Asiaton lehdistökatsaus
Asiaton lehdistökatsaus

Viedään ruokakin suusta

Kokoomuksen ministerit Petteri Orpo ja Lenita Toivakka kertovat Hesarin vieraskynäkirjoituksessa halustaan tukea elintarvikkeiden vientiä. Kirjoitus sisältää paljon, sanokaamme mielenkiintoisia toteamuksia kuten sen, että ruokasektori nimettiin Kataisen hallituksen toimesta tulevaisuuden kasvualaksi. Asiaton jää odottelemaan opposition vastavetoa, jossa kissat nimetään  koiriksi ja köyhät rikkaiksi.

Mutta mennään kirjoituksen varsinaiseen pihviin. Pitäisikö vientiä tukea ja kuka hyötyy, kun vientiä tuetaan?

Parhailla esimerkeillä ja suomalaisella ruualla on yhteistä se, että ne ovat yksinkertaisia. Tarkastellaankin siis esimerkkiä, jossa Suomi haluaa tukea elintarvikkeiden vientiä vaikkapa Ruotsiin. Suomen valtio kerää suomalaisilta veronmaksajilta rahaa ja antaa sen elintarvikkeiden tuottajille. Tuen myötä suomalaiset tuottajat voivat periä Ruotsissa tuotteistaan halvempaa hintaa ja tuotteet alkavat mennä kaupaksi.

Koska ruotsalaiset ovat valmiita ostamaan suomalaisia tuotteita, voimme päätellä, että ruotsalaiset ovat paremmassa asemassa kuin ennen Suomen vientitukiohjelmaa. Sen sijaan suomalaiset veronmaksajat ovat aiempaa huonommassa asemassa (lukuun ottamatta pientä joukkoa elintarvikkeiden tuottajia), koska he maksavat korkeampia veroja.

Vientituki on siis sama asia, kuin että ruotsalaisille annetaan oikeus verottaa suomalaisia. Ilmeisesti Anders Borgin kädenjälki alkaa jo näkyä kokoomuksen talouspoliittisessa linjassa.

Kommentit (30)

  1. Anonyymi

    Jos meillä olisi kelluva valuutta, tukien lopettaminen luultavasti laskisi sen arvio niin, että vienti ja tuonti olisivat yhtä hyvin tasapainossa, bruttotulomme dollareissa vähenisivät mutta nettotulomme euroissa lisääntyisivät, kun vientitukien rahat jaettaisiin veronalennuksissa tai perustulona. Tällöinhän saisimme ne kokonaan itsellemme, nyt niistä suuri(n) osa menee verona meiltä ulkomaalaisille.

    Vain me emme hyödy vaan myös koko maailma, kun Suomi siirtyy tuottamaan eniten tuettujen tuotteiden sijaan tuotteita, joissa Suomella on "suhteellinen etu". Tällöin kaikki saavat kaikkea enemmän. Silloin Suomessa myös alkaisivat kehittyä alat, jotka voisivat tarjota nykyistä paljon paremman elintason.
    Euroaikana sama sopeutuminen tapahtuu kyllä suomalaisten hintojen kautta mutta sen verran hitaasti, että ehkä vientituet kannattaa leikata pois hitaasti, asteittain.

  2. Challenge not accepted, Mikko Kärnä – Image-blogit

    […] Vastaavasti kun Suomi tukee ruuantuotantoa etenkin vientitarkoituksessa, suomalaiset veronmaksajat tukevat ulkomaalaisia. Vientituki on sama asia, kuin että antaisimme ulkomaalaisille oikeuden verottaa meitä. Logiikka on kuvattu tässä Asiattoman vanhassa kirjoituksessa. […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *