Älä tule vuosi 1937

Viisi ihmistä. Kaikki he ovat tekemisissä tavalla jos toisella toimittamisen ja mielipiteenilmaisun sekä ihmisoikeuksien kanssa. Venäjän oikeusministeriö teki heistä ulkomaisia agentteja.

“Panin merkinnän postaukseeni, koska kaikkien, jotka lukevat Facebookkiani, on oltava tietoisia seurauksista. Valtio nimitti minut ulkomaiseksi toimijaksi: se tarkoittaa, että sivustoani lukeva ottaa riskin. Tämän kanssa on jotenkin elettävä ongelmien välttämiseksi.”

Toimittaja Ljudmila Savitskajaa ja neljää muuta ulkomaiseksi agentiksi leimattua – mediassa toimivaa yksityishenkilöä – koskeva laki on jo vuodelta 2019, mutta sitä sovellettiin vuoden 2020 lopulla ensimmäisen kerran.

Oikeusministeriön rekisterissä on 13 ulkomaiseksi toimijaksi osoitettua mediaa ja viisi yksityishenkilöä.

Agenttilain uusi kierros

Agenttileiman ei oletettu aikoinaan tuottavan ylitsepääsemättömiä vaikeuksia järjestöille. Nämä uskoivat pärjäävänsä noudattamalla lakia tarkasti.

Näkyvin viidestä yksityishenkilönä joulukuussa rekisteriin merkityiksi tulleista on pitkän linjan ihmisoikeusaktivisti.

Olen kahden [ulkomaiseksi toimijaksi] agentiksi leimatun järjestön johdossa, joten ei tämä siksi yllättänyt, sanoo Lev Ponomarjov Doždin haastattelussa.

Yllätyksenä monelle tuli kuitenkin se, että Ponomarjov ja muut neljä kirjattiin rekisteriin jo vuosi sitten vahvistetun lain nojalla. Samaan aikaan kohistiin parlamentin alahuoneen, duuman käsittelyssä olevista uusista laeista.

Vuoden lopussa tehtiin vielä tiukennuksia,  jotka johtuvat ilmeisesti siitä, että edelliset asetukset ovat olleet vaikeasti tulkittavia. Toisaalta julkisuudessa on moneen kertaan esitetty, että lait on ylipäätään säädetty pelotusvaikutuksen maksimoimiseksi.

Aiemmin ulkomaisiksi agenteiksi on kirjattu yhteisöjä ja järjestöjä, jotka saavat rahoitusta ulkomailta.

@AlekseiMerinov

Käsite ulkomaalaisista agenteista on jo melkein vuosikymmenen ikäinen.

Nimitys on jäänyt useimmille etäiseksi, mutta leima on tarkoitettu pysyväksi ja parhaimmillaan tai pahimmillaan keinoksi lakkauttaa epäsopivana pidettävä järjestö tai hiljentää poliittiseksi voimaksi kasvanut ihminen.

Jo vuonna 2012 puhuttiin siitä, kuinka venäjän kielessä ulkomainen agentti on sama kuin vakooja, eikä kukaan halua auttaa vakoojaa.

Pikku hiljaa monet yritykset ovat lopettaneet kansalaisjärjestöjen rahoittamisen.

Yksityishenkilöiden elämän voi tehdä vaikeaksi monella tavalla. Jos on tarpeen.

Vallanpitäjien kannatus on vähentynyt, ja nämä pelkäävät menettävänsä parlamentissa tärkeän enemmistönsä. Perustuslain muuttamisen on katsottu olleen yksi toimi ensi vuonna pidettävien duuman vaalien voittamiseksi.

**

Lakia ulkomaisista agenteista voi pitää virheenä, koska välitön seuraus on sananvapauden rajoittaminen, ja erilaisten kurinpitoa kannattavien näkemysten vahvistaminen.

Venäjää murtavat sortotoimet näkyivät selvästi vasta vuonna 2020, kun maa palasi lopullisesti yksinvaltiuden tielle.

Itsevaltiuden käsite on hankala hyväksyä, koska tiedemiehet ovat hyvin tarkkoja siinä, miten he määrittelevät poliittisen tilanteen Venäjän kaltaisessa maassa.

Monet entisen Neuvostoliiton maat ovat selkeämmin itsevaltaisten johtajiensa ja heidän sukulaistensa alaisuudessa.

Venäjällä itsevaltiuden punainen lanka näkyy lainsäädännössä, josta yksi säie ovat lait ulkomaalaisista toimijoista – agenteista ja muut asetukset, joilla säädellään ihmisten oikeutta kokoontua ja käsitellään julkisia mielipiteen ilmaisuja vakavina rikoksina.

“Sortotoimet ovat tehokkaita. Kiinnostus mielenosoitukseen on vähentynyt. Kovia sakkoja kaikilla ei olisi varaa maksaa.

Ohjaaja Vitali Manski osoitti mieltä poliitikko Aleksei Navalnyin puolesta. Hänen performanssinsa alushousujen kanssa “salaisen poliisin” päärakennuksen edessä on johtanut tutkintaan. (Alushousuihin oli kätketty hermomyrkkyä – Novitšok-rakeita, jotka “sulivat”  hiestä ja imeytyivät ihosta elimistöön.)

Kreml vaikuttaa tappajalta

Mielikuva on sen itse luoma.

Vaikuttaa oudolta, että Venäjää halutaan vahingoittaa estämällä niiden ihmisten toimimista, jotka haluavat parantaa maan kansalaisten asemaa.

Rekisterit ulkomaisista agenteista paisuvat ilmiantojen perusteella. Joulukuun alussa luetteloon tehtailtiin useita organisaatioita.

Suhteettoman suuri osa näistä organisaatioista sijaitsee Pietarissa, sanoi radio-ohjelmassaan dosentti Jekaterina Šulman.

Erikoista on se, että toiminnan keihäänkärki kohdistuu hiv-positiivisten kanssa työskenteleviin ja naisjärjestöihin.

Jekaterinburgissa ulkomaiseksi agentiksi nimitettiin  LGBT-järjestö.  Järjestön PR-johtajan, Alla Tšikindan mukaan järjestön työ jatkuu kuten ennenkin.

Valtiolle on tärkeää ihmisten lojaalisuus – kaikkialla. Samalla tavalla kuin median myös teatterien ja kulttuurilaitosten valvonta voidaan kytkeä entistä tiukemmin valtion tilauksiin.

Jo vanhojen lakien mukaan ulkomailta rahoitusta saavan ja poliittista toimintaa harjoittavan kansalaisjärjestön on ilmoittauduttava ulkomaiseksi agentiksi ja sisällytettävä maininta asiasta kaikkiin julkaisemiinsa materiaaleihin.

Tämä aiheuttaa paljon työtä eikä poliittisen toiminnan määrittely ole käytännössä yksinkertaista.

Vuoden lopussa valtionpäämies allekirjoitti lakeja urakalla. Meduzan listauksessa 100 lakimuutosta.

Venäjänkielistä keskustelua seuratessa hämmentää asiantuntemus, joka vaikuttaa puuttuvan duumasta.

Uuden pikapikaa hyväksytyn “agenttilainlain” täsmennyksien mukaan riittää, että konsultoi jonkun ulkomaisen tahon kanssa politiikkaan liittyvästä asiasta.

Agenttilistalle joutuneiden tavallisten ihmisten on raportoitava puolen vuoden välein tekemisistään. Samaan tiukempaan linjaukseen kuuluu myös toimittajien osallistuminen mielenosoituksiin ja sosiaalisen median blokkaaminen tarvittaessa.

Jo vuosikymmen sitten viranomaiset olivat löytäneet noin 2500 potentiaalista agenttijärjestöä.

Löydösten perusteella nostettiin muutama oikeusjuttu, joista annettiin langettavia tuomioita. Vaikka lain toimeenpano ei ole vuosiin näyttänyt kovin merkittävältä, “agenttilaki” on onnistunut luomaan kansalaisjärjestöihin pelon ilmapiiriä.

Kremlissä huolestuneita rauhoitellaan. Käytäntöjä vasta koetellaan.

Ahneuden vuosi päättyy

Telegram-kanava Zygarilla pohdittiin sitä, ettei vuodesta 2020 voida johtajille antaa anteeksi heidän ahneuttaan. Vuoden 2021 aikana ei voida sallia vuoden 1937 toteutumista.

Voisi ajatella, että kovin helposti muistellaan massamurhia ja laittomia pidätyksiä sekä haetaan yhtymäkohtia nykyaikaan.

Historioitsija kiistelevät edelleen syistä 1930-luvun terroriin. Stalinia ei vaikuttanut uhkaavan mikään.

Puheita lietsoo käsitys historiasta onnellisempana aikana. Neuvostoliitossa väkivalta peittyi entistä suuremman kansanmurhan alle.

Diktaattorin kannalta ennuste on yhtä huono. Tehottomuutta tai niskurointia ei saada kuriin laajamittaisellakaan väkivallalla. (Neuvostoliitto kukistui, vaikka sillä oli tehokas sortojärjestelmä.)

Silloin, kun maassa säädetään lakeja, joiden mukaan kunnianloukkauksesta voi saada kovemman tuomion kuin väkivaltarikoksesta, tai kun valtiollisen järjestelmän turvaamiseksi pitää nopeutetussa järjestyksessä kriminalisoida virkamiesten osoitetietojen julkaiseminen, on jo ylitetty joku raja.

Valtion johtajan merkitys saattaa olla muuttumassa. Pyörremyrskyn – kaaoksen, keskellä oleva johtaja näkyy koko ajan, ja hänen voi ajatella vaikuttavan kaikkeen, mutta toisaalta hänen ei tarvitse tehdä oikeastaan mitään.

Diktatuuri on poliittinen järjestelmä, joka tarvitsee toimiakseen koneiston. Sen on kyettävä reagoimaan epälojaaliuuteen ja erimielisyyksiin.

Agenttilaki on koneiston työkalu

Valta ei vaihdu kuten uusivuosi – itsevaltiaan osalta kuvio on vielä vaikeampi.

Mikään hallinto ei halua palata diktatuuriksi vain siksi, koska voi sen itselleen sallia, kirjoittaa professori Ivan Kurilla.

Kurilla ennustaa, että kuluvana vuonna nähdään yhä enemmän ulkomaisia agentteja, kovaa kamppailua Venäjän eliitissä: yllättäviä kompastumisia ja nimityksiä. Juonittelua ja “buldoggien taisteluja maton alla”.

Vuoden 1937 kalenterissa päivät sopivat kuluvaan vuoteen. Muuta yhteistä ei toivottavasti ole.

Professorin tehtävät MGIMO:ssa jättänyt Valeri Solovei povasi pitkin vuotta entiseen malliin Venäjälle isoja muutoksia. Niin tietysti myös vuodelle 2021.

-Solovein ennustuksilla on psykoterapeuttinen merkitys, sanoo taloustieteiljä Dmitri Travin.

Oppineen kollegan hurjia puheita tarvitaan maassa, jossa varotaan sanoja. Politiikan tutkijat puhuvat valtionpäämiehen pitkäaikaisista tavoitteista. Taloustieteilijät selittävät syitä pysähtyneisyyteen ja reaalitulojen laskuun.

Näissä oloissa elävät huhut vallankumouksesta. Ilman itsepetosta voisit masentua.

Vuosi 2020 osoitti jälleen sen, että emotionaaliset näkemykset haittaavat arvokkaiden analyysien tekoa.

Travin muistuttaa kaikkia lukijoita siitä, että kirjoitusten linkit saattavat johtaa arvostettuihin julkaisuihin, mutta monet kirjoittajat hakevat omalla tekstillään vain huomiota.

Lukijoiden on tärkeää erottaa analyysit tyhjän selittämisistä.

(Valeri Solovein sivuston videossa konekäännös)

**

puheenaiheet venaja
Kommentit (1)
  1. Nobelin rauhanpalkinto sananvapaudelle – Koponen | Apu
    8.10.2021, 21:11

    […] Yhteensä ulkomaisten agenttien luettelossa on 85 nimeä: yksittäisiä ihmisiä ja yhteisöjä. Ulkomaisista agenteista alettiin pitää lukua vuonna 2012. Vuoden 2017 jälkeen kyse on ollut määrätietoisesta väkivaltaorganisaation johtamasta kansalaist… […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.