Asiaton lehdistökatsaus
Asiaton lehdistökatsaus

Pieni vaalisarja 3: Äänestämällä et voi vaikuttaa

Äänestämällä voit vaikuttaa. Ainakin jokainen Twitter-tilin omistaja on altistunut tälle väitteelle kymmeniä kertoja lähipäivien aikana. Helsingin Sanomien pääkirjoituskin valistaa meitä, että näin on. Onkin ehkä ajankohtaista muistuttaa, miksi et tosiaankaan voi vaikuttaa äänestämällä.

Koska meikäläinen vaalitapa on niin vaikea, matkataan kultakattoiseen ja tarunhohtoiseen Asiatonlandiaan kauas meren taakse. Siellä on sattumalta juuri nyt presidentinvaalit. Asiatonlandian poliittinen järjestelmä on aika yksinkertainen. Puolueita on kaksi ja kummallakin on yksi presidenttiehdokas. Presidentti valitaan yksinkertaisella enemmistöllä.

Kisasta on tulossa tiukka. Äänestämistä harkitseva Liisa arvioi, että satunnaisesti valittu äänestäjä kannattaa Nuorasiattomien ehdokasta Leenaa todennäköisyydellä 49 %. Vastaava todennäköisyys Perusasiattomien ehdokkaalle Tiinalle on 51 %. Lisäksi Asiatonlandia on verrattain pieni maa, äänestäjiä on vain 50 000. Nämä kuitenkin ovat kunnon kansalaisia ja äänestävät kaikki. Liisa on kova Nuorasiattomien kannattaja. Tiukassa kisassa jokainen ääni on tärkeä, eikö niin?

Ei. Todennäköisyys sille, että Liisan äänellä on vaikutusta vaalin lopputulokseen on noin 1 / 6 000 000. Tämä on samaa kertaluokkaa kuin että parilla kolmella lottorivillä saa seitsemän oikein. Liisan äänellä ei missään järkevässä mielessä ole mitään merkitystä. Liisa ei voi vaikuttaa äänestämällä.

Meikäläisissä eduskuntavaaleissa laskelma on vähän monimutkaisempi. Vaalitapa on sellainen, että yksi äänestäjä voi periaatteessa ratkaista kisan viimeisestä edustajanpaikasta puolueiden välillä tai sitten puolueiden sisällä. Matematiikka on kuitenkin aika lailla yhtä armotonta kuin Asiatonlandiassa.

Sinun äänelläsi ei ole väliä lopputuloksen kannalta. Et siis voi vaikuttaa äänestämällä raivokkaasti twiittaavien ehdokkaiden vastaväitteistä huolimatta. Jos menet äänestämään, sinulla täytyy olla jokin muu syy äänestää.

Kommentit (36)

  1. Anonyymi

    Blogaus on periaatteessa oikein, joskin binomimallin realistisuudesta voi riidellä. Presidentinvaaleissa vaikutusmahdollisuus on kuitenkin yleensä hyvin pieni.

    Minä äänestän yleensä ehdokasta, joka on vain satojen äänten päässä rajalta ja paljon parempi kuin kilpailija. Todennäköisyys vaikuttaa edustajaan listan sisältä on siis ehkä 1/1000 ja vastaavasti taktikoin puolueelle lisäpaikkaa, sanotaan 1/7000, yhteensä 1/875. Jos kaltaiseni äänestäjät tuottavat 10 paljon parempaa edustajaa (5 % eduskunnasta), ehkä Suomen politiikka paranee 2 % BKT:sta (4 mrd €) + 1 % ei-rahallista vaikutusta (homoliitot ym.), siis 6 mrd € * 4 v. = 24 mrd. Yhden edustajan vaikutus lienee siis suuruusluokkaa 2,4 mrd. Oikeasti vaikutukseni on siis 2,4 mrd € / 875 = 2,7 M€. Aika hyvä palkka 10 minuutin työlle, joskin oma osuuteni siitä on ehkä reilun euron verran.

    Jos vaikka tuhat tämän blogin lukijaa innostuu kommenttini perusteella äänestämään fiksusti, se on 2,4 miljardia euroa/vaalit. Ehkä luvut menivät vähän yläkanttiin, mutta jossain tuollapäin liikuttaneen. Juuri tämän blogin lukijoiden toivon ainakin äänestävän!

    Tuo symbolinen vaikutus on selvästi pienempi muttei olematon: ylijäämä-äänet vaikuttavat ehdokkaan asemaan, niillä saa jopa ministerinpaikkoja (kuten Karpela ja Guzenina – milläpä muullakaan), päätösvaltaa puolueessa, koska heidän ei kannata antaa loikata ja heidän halutaan olevan ehdolla vastakin, sekä julkisuutta ja ilmaista mediatilaa. Tämä koskee myös ei-valittujen ylijäämä-ääniä. Äänet voivat myös rohkaista ehdokasta ja puoluetta yrittämään uudelleen seuraavissa vaaleissa, ja jos viimeksi paikka oli lähellä, useampi älykäs äänestäjä toteaa, että juuri tätä/näitä kannattaa nyt äänestää. OM:n tuoreen ehdotuksen mukaan ääni olisi myös puoluetukieuroja puolueelle, vaikkei se saisikaan edustajia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *