodinhoitajan työhön liittyy kaksi ominaisuutta: työstä saatava palkka ja työn turvallisuus. Työntekijä arvostaa molempia ja molemmat maksavat työnantajalle. Mitä tapahtuu, jos kodinhoitajien turvallisuudesta huolestunut valtio säätää kodinhoitajille esimerkiksi kypäräpakon?
Kypäräpakko voi aiheuttaa seuraavaa:
Yksi mahdollisuus on se, että kypärä on täysin turha eli se ei lisää turvallisuutta. Työpaikka on siis työntekijän näkökulmasta täysin samanlainen kuin ennen kypäräpakkoa. Perheille koituvat kodinhoidon kustannukset kuitenkin nousevat kypäräpakon myötä. Tässä tapauksessa kypäräpakko toimii samalla tavalla kuin työnantajalle asetettava vero, tosin sillä erotuksella, että verotuloja ei kerry. Kuten veron, työnantaja yrittää vyöryttää myös kypärän kustannuksen työntekijän harteille alentamalla palkkaa. Kypäräpakon seurauksena kodinhoitajien palkat laskevat ja heidän työllisyytensä vähenee. Molempia osapuolia hyödyttävien työsuhteiden katoaminen on tällaisen turhan sääntelyn yhteiskunnallinen kustannus.
Toinen mahdollisuus on se, että kypärä aidosti lisää turvallisuutta ja vieläpä siten, että hyöty vastaa suurin piirtein kypärän hintaa. Tässä tapauksessa kypäräpakolla ei ole haittavaikutuksia, mutta ei myöskään mitään hyötyjä. Työnantaja pystyy nimittäin alentamaan palkkaa täsmälleen kypärän kustannuksen verran. Miksi? Siksi, että työntekijän näkökulmasta kypärätön työpaikka, jossa maksetaan palkkaa 1000 euroa on täsmälleen yhtä houkutteleva kuin työpaikka, jossa maksetaan palkkaa 1000 euroa minus kypärän hinta ja annetaan työsuhde-etuna kypärä. Jos siis turvallisuus kasvaa juuri kypärän hinnan verran, laskee palkkakin samaisella summalla.
Realistisimmat vaihtoehdot sijoittuvat näiden kahden ääripään väliin. Kypärä tuskin on täysin hyödytön, mutta tuskinpa se on hintansakaan väärti. Jos olisi, työnantajat ja työntekijät kyllä  hankkisivat ne yhteisymmärryksessä ilman sääntelyäkin. Kypärä on siis osittain vero ja osittain palkanlisä. Siltä osin kuin se on vero, sillä on täsmälleen samat haittavaikutukset kuin verolla.Tarinan opetus on se, että aina kun kypärästä saatava hyöty on alhaisempi kuin sen hinta, kypäräpakon myötä yhteiskunnan hyvinvointi laskee. Jos taas kypärästä saatava hyöty on yhtä suuri tai suurempi kuin kypärän hinta, järkevät ihmiset hankkivat kypärän joka tapauksessa. Vain jos työnantajat tai työntekijät ovat jossain määrin järjettömiä, voi valtio suojella heitä, mutta silloinkin vain heiltä itseltään.

Kommentit (14)

 1. Anonyymi

  Asiaton yksinkertaistaa kirjoituksissaan tämänkin asian työturvallisuudesta erinomaisesti. Tarkasteltaessa työturvallisuutta kokonaisuutena pelkästään työnantajan kannalta kustannukset eivät suinkaan tässä esimerkissäkään ole kypärään käytettävät eurot, vaan myös työnantajalle maksettavaksi lankeavat vakuutusmaksut jne. Pointti siis on yksinkertaisesti siinä, että ilman "kypäräpakkoakin" työnantaja hankkii ja vaatii myös käyttämään työsuojeluvälinettä, jos ja kun katsoo sen olevan pidemmällä aikavälillä taloudellisesti kannattavaa.. Jos taas näin ei ole, on kyse viranomaisten määräämästä ylimääräisestä kustannuksesta, jonka maksaa viime kädessä aina asiakas tai työntekijät esim. lomautusten tai irtisanomisten myötä.

 2. Anonyymi

  Marginal Revolution -proffien perusoppikirja siteeraa tutkimusta, jonka mukaan turvallisuuserot näkyvät palkkaeroissa. Työnantajan kannattaa siis pakottaa työntekijät käyttämään suojaimia, jos hyöty työntekijälle ylittää hinnan plus vaivan. Vaikka työntekijä ei tajuaisi, työnantajan kannattaa suojella mainettaan. Aina löytyy joku jostain työpaikka, jossa kukaan ei tajua etuaan, mutta he ovat pieni vähemmistö, ja sääntelyn enemmistölle aiheuttamia haittoja ei tajuta lainkaan, koska lainsäätäjät eivät koskaan voi ennalta arvata tai edes jälkikäteen tietää, mihin kaikkiin tilanteisiin heidän sääntelynsä puri ja mitkä suotavat tilanteet jäivät niiden takia koskaan syntymättäkin. Siksi yleensä hyvältä kin näyttävä sääntely on pahasta ja poikkeuksia voi olla vaikea tunnistaa.

 3. OS

  Muuttuuko tilanne olennaisesti, jos otetaan huomioon, että työntekijällä ei välttämättä ole kovin tarkkaa tietoa työpaikan turvallisuudesta tai muuten vain ei ole täysin rationaalinen?

  • Anonyymi

   Karkeasti ottaen on varsin hyvä lähtökohta olettaa, että kaikki on julkista tietoa taloustieteen malleissa. Sitten saadaan jotain tuloksia. Kun sen jälkeen yritetään olla todellisuushakuisempia (realistisempia) ja mallitetaan tilanteita, joissa kaikki eivät tiedä kaikkea, tulokset pysyvät karkeasti ottaen samoina, jos epätietoisuus asioista on samanlaista kaikille osapuolille.

   Mutta, jos pohditaan tilanteita, joissa joillakin päätöksentekijöillä on niin sanottua yksityistä (1tyinen) informaatiota, jota siis muut eivät tiedä mutta tietävät että kyseisillä päätöksentijöillä on sitä, asiat muuttuvat täydellisesti ja taloustieteessä on lukuisia hienoja ja phantasia tuloksia tällaisista tilanteista, mutta ei käsittääkseni mitään tuloksia, jotka voitaisiin julistaa yleisiksi niin, että muiden tieteenalojen harjoittajat olisivat samaa mieltä yleisyyden asteesta.

   painotan, että tämä mielipide taloustieteen tuloksista ignoroi pöyristyttävällä tavalla geohistoriallisen ajan eikä sen philosphinen perusta tukeudu kriiittiseen realismiin.

   klaus kultti

 4. Anonyymi

  Jos työnantajan järjestelyt tieten aiheuttavat työntekijälle paljon korkeamman vaaran kuin tämä ymmärtää, esimerkiksi puhdistusaine on hyvin myrkyllistä, eikö sellainen myrkyttäminen vastoin työntekijän lupaa ole rikos muutenkin, ihan ilman mitään työsuojelulakeja? Jos taas työntekijää voi hieman höynäyttää suuren säästön aikaansaamiseksi, haitat ovat paljon pienempiä kuin sääntelyn haitat muualla. Työnantajan kannattaa myös pitää huolta työntekijän työkunnosta ja työpaikan maineesta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *