Asiaton lehdistökatsaus
Asiaton lehdistökatsaus

Lukukausimaksut ja ilmaiset lounaat

Hallitus suunnittelee lukukausimaksujen perimistä ulkomaalaisilta korkeakouluopiskelijoilta. Helsingin Sanomat raportoi 30.10. laajasti maksuihin kohdistuvaa kritiikkiä. Mitä lukukausimaksuista pitäisi ajatella?

Pohditaan asiaa Asiattoman lukijoille tuttuun tapaan yksinkertaisen tarinan avulla. Kaukana, kaukana Asiatonlandia-nimisessä maassa on kehitetty mielenkiintoinen järjestely matkailun edistämiseksi. Asiatonlandian pääkaupungissa turistit saavat kaikissa ravintoloissa ruoat ja juomat ilmaiseksi. Julkinen sektori korvaa ravintoloitsijoille ulkomaalaisten tekemät laskut verovaroista.

Radikaali asiatonlandialainen poliitikko on kuitenkin tehnyt pöyristyttävän ehdotuksen: aletaan periä ulkomaalaisilta osa näiden popsimien aterioiden hinnasta. Ehdotus kohtaa suoranaisen vastalausemyrskyn.

Asiatonlandian Vihreiden edustaja tyrmää ehdotuksen ”populistisena ja idioottimaisena”. Mikään tutkimus ei hänen mukaansa puolla maksujen perimistä aterioista. Päinvastoin, ravintola-aterioista perittävät laskut vähentävät asiakkaiden hakeutumista ravintoloihin ja lisäävät byrokratiaa.

Ilmaiseksisyöjien etujärjestön edustaja puolestaan valittaa, että maksujen periminen ravintolassa syömisestä olisi epäreilua vähemmän tunnetuille ja pahaa ruokaa tarjoaville ravintoloille. Näihin nimittäin hakeutuisi vähemmän asiakkaita. Esitys uhkaisi Ilmaiseksisyöjien järjestön mielestä myös Suomen kilpailukykyä, koska juuri syöpöttelyn ja juopottelun maksuttomuus on vetovoima kansainvälisten mässäilijöiden houkuttelussa.

Asiatonlandiassa muuten myös paikalliset asukkaat syövät ilmaiseksi ravintolassa. Mutta se on jo toinen tarina.

Kommentit (16)

  1. katsastaja h

    VATT:in raportti on kuten nimikin sanoo, esiselvitys. Jos pikaisella lukemisella ymmärrän oikein, siinä otetaan kirjallisuuskatsauksen perusteella varovainen kanta, että ulkomaalaisten opiskelua tukeva politiikka on järkevää. Mutta ulkomaalaisten opiskelijoiden tukeminen ei tarkoita kaikille maksutonta koulutusta. Järjestelmät, joissa peritään erisuuruisia maksuja opiskelijan lahjakkuuden, sosioekonomisen aseman, maahan jäämisen, valitun korkeakoulun ja opintoalan suhteen, ovat myös ulkomaalaisten opintoja tukevia.
    Aiheesta tulee luultavasti lähiaikoina uusi pidempi kirjoitus.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *