Asiaton lehdistökatsaus
Asiaton lehdistökatsaus

Pieni vaalisarja 1: Aku, Touho ja solidaarisuus

Kirjoitus aloittaa Asiattoman pienen vaalisarjan. On vielä epäselvää ehtivätkö sarjan muut osat näihin vaaleihin.

Suomalaiset äänestäjät ovat solidaarista väkeä. Eihän maan korkeaa veroastetta voida demokratiassa muuten selittää. Ihmiset äänestävät verojen ja tulontasauksen puolesta koska rakastavat toisiaan. Suomen veroaste ei ehkä ole korkein Pohjois-Korean jälkeen, mutta aika solidaarisia me silti olemme. Asiattoman väki on kuullut paitsi poliitikkojen, myös vielä hienompien ihmisten, kuten kuuluisien filosofien väittävän samaa.

Väite on tietenkin puppua. Korkea veroaste ei mitenkään välttämättä kerro solidaarisuudesta. Asiaa valaisee tälläkin kertaa matka tarujen Asiatonlandiaan.

Asiatonlandiassa asuu kolme ihmistä, Aku, Touho ja Roope. Akun ja Touhon tulot ovat 100 euroa, Roopen 1000 euroa. Asiatonlandiassa ei tiedetä solidaarisuudesta yhtään mitään. Jokainen kansalainen ajattelee vain omaa etuaan. Jollakin keinolla Asiatonlandiaan on kuitenkin pystytetty demokratia. Kukin kansalainen saa äänestää maan veroprosentista. Veroilla kerättävät rahat jaetaan tulonsiirtoina niille, joiden tulo on keskimääräistä pienempi.

Millainen veroaste Asiatonlandiaan muodostuu? Ajatellaan esimerkin vuoksi alkutilannetta, jossa ei ole veroja. Joku ehdottaa, että veroprosenttia nostetaan vaikka 10 %:een. Ketkä äänestävät tämän puolesta? Aku ja Touho joutuvat tällä veroprosentilla maksamaan veroa 10 euroa kumpikin. Roope joutuu pulittamaan 100 euroa. Verokertymä on siis 120 euroa. Se jaetaan tulonsiirtoina, niille joiden bruttotulo on keskimääräistä pienempi.

Tämä väestöryhmä koostuu luonnollisesti Akusta ja Touhosta. Kumpikin saa tulonsiirtoa 60 euroa. Kummankin nettotulo on siis verojen ja tulonsiirtojen jälkeen 150 euroa. On ilmeistä että molemmat kannattavat veroasteen nostamista. Roope ei luonnollisestikaan kannata sitä, mutta kahden kolmasosan enemmistöllä veronkorotus hyväksytään.

Mutta miksi tyytyä tähän? Samanlainen laskutoimitus osoittaa, että 50 % veroasteella Akun ja Touhon nettotulot ovat 350 euroa. Kumpikin kannattaa edelleen lämpimästi myös uutta veronkorotusta. Roope ei, mutta hän on vähemmistössä. Uusikin korotus hyväksytään kahden kolmasosan ääntenenemmistöllä.

Itse asiassa ei löydy mitään veronkorotusta, josta Aku ja Touho eivät pitäisi. Verotus nousee niin korkeaksi, että kaikkien nettotuloista tulee samat. Siis olettaen, että Aku ja Touho eivät voi verottaa Roopea niin paljon, että tästä tulee heitä köyhempi. Jos tätä rajoitetta ei ole, Aku ja Touho kannattavat luonnollisesti 100 % veroa.

Seurauksena on siis täydellinen tulontasaus, vaikka asiatonlandialaisemme ovat täydellisen itsekkäitä. On selvää, ettei tulonjakoa voida tästä enää tasoittaa, vaikka Asiatonlandian asukkaat rakastaisivat toisiaan kuin itseään.

Veroasteesta ja tulonjaosta ei siis voida päätellä kuinka solidaarisia ihmiset ovat.

Kommentit (14)

  1. Anonyymi

    Jos ihmiset noin kaikkinensa pitäisiät lähimmäisistään huolta, niin jokaiselle, niin (taloudellisesti) köyhälle kuin rikkaallekkin löytyisi aina apua. Enemmän apua tarvitseville useampia auttajia, jolloin kukaan ei väsyisi taakan alle. Tätähän yhteiskunnan tukiaisilla koitetaan paikata, yhteisöllisyyden puutetta, ja nimbyä.
    Minä olen onneksi jo sen verran vanha, ja vähään (materiaan, rahaan, statukseen) tyytyväinen, että voi vain huoletta rallatella pienillä tuloillani elämää eteenpäin, ja auttaa muita, itseäni vielä paljon heikommassa jamassa olevia niin paljon kuin sielu sietää 🙂

  2. Anonyymi

    Kaikki lukijat tietävät, että jos kaikki olisivat aina kilttejä ja kukaan ei kävelisi punaisia päin niin asiat olisivat yhteiskunnassa hyvin. Yhteiskunnallisten asioiden pohtimisen tekee mielenkiintoisesti se, että ihmisten intressissä ei ole toimia kiltisti ja noudattaa sääntöjä. Siksi kysynkin, miksi vaivauduit kirjoittamaan, että jos kaikki olisivat kilttejä niin meillä olisi vähemmän ongelmia kuin nyt. Luulitko, että lukijat eivät tiedä tätä. Vai halusitko kertoa, että itse olet kiltti, vaikka muut eivät ole; tällöin ei ole hyvä kirjoittaa nimettömästi, koska eikiltit voivat ajatella, että kysessä on propaganda.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *