Häivy, Batka!

Valko-Venäjää hallitaan väkivallalla. Diktaattorin juhla pilattiin. Internet suljettiin. Kansalaiset siirtyivät kadulle. Näin ei tapahtunut ensimmäistä kertaa. Voisi sanoa, että kyse on epänormaalista normaalista vaalien jälkeen Valko-Venäjällä muutamien uusien piirteiden kanssa.

Tavallaan maa muistuttaa jo Romaniaa vuonna 1989. Odotamme diktaattorin kukistumista. Tänäkin kesänä.

Politiikan tutkija Kirill Rogov kirjoittaa Facebookissaan, että Romanian itsevaltias kukistui kun turvallisuusjoukoilla ei ollut enää muuta keinoa kuin hänen murhaamisensa.

Presidentti Aljaksandr Lukašenko on menettänyt paljon.  Poliitikko Leonid Gozman painotti Dožd-kanavan erikoislähetyksessä, että Lukašenka tarvitsee vallassa pysymiseksi rahaa: joko Kiinasta tai Venäjältä.

Suuri vaara piilee siinä, että Vladmir Putin päättää miehittää naapurimaan – liittolaisensa.

Vastaehdokkaan muilutus

Presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskaja pakeni Liettuaan. Hän on kunnossa, kuten naapurimaan ulkoministeri twiittasi aamulla. Lähtöpäätöksen yksityiskohdista kuulemme varmasti myöhemmin. Tšihanouskaja vakuuttaa päättäneensä lähdöstään itse.

Tsihanouskajan videotervehdyksessä näkyy se, kuinka kuluttavaa on kamppailu diktaattoria vastaan. Vastaehdokkaan oli tehtävä valinta, jota hän ei toivo kenellekään.

Kyyneleet silmissä esiintyvä Tsihanouskaja pahoittelee, ettei ollut kyllin vahva. Mielenosoitusten pettämisestä on turha puhua. Hän ei tavoitellut presidentin virkaa. Kyse on symbolista.

Spontaanit mielenosoitukset eivät tarvitse johtajaa. Kaikkea ei vaan jaksa… “Tärkeintä ovat lapset.”

Verkkoon ilmestynyt toinen “haastatteluvideo” paljastaa lisää poliisivaltion toiminnasta. Tallenteessa Tsihanouskaja näyttäisi lukevan paperista ja pyytävän, etteivät kansalaiset protestoisi enempää kaduilla.

Kampanjatiimin mukaan kyse on painostuksen alla annetusta lausunnosta.

Ensimmäisen videon aitouteen on helpompaa uskoa. Toisen videon kuvauspaikaksi on kuvaa tutkimalla osoitettu keskusvaalilautakunta.

Tsihanouskajan poistumista Valko-Venäjältä on arvosteltu, mutta mikään ihme se ei  ole. Lukašenko ja hänen hallintonsa ovat aiemminkin toimineet suoraan ja uhanneet niin ehdokkaiden lapsia kuin heidän sukulaisiaankin.

Kuvaavaa on, että vaalien voittajaksi julistautunut Lukašenka sanoo, että kaduilla mieltään osoittavat ovat alkoholisteja ja narkomaaneja, jotka pilaavat toisten juhlat. Internetin sulku on Lukašenkon mukaan ulkomaiden juonia. Batka, isä, on varma asiastaan.

Lukašenkalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kovat otteet.

Trio näyttää pitävän edelleen yhtä. Miehensä puolesta vaalihulinassa mukana ollut Veronika Tsapkala pyysi kansainvälistä yhteisöä auttamaan Valko-Venäjän kansalaisia ja muistutti omalla videotervehdyksellään Tsihanouskajaa siitä, että tämä on presidentti.

https://www.youtube.com/watch?v=8mC-kkeixmA

Armeija saattaa siirtyä kansan puolelle

Aito vastaehdokas presidentinvaaleissa antoi protesteille selkeämmin oikeutuksen, mikäli sellaista joku jo nähdyn väkivallan lisäksi vielä kaipaa.

Tsihanouskajan poistuminen Valko-Venäjältä ei lopeta mielenilmauksia.  Tämä näkemys kuultiin eilen valkovenäläiseltä toimittajalta Dožd-kanavan erikoislähetyksessä.

Järjestäytymättömille protestoijille Tsihanouskaja oli odottamaton keulakuva, mutta ei varsinainen johtaja.  Ratkaisevaa mielenosoitusten kannalta on laajenevatko eilen alkaneet lakot.

Väärentämätön vaalitulos olisi hyvinkin johtanut toiseen kierrokseen. Ovensuukyselyt näyttivät, että diktaattoria vastustamaan asettunut trio olisi voinut voittaa vaalit.

Vaaleissa naiset vetosivat retoriikalla, jota ei ollut suunnattu Lukašenkoa vastaan vaan he pyrkivät vaikuttamaan niihin, jotka eivät ole olleet selkeässä oppositiossa vallanpitäjiä vastaan.

Trio osoitti solidaarisuuden voiman. Tämä toimi tunteen tasolla erinomaisesti. Näin Rogov arvioi Valko-Venäjän vaaleja Eho Moskvyn haastattelussa tiistaina.

Itsevaltiuden jatkamiseksi on Valko-Venäjällä kokeiltu kaikenlaista: vaalien väärentämisestä edettiin internetin sulkemiseen. Kansalaisten kimppuun on käyty kymmenissä kaupungeissa.

Videoilla näkyy muutakin kuin silmitön väkivalta.

https://www.youtube.com/watch?v=rGT39LZ8Pn8

Hallinto on Valko-Venäjällä ollut toistaiseksi yhtenäinen. Erikoiset temput leviävät internetin sulusta huolimatta. Ambulanssien käyttöä väkivaltajoukkojen kuljettamiseen on ihmetellyt Punainen ristikin.

Rogov arvioi, että mielenosoittajien voimat saattavat ehtyä. Ne eivät riittäneet suojelemaan Tsihanouskajaa, mutta selvää on ettei Lukašenkalle voi ennustaa mitään hyvää. Kansainvälinen yhteisö etsii vielä mahdollisuuksia vaikuttaa Valko-Venäjään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Liettuan ulkoministeri Linkevičius mainitsi tänään tiistaina, että sanktiot ovat mahdollisia niitä valkovenäläisiä viranomaisia kohtaan, jotka ovat käyttäneet väkivaltaisia keinoja mielenosoitusten taltuttamiseksi.

EU:n kanta on muotoutumassa ja EU-maat aikovat myös antaa yhteisen julkilausuman liittyen Valko-Venäjän tapahtumiin, mutta sen ajankohdasta ei toistaiseksi ole tarkempaa tietoa.

Vaihtoehtona voisi edelleen olla se, että Lukašenka yrittää neuvotella itselleen aseman “väliaikaisena” maan perustuslain uudistajana.

(@Aleksei Merinov)

Venäjä avainasemassa

Autoritaaristen maiden johtajille opetus on tärkeä. Mahdoton toteutui Valko-Venäjällä.

Totta kai se pelottaa.

Kun Lukašenko ”hyväksyi” Tsihanouskaja asettumisen ehdolle, hän oli varma, ettei Tsihanouskajasta olisi harmia, koska tämä on poliittisesti kokematon ja kykenemätön.

Yksi opetus on selvä. Naisia ei pidä aliarvioida – missään nimessä ei ainakaan politiikassa.

Lukašenka ei onnistunut ylläpitämään mielikuvaa vahvasta johtajasta, jota rakastaa riittävä määrä ihmisiä, jotta epävaalit voitaisiin toteuttaa. Muidenkin on oltava tarkkana.

Toimittajiltakin vaaditaan heräämistä.

Venäjän ulkoministeriön tiedotusjohtaja Marija Zaharova muisteli Facebookissa, ettei olisi viisi vuotta sitten uskonut ajavansa venäläisten toimittajien etuja Valko-Venäjän viranomaisia vastaan.

Venäläisiä toimittajia on karkotettu ja pidätetty  kymmenittäin. Selitykseksi on sanottu, että näillä ei ole ollut akkreditointia, työlupaa journalistisen työn tekemiseen Valko-Venäjällä. Toimittajia pahoinpitelevät eivät tosin työlupia kysele.

Venäjän ainoan liittolaisen natina on Kremlille vakava koettelemus. Lukašenkon vastustajat ovat enemmistö. Sen tietää nyt jokainen. (Venäjällä tilanne on tasan. Toistaiseksi.)

Ei edes Lukašenka. On toimittava vielä karkemmin. Ja niin he tekevätkin, Ivan Davidov kirjoittaa Republic-verkkolehdessä niistä päätelmistä, jotka Kremlissä on tehty Valko-Venäjän ”vaaleista”.

Kustantaja Irina Prohorova kirjoitti, ettei Valko-Venäjän puolesta konkreettisesti  voi tehdä oikein mitään. Mutta solidaarisuuden osoitus on varmasti paikallaan. 

Tukimielenosoittajia oli tiistaina liikkeellä myös Habarovskissa Venäjän Kaukoidässä.

Vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau Ulkopoliittisesta instituutista arvioi STT:n uutisessa, etteivät nykyisen ruohonjuuritason mielenosoittajat ole järjestäytyneet kunnolla, eikä heillä ole selkeää ohjelmaa vaihtoehdoksi.

Nizhnikau arvioi Lukashenkon voittaneen tämän erän ja protestien hiljalleen hiipuvan. Jotain on kuitenkin Valko-Venäjällä peruuttamattomasti muuttunut: kaikille on nyt selvinnyt, ettei kansan ja yhteiskunnan enemmistö tue nykyhallinnon jatkoa kuinka pitkälle tahansa.

Diktaattori ei vallastaan hevillä luovu. Vallassa pysymiseksi on pidettävä yllä jonkinlaista laillisuuden tasapainoa, jotta yhteiskunnan eliitti ei jakaudu ja ajaudu täydelliselle törmäyskurssille opposition tai sellaiseksi haluavan kansan osan kanssa.

**

Protestien kronikkaa linkki MBH-Median sivulle.

puheenaiheet politiikka eurooppa
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.