Ei sotaa!

Puolen päivän aikaan panssaroituja ajoneuvoja nähtiin Kiovan, Ukrainan pääkaupungin laitamilla.

Kuten niin usein – kuvaajia ei mainita. He ovat sosiaaliseen mediaan omia havaintojaan postaavia kansalaisia. (Toimitusten tehtäviin kuuluu tietenkin varmistaa mahdollisimman monesta paikasta, ettei tapahtumia lavasteta ja levitetä vain propagandaa.)

Vapaaehtoiset somesotilaat niin kuin mieltään osoittavat ihmiset Helsingissä ja Pietarissa ovat tärkeitä tekijöitä musertavan sotilaallisen myllytyksen kourissa olevan Ukrainan tukena.

Kuvat rohkeista ihmisistä Pietarin valtakadulla Nevskillä ovat herättäneet jopa epäuskoa.

Venäjä koettaa varmasti lähipäivinä edelleen vakuuttaa omia kansalaisiaan ja entisen Neuvostoliiton jälkeen läheisiksi jääneitä liittolaisiaan Ukrainan musertamisen välttämättömyydestä.

Siksi maan sensuuriviranomainen ottaa käyttöön uusia keinoja, kuten Facebokin käytön osittaisia rajoituksia. Tätä perustellaan havaituilla “Venäjän kansalaisten oikeuksien ja vapauksien loukkaamisilla.”

Ulkovaltojen uhka korostuu

Moskova haluaa tuhota nykymuotoisen Ukrainan ja puhdistaa maan fasisteista, jotka ovat uhka Venäjän itsevaltiaalle kuten nämä olivat vuonna 1941 Stalinille.

 

Tapahtuneen voiman ja suuruuden vuoksi ihmiset Venäjällä ajattelevat, että ehkä kyseessä on välttämätön teko. Ukrainassa ollaan valmiita puolustamaan omaa maata.

Arvostuksemme ansaitsevat myös he, jotka nousevat sotaa vastaan. Osallistuvat mielenosoituksiin, kirjoittavat – puhuvat.

Ukrainalaistoimittaja on pahoillaan tapahtuvasta.

“Valitettavasti maanne on vihollisemme.”

Uskaltavat kansalaiset antavat haastatteluja Venäjän valtion “ulkovaltojen agenteiksi” leimaamille tiedotusvälineille, jotka ovat tarjonneet uutisiaan jo usean päivän tunnista toiseen.

Haastateltavia riittää.

– Mistä nämä ihmiset ovat tulleet, sanoo kirjailija Ljudmila Ulitskaja Moskovassa katsoessaan itseään nuorempia valehtelevia ihmisiä.

Kirjailija sanoo selkeästi, mitä hän ajattelee Venäjän tavoitteista Ukrainassa: jos ihmiset haluavat hautajaisia – olemme oikealla tiellä.

Ulitskaja muistutti olevansa sodan aikaan syntyneenä viimeistä sukupolvea, jolla on henkilökohtainen kokemus sodasta.

“Haluaisin, ettei sota toistuisi.”

“Voimme toistaa kaiken” on venäjäläisten kansallismielisten parissa tunnettu sanonta, jolla viitataan neuvostojoukkojen vyörymiseen itäiseen Keski-Eurooppaan toisen maailmansodan loppuvaiheessa.

Lauseen saattaa nähdä venäjäläisen auton puskurissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin sanoin: “Näemme teidät”.

Venäjä valmistautuu sinkkiarkkuihin

Yhtenä syynä Ukrainan kovisteluun pidetään sitä, että Venäjän itsevaltias on ollut eristetty. Hän elää omassa linnoituksessaan. Kaukana kaikista hän ei ole ollut enää pidäteltävissä.

Hyökkäys Kiovaan on todellisuutta, johon ei vielä muutama päivä sitten uskottu. Venäjä kiisti sotaiset aikeensa.

Ensimmäisiä tietoja kuolleista on alkanut tihkua julkaisuuteen.

Yksikertainen selitys ei ole huonoin. Juuri sellaisia Venäjän johto tarjoilee meille muille. Mutta niiden ongelmana on se, etteivät kiertoilmaukset aina onnistu peittämään asiaa.

Maa toteuttaa erityisoperaatiotaan, ei käy sotaa.

Massiiviset hyökkäykset eri puolilla Ukrainaa kertovat meille totuuden, ja näemme tapahtumien tilan myös kaukaa.

Venäjän itsevaltiaan puheissa kuuluu edelleen synkkä viha, kun hän kertoo että hirmutekoihin siviiliväestön keskuudessa sotilaita yllyttävät ulkomailta tulleet konsultit.

Omia toimia kuvataan avuksi.

Vladimir Putin puhui Ukrainan armeijalle Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksessa. 

Hän kehotti ukrainalaisia huolehtimaan siitä, että nämä eivät anna  uusnatsien käyttää vaimoja ja lapsiasi ihmiskilpinä.

Ottakaa valta omiin käsiinne. Silloin teidän on helpompi neuvotella, itsevaltias kehotti.

Nykyhallinnon natsien ja narkomaanien kanssa Venäjän itsevaltias ei halua keskustella.

Erityisoperaatioita voidaan tietenkin toteuttaa parhaiten silloin kun omassa maassa toimivat määrätään noudattamaan sensuuria, ja ilmoittamaan aina virallinen näkemys osana uutisointia, jos tietoa ei ole voitu vahvistaa venäläisviranomaisilta.

Poliitikko, historiantutkija Nikolai Ryžkov ei epäröi tweetata:

“Putin: operaatio on välttämätön. Ette voi aavistaakaan, mitä uhkia he voisivat aiheuttaa meille.”

Emme voi kuvitella, koska sellaisia ​​uhkauksia ei ollut, ei ole eikä ole voinut olla.

Valtion virallinen tiedotus on – sanalla sanoen paksua propagandaa.

Kansanmurha toimii propagandassa

Omille.

Venäjä toistaa Ukrainassa olevan käynnissä erikoisoperaatio: Ukrainan aseistariisuminen, natsien poistaminen, de-militarisaatio, de-natsifikaatio.

Maan johto hirttäytyy ytimekkäisiin käsitteisiin. Ulkoministeri Sergei Lavrov ei esittele kansanmurhaa ensimmäistä kertaa.

Samaa yritettiin myös vuonna 2008 Venäjän hyökätessä Georgiaan. Menestys oli tuolloin huono.

Nykyiseen sotapropagandaan valmistauduttiin paremmin, kuten osoittaa tämäkin tilaisuus Moskovassa.

Venäjän tukemien feikkivaltioiden niin sanotut johtajat nyökyttelevät, kun Lavroville esitellään kirjaa kansanmurhan oloissa kasvaneista lapsista Itä-Ukrainassa.

Kirjassa kerrotaan siitä, kuinka lapset ovat joutuneet kasvamaan, koska Ukraina on rikkonut kansainvälisen oikeuden ja inhimillisyyden rajoja vastaan. Lavrov muistuttaa, että natsit ovat olleet jatkuva uhka vanhuksille ja lapsille.

Lännen – Naton tuki, ja Ukrainan havittelema ydinase ei jättänyt muita mahdollisuuksia kuin “erikoisoperaation”.

Ukraina on puhdistettava natseista. Lavrov toistaa samaa kuin itsevaltias: päätös operaatiosta tarvittiin, jotta tästä sorrosta vapautuneet ukrainalaiset voisivat päättää vapaasti omasta tulevaisuudestaan.

Ukrainan miehittämiseen Venäjä ei ulkoministerin mukaan pyri.

Dožd-kanavalla haastateltu poliitikko Leonid Gozman sanoo näkyvistä venäläisistä, että nämä valehtelevat ties kuinka monetta vuotta.

Television katsojille voidaan kertoa ihan mitä vaan. Internetin seuraajat ovat toinen juttu.

Vallanpitäjät ymmärtävät, että Göbbels oli oikeassa. Loputtomiin tämä ei kuitenkaan voi jatkua.

Vaikka he saavat kansan vakuuttuneeksi, että syyllinen ongelmiin on Yhdysvallat, ainoa mitä he eivät voi todistaa toiseksi ovat kuolleet, joita voi olla pian lähipiirissä, samassa rapussa – kylässä.

Venäjä voi saada Ukrainan johdon taipumaan tahtoonsa, mutta Gozman on vakuuttunut, että Ukraina taistelee joka tapauksessa takaisin, vaikka joku nukkehallitsija nostettaisiin valtaan.

Enemmän Gozman pelkää Venäjän puolesta.

Ukrainan suurkaupungeissa ihmiset käyttävät maanalaisten asemia pommisuojinaan

Venäjä ei Gozmanin mukaan kestä verenvuodatusta, mutta ei hän myöskään usko, että pakotteet pysäyttäisivät itsevaltiaan.

Sen tekee ainoastaan luoti. Vallankaappauksen mahdollisuutta pakotteet saattavat lisätä.

Historia voi tuomita vain tarinan. Venäjän yksinäisen itsevaltiaan voi kirota tänään.

Valtio ei voi loukkaantua siitä, että niitä on huijattu. Niiden on pyrittävä eteenpäin.

Ihmiset osaavat kaikkialla ottaa kantaa itselleen sopivalla tavalla. Myös Venäjän itsevaltiaan tiedottaja tytär Lisa Peskova on jakanut omassa sosiaalisessa mediassa sodan vastaista näkemystään.

“Ei sotaa!”

Minäkin  olen koettanut jakaa jotain näkemyksiä somessa.

Jokainen voi myös yrittää pitää keskustelun Suomessa järkevänä eikä lähteä mukaan Venäjän virallisiin näkemyksiin, jotka ovat propagandaa.

Siis: “vapauttamaan ukrainalaisia sorrosta, jotta nämä voisivat päättää vapaasti omasta tulevaisuudestaan.”

Venäjänkielinen kulttuurisivusto Colta.ru päätyi kertomaan lukijoilleen, etteivät he tehneet tänään normaalisti työtään eivätkä yritä teeskennellä, että mitään ei ole tapahtunut.

Se, mitä Ukrainassa tapahtuu, on tragedia miljoonille. Venäjä heitettiin muun Euroopan kanssa aikaan 1900-luvun alkupuoliskolle, jolloin sota näytti vielä jollekulle tapana ratkaista kansainvälisiä ongelmia. 

Meduza on kerännyt hienoja sivuilleen hienoja taiteilijoiden Ukrainan tueksi tekemiä töitä. 

@ giacomo_taborecci

puheenaiheet venaja turvallisuus
Kommentit (1)
  1. Bunkkerpapan avoitusten lisäksi ongelma on hänen lähipiirinsä. Sodan alkuna oli näytös, jossa esitettiin yksimieisyyttä ja uskollisuutta. Parlamentin aplodit seisaaltaan olivat myös näytös menneeltä ajalta. Selväst aikuiset ovat poistuneet kuvioista. Hallinnon rivit ovat suorana.

    Oma mielikuva on, että varsn monella venäläisellä on suhde rainaan ja mielikuva yhdesta valtosta on kyllä muistoissa vahvana. Siksi Kreml voi soitella nostalgisia kieliä. Keino on toki tuttu vaikka Serbian synkästä lähihistoriasta. Toinen puoli on,että jos ja kun tiedot sodan raakuudesta selviävät, järkytys on suuri. Ei oltukaan heille vapauttajia tai mitään. Ukrainalaisten rajavartioiden ‘idi nahui’viesti ymmärretään.

    Venäjä ja Belarus päätyvät hylkiövaltioiksi. Suomessa on aika myös kertoa, että Venäjän ROC:llä ja Beei ole tulemista jääkiekon MM-kisoihin.Putin ja Lukashenko voivat tunkea mailansa… Tätä viestiä on jo vaikea sensuroida ja selittää Kremlin koneistollakaan parhain päin.

    Venäjän eliitillä on paljon menetettävää. He valitsevat paljonko menettävät. Sitten selviää mitä seuraa.

    Mutta mitä sitten kun parin vuoden päästä USA:n johdossa on stabiili nero, joka haluaa olla kuin Putin? Hänenkin lähipiirinsä on kuin Kremlin sisäpiiri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.