Lempielokuvani – 100 poimintaa

Sanoin Sicarion olevan Heatia parempi, mutta silti lempielokuvieni listalta löytyy vain jälkimmäinen. Sellaista on elämä, sellaista on listaus.
Sanoin aikanaan Sicarion olevan Heatia parempi, mutta silti lempielokuvieni listalta löytyy vain jälkimmäinen. Sellaista on elämä, sellaista on listaus.

Twitterissä lähti viikko sitten kiertämään projekti, jossa ihmiset listasivat sata lempielokuvaansa. Halusin mukaan ja twiittasin juuri kuvat lemppareistani.

Halusin tehdä listan Twitteriin koska se on sille täydellinen alusta. Miksi? Koska kaikki paremmuuslistat ovat aina:

a) subjektiivisia

b) aikaansa sidottuja

Tykkäsin ajatuksesta, että lista purkautuu Twitteriin (näennäisen) spontaanina kuvavyörynä, elää siellä tykkäysten, mahdollisten uudelleentwiittausten ja kommenttien kautta valikoituina ”huippuhetkinä” joitain minuutteja–tunteja, ja sitten jää uuden sisällön alle kätköön.

Tykkäsin myös ajatuksesta, ettei lista ole mikään definitiivinen best of, vaan näkemykseni siitä, millaisia elokuvia diggailen juuri tällä viikolla, juuri tässä hetkessä. Siksi sen syöttäminen somefiidiin tuntui helpolta. Josko joku tulisikin naputtamaan siitä, ettei listalla ole Ozua, tai että Herzog on tehnyt parempaakin kuin Pahan poliisin, häviäisi tuo kina nopeasti internetin lähimuistista.

Mutta koska haluan, että myös Twitterille vieraat ihmiset (ennen kaikkea asuinkumppanini) näkevät listan ja pääsevät osallistumaan siihen ihanaan kollektiiviseen kokemukseen jonka listojen tekeminen parhaimmillaan tuottaa, laitoin elokuvat myös tänne nähtäviksi.

Se jännittää ihan eri tavalla, sillä tämä lista on tietyllä tapaa ikuinen. Se tulee näkymään blogini etusivulla suhteellisen pitkään ja tavoittamaan mahdollisesti Googlen hakutulosten myötä ihmisiä, jotka ehkä tulevat tänne selvittämään, onko makuni oikea. Tämä ajatus on kamalan stressaava, sillä vaikka mielipiteeni ovat aina omiani, ja vaikka pystyn perustelemaan jokaisen tältä listalta löytyvän elokuvan niin, että olen ainakin itse siihen tyytyväinen, on cinefiilien äärellä joskus vaikea tunnustaa, ettei ole koskaan katsonut elokuvaa x, tai ettei vaan ymmärrä ohjaajaa y.

Tästä huolimatta lista on tässä, ja se on täydellinen juuri siksi, että se on niin epätäydellinen ja siltä puuttuu elokuvia, jotka saattaisin sinne huomenna lisätä.

Ai niin, pari sääntöä: listalla on yksi elokuva per ohjaaja, ja lyhärit olen jättänyt pois (pl. yksi 41-minuuttinen elokuva).

Lempielokuvani – 100 poimintaa

 

Kommentit (1)
  1. Kiitos että laitoit tännekin, olisi muuten jäänyt väliin. Ja hauska miten kuvat tuovat listan ihan eri tavalla henkiin. Joukossa monta omaa suosikkia, monta jotka on jo vuosien ajan ollut tarkoitus katsoa uudestaan ja monta tuntematonta. Ja Vauhdilla Chicagoon, mikä nostalgian aalto pyyhkäisi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *