Festkusten
Festkusten

Göteborgin poliisilla onnistumisia

Sekä Donald Trump Valkoisessa talossaan että aikamiespoika Suomen syrjäisimmän kolkan peräkammarissaan tietävät, että Ruotsi on menetetty maa ja poliisilla ei ole varsinkaan lähiöissä mitään valtaa, eikä virkaa. Joka toista väittää on median propagandan ja ties minkä uhri. Göteborgin poliisi ei kuitenkaan Trumpista tai peräkammarin pojista välitä, vaan on tehnyt sitkeästi työtä rikollisuuden kitkemiseksi lähiöistä ja yrittänyt parantaa luottamusta itsensä ja lähiön asukkaiden välillä. Jengimurhia ei ole kokonaan saatu kitkettyä, mutta niitä on saatu selvitettyä ja edelliset murhat ajoittuvat viime vuoden puolelle. Isoja mellakoitakaan ei ollut koko viime vuonna kuin yksi ja siinäkin Hammarkullenin asukkaat tulivat poliisin avuksi laittamaan stopin huumeratsiasta alkunsa saaneelle rikollisen klaanin mellakoinnille, sillä enemmistö ihmisistä ei tietenkään halua katsella epäjärjestystä omalla asuinalueellaan. Göteborgin poliisia onkin kiitetty oikeanlaisesta dialogin, luottamuksen ja välttämättömien toimenpiteiden tasapainosta.

Isoimman satsauksen poliisi on tehnyt Biskopsgårdenissa, jossa reilun vuoden työ on tuottanut seuraavia tuloksia: 42 henkilöä pidätetty ja heistä 13 edelleen vangittuna liittyen murhiin, raskaisiin huumerikoksiin ja rahanpesuun. 8 kiloa huumeita ja 3 automaattiasetta takavarikoitu. Lisäksi paljon muuta laittomasti hankittua tai epämääräistä omaisuutta, mm. 350 000 kruunun auto, otettu viranomaisten haltuun. Satsauksen seurauksena alueella aiemmin riesana ollut avoin huumekauppa on kadonnut käytännössä kokonaan ja alueen turvallisuus parantunut. Poliisi toki tiedostaa, että huumeita yhä myydäänjossain, mutta nyt se ei häiritse enää tavallista torilla kulkijaa. Paikallisten asukkaidenkin mielipiteet projektista vaihtelevat. Osan mielestä poliisin läsnäolo on ollut liioiteltua, osa ei ole koskaan tuntenutkaan oloaan turvattomaksi ja osa kokee, että nyt ilmapiiri ja tunnelma on paljon mukavampi kuin aiemmin. Poliisin motto joka tapauksessa on tehdä rikollisten elämä mahdollisimman vaivalloiseksi ja normaali arkielämä houkuttelevaksi vaihtoehdoksi. Haluja jättää rikollinen elämä taakse löytyy ainakin Tukholmasta, jossa ennätysmäärä entisiä kriminaaleja on hakeutunut normaalielämään auttavan järjestön toimintaan.

Biskopsgårdenin operaatio on tietysti vain pieni osa kokonaisuudessa, mutta osoittaa kuitenkin sen, että Göteborgissa tehdään hyvää työtä ja että samoihin tuloksiin voidaan päästä muuallakin. Siksi Tukholmassakin ollaan valmiita vastaanottamaan apua länsirannikolta suuren paineen alla tapahtuvaan usean vakavan rikoksen samanaikaiseen tutkintaan. Pelkkä poliisi ja poliisien määrän lisääminen eivät tietenkään auta yhteiskunnallisten kysymysten ratkaisemissa, vaan koulutus, työpaikat ja viihtyisä asuinympäristö ovat avainasemassa. On silti aina hienoa, kun poliisi onnistuu ja ottaa erävoiton rikollisista.

Kommentit (2)

  1. Mika Sarivaara-Satta

    Perusongelmaa, josta ei edes juuri tiedetä, ei kyetä ratkaisemaan, ja se on massiivinen ja pitkäkestoinen sisäsiittoisuus: 50% avioliitoista solmitaan serkun tai muun verisukulaisen kesken. Sisäsiittoisuuden suurin ongelma minusta on siinä, että se laskee ÄO:ää 10-16 pistettä ja heikentää niin sosiaalisia, kuin kognitiivisia kykyjä. Perheenyhdistämisten myötä muslimien määrä ylittää miljoonan ja tämä ei voi olla näkymättä dysfunktionaalisena elementtinä yhteiskunnan kaikilla tasoilla.

    • Matti Meikäläinen

      Taisi pilkka nyt osua omaan nilkkaan, sillä suomalaisia sisäsiittoisempaa kansaa saa hakemalla hakea. Mutta ehkä onnistuit selvittämään, miksi Suomessa riidellään ja kaikki menee päin helvettiä ja Ruotsi sen kun porskuttaa eteenpäin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *