Asiaton lehdistökatsaus
Asiaton lehdistökatsaus

Vertailussa Asiattoman ja Hesarin hintavertailut

Sunnuntain HS varoittaa, että verkkokauppa ei ole aina kivijalkakauppaa halvempi joululahjojen ostopaikka.  Lehti väittää tekemäänsä hintavertailuun perustuen, että ulkomaisista verkkokaupoista ostettu elektroniikka on kalliimpaa ja että toimitusajat ovat pitemmät kuin suomalaisista. Mutta edes kotimainen verkkokauppa ei HS:n mukaan pärjää ostopaikkana Itäkeskuksen Prismalle. Tämä on myös haastatellun asiantuntijan, HOK-Elannon aluejohtajan mielipide. Hänestä HOK-Elannon omistama Prisma on luonteva ostospaikka, eikä tarvitse jännittää kerkeääkö lahja kotiin jouluksi.
Riippumatta siitä, kuinka luonteva ostospaikka oma Prisma on HOK-Elannon johtajille, Hesarin vertailu on lähinnä surkuhupaisa. Asiattomassa nimittäin hämmästelimme ulkomaisten verkkokauppojen huonoa kilpailukykyä, koska olemme usein tilanneet tavaraa ulkomaisista nettikaupoista kilpailukykyiseen hintaan nopeilla toimitusajoilla. Päätimme siis yrittää toistaa HS:n hintavertailun sunnuntai-iltana. Tämä on uusi avaus Asiattomalta, joten jännitys oli suuri.

HS vertaili kolmea tuotetta, Polarin aktiivisuusranneketta, Samsung Galaxy -tablettitietokonetta ja
Microsoftin Xbox One -pelikonsolia. Vertailukauppoina olivat saksalainen condrad.com, Anttilan verkkokauppa ja Itäkeskuksen Prisma. Emme olleet koskaan kuulleet ulkomaisia nettikauppoja vertailussa edustavasta conrad.com:ista. Päätimmekin sen sijaan katsoa markkinajohtajaa Amazonia. Jostakin syystä parhaat hinnat löytyivät lyhyen etsinnän jälkeen ranskankielisestä Amazon.fr:stä.

Anttilan verkkokauppa pärjäsi HS:n vertailussa mukavasti. Hinnat olivat kilpailukykyisiä kansainvälisen verkkokaupan kanssa ja toimitusajat lyhyempiä. Ongelma oli sunnuntai-iltana kuitenkin se, että kahta kolmesta vertailutuotteesta ei ollut lainkaan saatavilla. Sekä 10-tuumainen Galaxy Tab 4 että Polar Loop -ranneke näyttivät olevan loppuneet Anttilasta. Amazonissa tuotteita oli saatavilla vertailukelpoiseen hintaan ja toimitusaikoihin. Mutta tietenkin on aika yhdentekevää millä hinnalla ja toimitusajoilla NetAnttila tarjoaa olemattomia tuotteita.

Mitä tulee Xbox One -pelikonsoliin HS:n vertailijat eivät olleet huomanneet, että tuotetta myydään erilaisissa paketeissa. Toisissa on mukana Kinect-ohjausjärjestelmä ja toisissa ei. Ne joissa ei ole, ovat halvempia kuin ne joissa on. Anttilan verkkokauppa voitti ylivoimaisesti vertailun, ja HS väittää näyttävästi pelikonsolien hinnan vaihtelevan jopa 150 euroa. Tosiasiassa kuitenkin Anttilasta oli valittu Kinect-ohjaimeton paketti ja muista kaupoista Kinect-ohjaimellinen. Asiattomassa ei ole aavistustakaan, mikä Kinect on, mutta hintaero selittyy tällä. Amazonista saa samanlaisen paketin käytännössä samaan hintaan.

HS:n vertailu antaa siis täysin virheellisen kuvan suomalaisen ja kansainvälisen nettikaupan kilpailukyvystä. Amazon tarjoaa samat tuotteet samalla hinnalla ja toimitusajalla kuin Anttilasta. Erona on se, että tuotteita on todella saatavilla, toisin kuin Anttilan verkkokaupassa.

Prisman hintataso on kilpailukykyinen Amazonin kanssa, mutta vain jos ei ota huomioon, että Prismassa rahassa maksettava hinta on vain osa kokonaishintaa. Lisäksi tulee nimittäin kustannus siitä, että joutuu menemään Itäkeskuksen Prismaan jouluruuhkassa. Tämä kustannus tietenkin vaihtelee ihmisten välillä, mutta on varmaankin monille merkittävä.

HS:n juttu on ehkä kirjoitettu itsenäisyyspäivän aikaansaamassa isänmaallisessa huumassa. Totuus on kuitenkin se, että kansainväliset verkkokaupat ovat useimmiten suomalaista vähittäiskauppaa edullisempia ostopaikkoja.

Kommentit (11)

 1. katsastaja h

  Parahin Syltty,
  Olet tietenkin oikeassa. Prisma on kätevä Xboxin ostopaikka niille, jotka muutenkin käyvät siellä ruokaostoksilla. Tämä on varmaan koko Prisman elektroniikkamyynnin liikeidea.

 2. JuhaSat

  Etsin Prisman tarjoaman Xboxin hintaa netistä, mutta hinta löydettävissä vain myymälästä.
  Olen aiemminkin tilannut edullista tavaraa mm. Direct123:sta, jossa Xbox Onen hinta toimituskuluineen 389 euroa. Tilasin.

  http://www.vertaa.fi
  http://www.hinta.fi
  http://www.hintaseuranta.fi
  ja niin edelleen.

 3. Juha Sat

  Tänään oli HS:n kirjoitus soittimien nettikauppahinnoista. Aivan totaalisen hämmentävää. Artikkelit luultavasti mainostajia tyydyttämään.
  HS:n toimittaja vertaili ainoastaan saksalaisia nettikauppoja. Kirjoitin hänelle mistä löytyy halvempia hintoja:

  "Kun googleen laittaa hakusanaksi vaikkapa: "Yamaha FG720S best price" löytyy Amazonista halvemmalla ja kaikkein halvin on 212 euroa postikuluineen.

  Suomessa ja ulkomailla löytyy kymmeniä hakukoineita joissa voi vertailla hintoja.

  Akai MPK MiniMK2 on esmes Amazonissa puntina 69.00 ja vanhana asiakkaana ilman postikuluina. Halvin hakukonelöytö 58 euroa."

  • Juha Sat

   Jahas. HS:n oimittajalle lähetetty korjaus hinnosta menikin perille ja artikkeliin toimittaja ystävällisesti lisäsi uudet tiedot.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *