Ruotsissa ainakin jokin on paremmin

Ruotsin koulut saavat mediassa paljon sapiskaa, enkä itsekään ole ihan syytön kritiikin antamiseen. Suuri osa Ruotsin koulumaailmaa käsittelevistä bloggauksistani on ollut vähintään paikallisten koulukäytänteiden ihmettelyä, mutta usein myös suoraa kritiikkiä. Mutta yksi asia on kiistatta paremmin Ruotsissa.

Helsingin Sanomat kirjoitti vuosi sitten syyskuussa, että uuden opetussuunnitelman ja sen myötä tulleiden uusien oppikirjojen takia erityisesti viime syksynä aloittaneiden lukiolaisten koulukustannukset kasvoivat valtavasti, koska kirjoja ei pystynyt ostamaan käytettynä. Digitalisaation myötä myös kannettavan tietokoneen hankinta on tullut lähes pakolliseksi, vaikka esimerkiksi sähköistä ylioppilaskirjoitusta varten sen voi myös lainata. Ensimmäisen jakson hankintoihin voi kulua jopa tuhat euroa, jos läppäri hankitaan lukion aloituksen yhteydessä. Tällaiset kulut alkavat olla sitä luokkaa, että yhä useampi varmaan miettii, onko kaikilla enää varaa lukioon.

Ruotsissa asiat ovat paremmin.Tytär aloitti maanantaina kunnallisen lukion Göteborgissa. Käytössä olevat kirjat saa ilmaiseksi koulusta. Chromebook-läppäri jaettiin tänään uusille oppilaille ja koulumatkatkin maksetaan. Jopa meidän ulkopaikkakuntalainen, joka tulee kouluun 40 kilometrin päästä, sai ilmaisen matkakortin. Funktiolaskin pitää hankkia itse, mutta matikan opettaja oli sanonut, että hän hankkii 600 kruunun laskimet tukkuhinnalla ja oppilaat voivat sellaisen halutessaan ostaa 400 kruunulla. Ja oli lisännyt perään, että jos tekee taloudellisesti tiukkaa, voi jutella opintoneuvojan kanssa, joka pystynee järjestämään osa- tai kokorahoituksen laskimelle. Vanhimpien lasten lukiokouluttaminen kokonaan Ruotsissa on alkanut yhtäkkiä tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Kommentit (3)
 1. Sverigefinne
  30.8.2017, 23:32

  Onnea lukion aloitukselle! Toivottavasti on hyvä koulu.

  1. Kiitos! Uskoisin, että on hyvä koulu. On pieni lukio ja kunnallisten koulujen kärkipäässä Göteborgissa.Tyttö halusi nimenomaan sinne, vaikka on tunnin matkan päässä meiltä. Ruotsalainen opetussuunnitelma, mutta opetus englanniksi.

 2. Kärsinyt todella paljon sydämettömistä Suomesta / Kärinyt todella paljon tässä huonossa maassa lapsuudesta lähtien / MAAILMAN HUONOIN KANSA IHMISINÄ
  2.11.2017, 23:57

  Ruotsi on parempi kun suomi kaikessa se on varma asia.

  Suomi on todella huono maa

  Ruotsi on 100% parempi varsinkin ihmiset ovat ihmisiä ja sydämellisiä toisin kun Suomen

  sydämettömiä kansa melkein koko Suomalaiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *