Viedään ruokakin suusta

Kokoomuksen ministerit Petteri Orpo ja Lenita Toivakka kertovat Hesarin vieraskynäkirjoituksessa halustaan tukea elintarvikkeiden vientiä. Kirjoitus sisältää paljon, sanokaamme mielenkiintoisia toteamuksia kuten sen, että ruokasektori nimettiin Kataisen hallituksen toimesta tulevaisuuden kasvualaksi. Asiaton jää odottelemaan opposition vastavetoa, jossa kissat nimetään  koiriksi ja köyhät rikkaiksi.

Mutta mennään kirjoituksen varsinaiseen pihviin. Pitäisikö vientiä tukea ja kuka hyötyy, kun vientiä tuetaan?

Parhailla esimerkeillä ja suomalaisella ruualla on yhteistä se, että ne ovat yksinkertaisia. Tarkastellaankin siis esimerkkiä, jossa Suomi haluaa tukea elintarvikkeiden vientiä vaikkapa Ruotsiin. Suomen valtio kerää suomalaisilta veronmaksajilta rahaa ja antaa sen elintarvikkeiden tuottajille. Tuen myötä suomalaiset tuottajat voivat periä Ruotsissa tuotteistaan halvempaa hintaa ja tuotteet alkavat mennä kaupaksi.

Koska ruotsalaiset ovat valmiita ostamaan suomalaisia tuotteita, voimme päätellä, että ruotsalaiset ovat paremmassa asemassa kuin ennen Suomen vientitukiohjelmaa. Sen sijaan suomalaiset veronmaksajat ovat aiempaa huonommassa asemassa (lukuun ottamatta pientä joukkoa elintarvikkeiden tuottajia), koska he maksavat korkeampia veroja.

Vientituki on siis sama asia, kuin että ruotsalaisille annetaan oikeus verottaa suomalaisia. Ilmeisesti Anders Borgin kädenjälki alkaa jo näkyä kokoomuksen talouspoliittisessa linjassa.

Kommentit (30)
 1. Kokoomuskin on viimein tajunnut, että kasvualat tunnistaa juuri siitä, että niitä täytyy tukea.

  1. Eri alojen suhteelliseen kasvuun näin voitaneen vaikuttaa ainakin lyhyellä aikavälillä. Verotetaan joitain aloja ankarammin ja annetaan rahat "kasvualoille". Kasvualoilla menee suhteessa paremmin, mutta lähinnä siksi, että korkeammat verot näivettävät muut alat. Katsos toisen porkkana on toisen keppi. Tätä poliitikot harvoin muistavat.

 2. Jouni Laurila
  2.11.2014, 10:58

  Entäs vienti Venäjälle.
  Vaikka ne juustot ja muut.
  Paljonko se maksaa Suomalaiselle veronmaksajalla ja pitäisikö mieluummin laskea sillä rahalla kotimaan ruoan hintaa?

  1. Kohdemaan kuluttajat hyötyvät vientituista. Mikäli ruuan vientiä Venäjälle tuetaan, hyödyn saavat venäläiset kuluttajat. Asiattoman tiedossa ei ole, kuinka paljon jos ollenkaan juustojen vientiä tuetaan. Tietysti maataloutta tuetaan valtavasti, mutta se on jo toisen laajahkon kirjoituksen aihe.

   Kotimaisen ruuan hinnan laskeminen verorahoilla ei ole järkevää. Jätetään mieluummin nämä ylimääräiset verot keräämättä ja kuluttajat itse päättäköön, mitä hyödykkeitä haluavat rahoillaan ostaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *