Syksyn epähauskassa hittikomediassa naiset ovat nykyisiä tai tulevia kylkiluita

Teppo Airaksinen: Napapiirin sankarit 2
Teppo Airaksinen: Napapiirin sankarit 2 (2015)

Mikä tätä maailmaa oikein vaivaa? Se oli ensimmäinen ajatukseni pari viikkoa sitten, kun katsoin Teppo Airaksisen ohjaamaa suurhitiksi povattua elokuvaa Napapiirin sankarit 2.

Lehdistönäytöksen alkuun elokuvan tiedottaja välitti yleisössä istuneille toimittajille tekijöiden hartaat toiveet. Ne koskivat ennakkokirjoittelua.

“Jos jotain vitsiä tai punchlineä ei ole ennakkomateriaaleissa tai trailerissa, älkää pliis kirjoittako siitä.”

“Kun katsotte elokuvaa, ymmärrätte kyllä mistä puhutaan.”

Koska varsinaista embargoa ei kuitenkaan annettu, ja koska “tätä hartaasti odottaviin faneihin” vedonnut tiedottaja alleviivasi kunnioittavansa journalistien vapautta, aion nyt spoilata muutaman vitsin sekä punchlinen elokuvasta Napapiirin sankarit 2. Jos haluat yllättyä – no, valitse joku toinen elokuva. Esimerkiksi yhä teattereissa pyörivä mahtava Ihan yössä, jossa naiset ovat muutakin kuin vaimoja tai miehisen himon kohteita.

Ihan ensimmäinen vitsi NS2:ssa on se, että Jussi Vatasen näyttelemä Janne runkkaa K-Raudan katalogille, jossa vaaleaverikkö poseeraa pora kädessä.

Sitten on sellainen vitsi, jossa Pamela Tolan näyttelemä vaimo Inari saa kakkaa naamalleen.

Sitten on sellainen punchline, jossa Juho Milonoffin näyttelemä “Kittilän runkkari” tokaisee Jannelle ja Räihälle (Timo Lavikainen) sanaharkan päätteeksi: “homot!”

Sitten jossain vaiheessa joku huutaa: “Mitä helvettiä sä oot oikein tehnyt!?”

Sitten on vielä otos Miia Nuutilan pyllystä ja joku twerkkausaiheinen kommentti.

Ja sitten on vielä yksi yllätys, nimittäin Peter Franzénin näyttelemä alaston panomies. Näitä kutsutaan maailmalla cameoiksi, mutta en ole ihan varma lasketaanko tätä, koska Franzén esiintyy joka tapauksessa kaikissa kotimaisissa elokuvissa.

On aika hauskaa, että elokuvan tekijät erikseen pyytävät toimittajia olemaan spoilaamatta. Eikö toimittajiin luoteta, vai halutaanko tässä tuoda kriitikkoja vaivihkaa lähemmäs tekijöitä ja tuottajia?

Olisiko toiveen taustalla spoileripelon sijaan yritys välttää hankalia somekohuja? Sellaisia, joissa elokuvaa moitittaisiin mm. seksistisistä, homofobisista ja muuten vaan tympeistä vitseistä? Tai siitä, etteivät naishahmot taaskaan ole kuin miehen nykyisiä tai tulevia kylkiluita? Tai siitä, että näyttelijät vetävät taas aika kamalaa laphin murrettha?

Detalji 1: naishahmot elokuvan julisteessa.
Detalji 1: naishahmot elokuvan julisteessa.
Detalji 2: mieshahmot elokuvan julisteessa.
Detalji 2: mieshahmot elokuvan julisteessa.

Napapiirin sankarit 2 on elokuva, joka saa minut inhoamaan itseäni, koska tunnen oloni hapannaamaiseksi snobiksi sitä katsoessani. Kun on sellainen tunne, että tämä on komedia jolle pitäisi nauraa. Ja kun olen aika varma, ettei tätä(kään) haasteta sen (mielestäni) ilmeisistä hudeista nyt ensi-illan aikaan.

Vaan että iltapäivälehdet tekevät ennemmin juttua siitä, onko Kari Ketonen koskaan oikeasti ottanut Viagraa, tai että olivatko Santtu Karvosen pikkuletit aidot. Ja sitten annetaan pikkusieviä kritiikkejä akselilla 2–4 tähteä.

Elokuvaa katsoessani ajatukseni harhailivat jatkuvasti siihen, millaisia asioita tässä maailmassa pidetään hyvinä ja hauskoina. Ja kuinka iso railo “kansan” ja oman makuni välillä on. Tuota railoa on todella vaikeaa kuroa umpeen.

Post scriptum:

Kävin tovi sitten katsomassa Sami Hedbergin stand up -showta ja nauroin, joten tuo railo on kyllä umpeen kurottavissa. Ehkä, ainakin osin.

Ehkä en tarttuisi Napapiirin sankarit 2:n ideologisiin pulmiin niin kärkkäästi, jos se olisi yhtä tiukasti kirjoitettu. Jos se ei olisi luokkakokousmaisen kömpelösti rytmitetty, jos sen vitsejä ei jätettäisi lähtötelineisiin, jos se ei olisi niin pahuksen staattinen.

Mutta se ei ole. Ja sen huumori on seksististä ja alentavaa. Kestämätön yhdistelmä.

Ai niin, elokuvan ihan viimeinen punchline tulee lopputekstien väliin. Se on tietenkin

…..

TISSIT.

Mene ihmeessä katsomaan ja kerro kommenteissa, kuinka väärässä olen! Napapiirin sankarit 2 ensi-illassa 30. syyskuuta.

Kommentit (7)
 1. Yllättäen ihan kaikkia kriitikon argumentteja elokuvan tuottaja ei onnistunut ennustamaan. https://youtu.be/EvHQ-N_EolQ

 2. Kiitos arvostelusta. En pitänyt ensimmäisestä osasta kauheasti ja tätä jatko-osaa en ensin meinannut mennä katsomaan ollenkaan, mutta sait ylipuhuttua. Jos elokuva saa poliittista korrektiutta vaativat pöyristymään, sen on pakko olla hyvä. Varsinkin komedia, joka saa tietyistä asioista triggeröityvät ihmiset tuijottamaan valkokangasta kivikasvoisena, alahuuli vähän nykien… pakko olla suht hauska elämys.

  Pari päivää enää ensi-iltaan, en malta odottaa.

  1. Miia Haavisto
   30.9.2015, 00:48

   Kalle, moi. Mä olen nainen ja mun mielestä tämä ei ole seksistinen vaan VOIMAANNUTTAVA. Mä nauroin kovaa ääneen pari viikkoa sitten Joensuussa tämän äärellä. Tällä kertaa sä olet väärässä. Kaikella rakkaudella.

   1. Anton Vanha-Majamaa
    30.9.2015, 17:38

    Moi,

    Kuten Twitterissä jo huomasitkin, ei ollut Kallen teksti tämä.

    Kiinnostaa aidosti, mikä tässä voimaannutti? Mielestäni naishahmot (oletan että viittasit heihin, kun mainitsit erikseen sukupuolesi) toisintivat aika tympeitä trooppeja. Olivat vaimo ja tyttöystävä, menivät baariin bilettämään “tyttöjen kesken”, leikittelivät uskottomuudella ja palasivat sitten kumppaniensa kainaloon. Oliko se nimenomaan toi Mikkoon liittyvä juonikuvio?

    Anton

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *