Asiaton lehdistökatsaus
Asiaton lehdistökatsaus

Parahin kaavoittaja, saanko esitellä: Ronald Coase

Helsingin Sanomien mukaan Espoon ja Lauttasaaren välissä olevan Koivusaaren rakennussuunnitelmat etenevät. Kaupunkisuunnitteluvirasto rauhoittelee maisemasta huolestuneita kansalaisia ja lupaa ”kauttaaltaan matalaa rakennusrintamaa”. Asiaton on jo aiemmin hämmästellyt tätä korkeuskammoa ja kirjoitus sai aikaan myös raivokkaan keskustelun.

Mutta mennään itse kysymykseen. Ovatko Helsingin nykyiset asukkaat uhreja, joita pitää suojella korkeilta taloilta?

Periaatteessa ajatus on järkevä. Jos naapuriin tuleva tornitalo aiheuttaa haittaa nykyisille asukkaille, eikä rakennuttaja ota tätä huomioon, rakennetaan liian korkeita rakennuksia. Tämä havainto johtaa monen ajattelemaan, että julkisen sektorin eli kaavoittajan tulee puuttua peliin ja asettaa rakennuksille korkeusrajoitus. Ajatus siis on, että uudet asukkaat aiheuttavat nykyisille asukkaille haittaa, joka on jotenkin korjattava.

Näin ajateltiin pitkään myös taloustieteessä, kunnes paikalle saapui Ronald Coase.

Yksi Coasen oivalluksista oli kyseenalaistaa se, kuka oikein aiheuttaa ulkoisvaikutusten ja kenelle. Nykyisessä kaavoitusprosessissa uustuotannon vieressä asuvat mahdollisesti kärsivät haittaa heidän mielestään liian korkeasta rakentamisesta. Siksi kaavoittaja pyrkii ottamaan näiden ihmisten toiveet huomioon.

Asian voi kuitenkin nähdä myös niin, että nykyiset asukkaat aiheuttavat haittaa potentiaalisille uusille asukkaille, joiden asuntojen rakentaminen estetään. Coasen tavoite ei tietenkään ollut hakea syyllisiä, vaan päätyä yhteiskunnan kannalta mahdollisimman hyvään lopputulokseen.

Eikö kaavoittaja nimenomaan pyri samaan? Tuskin, ja useasta syystä. Ehkä tärkein syy on se, että kaavoittaja on helsinkiläisten äänestäjien agentti. Muualta muuttavilla uusilla asukkailla ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa kaavapäätökseen. Ongelmaa pahentaa se, että kukaan ei oikein tiedä, ketkä jäävät ilman asuntoa, joten kansanliikkeen kokoaminen asian taakse on mahdotonta.

Helsingistä tulee siis liian pieni, koska kaavoituspäätökset tehdään hienojen lähidemokratiaperiaatteiden mukaan.

Kommentit (8)

  1. You had me at yleiskaava – Image-blogit

    […] ole luvannut lauttasaarelaisille, että maailma heidän ympärillään ei tule koskaan muuttumaan. Eikä ole edes selvää, että lauttasaarelaiset ovat uhreja, riippuu […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *