Voitontavoittelu ei tee yksityisestä sote-tuotannosta julkista kalliimpaa
Sote-uudistuksen yhteydessä kuulee jatkuvasti väitettävän, että yksityisesti tuotettu palvelu on välttämättä kalliimpi kuin julkisesti. Tämä johtuu kuulemma siitä, että yksityisen palvelun on tuotettava voittoa, mutta julkisen ei. Julkisen palvelutuottajan on maksettava vain kustannukset, mutta yksityisen on lisättävä päälle vielä voitto. Ajatus kuulostaa kenties ensi alkuun järkevältä, mutta se on silti väärä1.
Tarkastellaan asiaa esimerkkikunta Asiattomalan näkokulmasta. Asiattomala voi joko tuottaa terveyskeskuspalvelun itse tai ostaa sen yksityiseltä palvelutuottaja Kimalaiselta. Kimalainen on voittoa tavoitteleva pörssiyritys. Sen pitää tuottaa omistajilleen sama tuotto kuin pörssiyritysten yleensä, tai kukaan ei sijoita siihen. Sanotaan nyt, että tuo tuotto on vaikka sitten 10 %, eikä puhuta mistään riskistä tai eräistä muista tärkeistä asioista, jotka eivät kuulu tähän.
Nyt julkisen tuotannon halpuuden puolestapuhujien logiikka menee suurin piirtein näin. Jos Asiattomala tuottaa itse terveyskeskuspalvelut, se tai pikemminkin kuntalaiset joutuvat maksamaan vain palvelun kustannukset, kuten palkat, vuokrat ja niin edelleen. Sanotaan että näiden summa on vaikka miljoona euroa. Jos kunta ostaa palvelut Kimalaiselta, sen täytyy saada näiden kustannuksen lisäksi miljoonalle vielä tuo 10 % tuotto. Kimalaisen hinta on siis 1 100 000.
Mutta mietitään asiaa vähän pidemmälle. Mitkä ovat itse tuotettujen terveyspalvelujen todelliset kustannukset Asiattomalalle? Jos kunta ei perustaisi terveyskeskusta, se voisi käyttää miljoona euroa johonkin muuhun. Esimerkiksi sijoittaa ne kuntalaisten puolesta Kimalaiseen tai muihin pörssiyhtiöihin. Tai jättää ne kuntalaisten taskuun näiden itse sijoitettavaksi. Tällöin kunta tai kuntalaiset saisivat rahoille 10 % tuoton. Tuotto menetetään, kun rahat sijoitetaan pörssin asemesta terveyskeskukseen. Toisin sanoen kunnalle terveyskeskuspalveluiden tuotannosta tuleva kokonaiskustannus on miljoona euroa ynnä varojen menetetty tuotto 100 000 euroa.
Kustannus on täsmälleen sama kuin Kimalaiselle maksettu hinta.
Kun kustannukset lasketaan oikein, yksityinen ja julkinen palvelutuotanto eivät eroa kustannuksiltaan toisistaan voittomarginaalin vuoksi. Myös kunta joutuu maksamaan sijoitettujen rahojen tuoton menetettyinä tuloina. Kustannukset voivat erota muista syistä, tehokkuuserojen tai erilaisten kannustimien vuoksi. Joskus viranomaistyö voi olla tehokkaampaa, toisinaan taas yksityinen tuotanto. Mutta tällä ei ole mitään tekemistä voitontavoittelun kanssa.
1 Kirjoituksen aihe on ollut Asiattoman toimituksessa pinnalla jo pitkään. Sitä on käsitelty aiemmin luonnoksissa jotka eivät päätyneet julkaistavaksi asti. Kyllä, meillä on karsintaa. Siksi julkaisemme tämän täysin poikkeuksellisesti kummankin katsastajan yhteispostauksena.↩
Tuollaiset imputoidut kustannukset ovat hankalia arvottaa oikein, ihan hyvä argumentti voisi olla myös se että julkisen sektorin vaihtoehtoiskustannus voisi olla sen rahoituskustannusten %-määrä sidottuun pääomaan nähden.
Meinaatko, että Kimalainen sijoittaisi miljoonan terveyspalveluihin, eikä veloittaisi tuosta kunnalta/kuntalaisilta 1100000? Ei kunnalla ole tuota miljoonaa sijoittaa muualle, se pitää maksaa Kimalaiselle voittomarginaalin kera.
Onkohan jäänyt kesken miettimisen vai oletko "Kimalaisen" trolli….?
Totta Kai Kimalainen tarvitsee voittomarginaalinsa, mutta pointti oli juuri se, että Asiattomalakaan ei selviä miljoonalla muutoin kuin sosialistien laskelmissa, joissa pääomalle ei lasketa hintaa eikä kustannustehokkuudella ole merkitystä, kun kulujen kattamiseksi voi aina korottaa suurituloisten veroja tai ottaa loputtomasti lainaa. Siis kerrataanpa; Asiattomala menettää saamatta jääneenä tuottona yhtä paljon kuin maksaisi voittomarginaalia Kimalaiselle. Julkinen tuotanto ei siis ole itsestään selvästi halvempaa, joskaan ei välttämättä kalliimpaakaan, jos kustannukset lasketaan samoilla kriteereillä. Laitetaan molemmat vertailuun ja tehdään kulut läpinäkyviksi. Kyllä se totuus sieltä sitten löytyy.