Unisex

Olen ymmärtänyt, että Suomessa olisi sote-uudistuksen ohella meneillään toinenkin merkittävä uudistus eli yleisten wc-tilojen muuttaminen ns. unisex-vessoiksi. Sen verran isosta asiasta on kyse, että viime viikolla kansanedustaja Mika Raatikainen päätti pohdiskella fb-päivityksessään unisex-vessojen heteroutta uhkaavaa olemusta mm. seuraavasti: ”Nyt kun kaikki homostelijat ym. porukat haluavat (kuten aina) samoihin vessoihin, pesutiloihin ym. kuin heterot, niin herää kysymys heteroiden oikeuksista mm. uimahalleissa, pukuhuoneissa, armeijassa jne. Olisiko kenties reilua, että se porukka, joka ei halua olla seksistisen homokyyläyksen uhri omassa pesutilassaan voisi mahdollisesti jatkossakin pestä itsensä kyyläysvapaasti?”

Raatikaisen pelkoja ja ennakkoluuloja on jo useassa blogissa (mm. Uuninpankkopoika ja Paha Pastori) käsitelty perusteellisesti, joten en pyörittele itse möläytystä sen enempää. Sen sijaan ihmettelen, mitä ihmettelemistä yhteisissä vessoissa ylipäänsä on. Ruotsissa asuvana ja siellä 30 vuoden ajan säännöllisesti reissanneena nimittäin ei mitään.

Olen asunut Ruotsissa kohta 10 kuukautta, enkä kuollaksenikaan keksi, olenko nähnyt muualla kuin Landvetterin lentoasemalla sukupuolieroteltuja vessoja. Varmaan niitä on, mutta asiaan ei kiinnitä erityistä huomiota. Ja kun jatkan muistelemista, en saa päähäni, rekisteröinkö unisex-vessat vuonna 1987, -92 vai -97. Kauan siitä joka tapauksessa on ja veikkaan, että se oli ennemmin -87 kuin -97, sillä muistan jonottaneeni jonkun kauniin blondin perässä ja miettineeni, onko tämä kiusallista vai ei. Vuonna 1997 en olisi asiaa enää miettinyt.

Raatikaisen spekulointi homokyyläyksellä on hämmentävää, sillä yleensä unisex-wc tarkoittaa ainakin Ruotsissa sitä, että käytävällä on 1-3 vessaa, joiden ovissa lukee vain wc, toa tai on pytyn kuva. Lukittavasta ovesta mennään yksityiskoppiin, jossa on pytty, jolla joko istutaan tai sitten ei. Kukaan ei kuitenkaan kyylää, ellei varta vasten päästä jotain toista kanssaan koppiin.

Toinen suosittu ratkaisu, jota näkee erityisesti kauppakeskuksissa, on yksi kaikille sukupuolille yhteinen ovi, josta pääsee kaikille sukupuolille yhteiseen käsienpesutilaan, jossa jonotetaan lukittaviin yksityiskoppeihin, joita ei ole eroteltu eri sukupuolille, vaan jonosta mennään kiltisti järjestyksessä ensimmäisenä vapautuvaan wc-koppiin. Silloinkaan ei kukaan pääse kyyläämään.  Joskus tällaisissa wc-tiloissa näkee myös seinällä erotellun pisuaaripuolen, jonne on toki mahdollista mennä tekemään vertailevaa tutkimusta, mutta niinhän pisuaarin äärellä on aina voinut tehdä, jos sen on kokenut mielekkääksi toiminnaksi.

Itse en ole koskaan Ruotsissa kokenut, että unisex-vessat uhkaisivat heteroseksuaalisuuttani. Eivätkä ne ole uhanneet mitään muutakaan. Sen sijaan olen joskus havainnut, että toisinaan jotkut naisoletetut ovat kavahtaneet esim. minun kohtaamistani  wc-tiloissa. Varsinkin silloin, jos siellä ei ole ollut ketään muuta. Ehkä syynä on joskus koettu asiaton käytös tai pelko siitä ja jos sillä perusteella vieroksuu yhteisiä vessoja, se on ymmärrettävää. Poliisitaustaiset kansanedustajamiehet  voivat kuitenkin nukkua yönsä rauhassa myös sen jälkeen, kun unisex-vessat ovat tulleet Suomeen jäädäkseen.


Tekstiä muokattu 21.7.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *