Hermomyrkky

Viime viikot on kohistu hermomyrkystä: miten myrkkyä päätyi Isoon-Britanniaan, missä Neuvostoliitossa koulutetun vakoojan ja hänen tyttärensä murhayritykseen käytetty aine on valmistettu, ja kenen on ollut mahdollista käsitellä Novitšok-hermomyrkyksi tunnistettua ainetta.

 

@Sergei Jolkin

 

Jokainen Venäjän ja muun maailman pallottelua seuraava voi tehdä itse päätelmiä. Joku tarinoista ei kuulu joukkoon, mutta mikä? Propagandan sietokykyä vahvistavaa perustietoa tarvitaan enemmän kuin koskaan.

**

Vaikuttaa myös siltä, että myrkkyiskussa Britanniassa ei ollut tarkoitus tappaa, vaan kaikki se, mitä olemme viime viikkoina nähneet ja kuulleet, on osa suurempaa kokonaisuutta: hämmennystä – uutta kylmää sotaa, jossa käytetään hyväksi yhteiskuntien heikkoja kohtia. Venäjä on aktiivinen, ei vain reagoiva toimija.

Venäjää on syytetty suoraan ja se on puolustautunut hyökkäämällä takaisin. Valtiollista mediaansa täydellisesti hallitseva maa on voinut valjastaa koko koneistonsa puolustautumaan levittämällä vastatarinoita.

**

Englannissa asuva tutkija Vladimir Pastuhov muistuttaa artikkelissaan Republic-verkkojulkaisussa, että horjuttaakseen englantilaisia Kreml käyttää laajaa provokatiivisten keinojen valikoimaa.

Se yrittää painostaa yhteisiin tutkimuksiin, lähettää loputtomasti kyselyjä Lontooseen ja ehdottaa neuvotteluja eri foorumeilla (YK:n turvallisuusneuvosto, kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n yleiskokous ym.) saaden englantilaiset avautumaan.

Pastuhov sanoo, että jossain mielessä Kremlin ponnistelut näyttävä koomisilta: samalla kun se on pääepäilty, se vaatii saada osallistua rikoksen ratkaisemiseen.

 

 

Tšekissä asuva Venäjän-tuntija, toimittaja Aleksandr Morozov kirjoitti Facebookissaan, että Venäjä on synnyttänyt voittamattoman pedon maailmanlaajuisella feikkikoneellaan, jonka avauksiin kuuluu ”Lisa-tyttönen”.

Vuonna 2016 saksanvenäläisen teinityttö Lisan raiskauskohu sai valtavat mittasuhteet. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vaati Saksan viranomaisilta täyttä selvitystä liittyen Lisan väitettyyn raiskaukseen, joka osoittautui täysin vailla pohjaa olevaksi epäilyksi.

Britannian myrkytysepäilystä ja Venäjän syyttämisestä ilman kiistatonta näyttöä ovat huolestuneet myös sellaiset henkilöt, jotka eivät itse aina muista sitä, miten tulee käyttäytyä. Heitä on myös Suomessa.

Jälleen kerran Venäjä on valjastanut, paitsi turvallisuuspalvelunsa, myös suuren osan diplomaattisesta koneistostaan kertomaan monimutkaista tarinaa ja lisäämään avoimia kysymyksiä ja vaihtoehtoja myrkytyksen toteutuksesta ja myrkyn alkuperästä.

Loputtomilla kyselyillä ja selvitysten vaatimisilla on pelattu aikaa, jota autoritaarisesti johdetulla valtiolla tuntuu riittävän.

 

 

Venäjä on korostanut yhteistyöhaluaan mutta pyynnöstä kokoontunut kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW ei hyväksynyt Venäjän vaatimusta päästä mukaan myrkytyksen tutkimuksiin. YK-järjestön 185 jäsenvaltiosta Venäjän vaatimusta puolsivat Kiina, Azerbaidžan, Sudan, Algeria ja Iran.

Pastuhovin mielestä Venäjän ottaminen mukaan tutkimuksiin olisi sama asia, kuin jos harkitusta murhasta syytetyt poliisit vaatisivat pääsyä tuon murhan tutkintaa suorittavien asiantuntijoiden joukkoon.

Venäjällä tuo vaatimus ei näytä enää edes ristiriitaiselta, koska se vastaa ”käsitteellistä normia”. Ongelma on vain siinä, että Iso-Britanniassa ei olla vielä opittu elämään tuollaisten ”käsitteiden” mukaan.

**

Brittilähteiden kerrottua, että myrkky on peräisin Volgan Saratovin läheltä hyvin suljetulta ja salaiselta alueelta, venäläiset kiistivät, että sotilastukikohdassa olisi koskaan valmistettu tai säilytetty kyseistä hermomyrkkyä.

Tämä tieto puolestaan kummastutti Eho Moskvy –kanavan päätoimittajaa, joka kertoi pääministeri Dmitri Medvedevin aikoinaan määränneen laitoksen suljettavaksi ja tyhjennettäväksi myrkyistä.

Miksi piti tyhjentää, jos laitoksessa ei koskaan olla käsiteltykään kyseisiä aineita?

Radio-ohjelmassa sanailtiin seuraavasti (käännös on tehty venäjänkielisen ohjelman tallenteesta, joita Eho Moskvy julkaiseen sivuillaan. Eho Moskvyn suurin omistaja on valtiollinen Gazprom-media):

 

Päätoimittaja Aleksei Venediktov (vas) ja Sergei Buntman.

 

Aleksei Venediktov: ”Presidentin poliittinen edustaja Volgan federaatiopiirissä on herra Babitš, joka oli ennen tätä asemaa, huomio, kemiallisten aseiden hävittämisestä huolehtineen komission johtaja. Hän sanoo, että amerikkalaisen lehdistön nimeämässä, Saratovin oblastin Šihanissa sijaitsevassa laitoksessa ei ole säilytetty, tuotettu eikä hävitetty kemiallisia aseita.

Näin puhuu henkilö, joka on vastannut kemiallisten aseiden hävittämisestä. Kaikki on ikäänkuin ok. Mutta 23.11.2012 Venäjän federaation pääministeri Dmitri Anatoljevitš Medvedev allekirjoitti määräyksen hävittää Šihanissa, Saratovin oblastissa, säilytetyt kemialliset aseet. Näin ilmoitti nettisivusto saratovnews.ru 23. marraskuuta tai lokakuuta vuonna 2012. Jos näin on, täytyy joko Medvedev tai Babitš erottaa.”

Sergei Buntman: ”Voi toki erottaa vaikka molemmat, mutta…

Venediktov: ”Eli tosiasiassa on ihmisiä, jotka tarkkailevat vaikka meitä ja sanovat, että no, esitetään että saratovnews on keksinyt kaiken itse. Me menemme ja katsomme, siellähän on numerot, joista selviää mistä dokumentti löytyy. No, voidaan sanoa, että saratovnews onkin feikki… Mutta eihän siihen aikaan ollut feikkisivustoja. Sitten katsotaan hallituksen asetuksia, poistun lähetyksestä. Olenhan löytänyt kaiken jo ennen lähetystä. Edelleen, joko Babitš tai Medvedev. Hyvänen aika, oliko siellä kemiallisia aseita vai ei? Ihan sama, hajulukkoja siellä on… Miksi oikein valehtelette? Koska jokuhan tässä valehtelee, niitä feikkiuutisia, joko Babitš tai Medvedev. Selvitetäänpä se. Ja tällaisia juttuja on erittäin paljon.

Meille kerrotaan, että se laitos… se siellä Saratovin oblastissa ei ole ikinä tehnyt mitään tällaista, mutta herra Leonid Rink kertoo: ” Miten niin ei tehnyt? Kyllä me teimme”. RIA Novosti siteerasi häntä laajasti. ”Tosin me hävitimme kaiken”. No, siis teimme. Mutta kun te… Kysymys on luottamuksesta, odottakaa!

**

Vielä riittää selvitettävää muun muassa siinä, millaisia lähteitä Medvedevin määräyksestä kertonut verkkosivusto on käyttänyt, ja voidaanko sen tietoihin luottaa aukottomasti. Verkossa olevaan aineistoonkin liittyy muita kysymyksiä. Jälkiä voidaan yrittää siivota ja aineistoja poistaa helposti saatavilta.

Tosin jotkut asiantuntijaksi nimitetyt ovat väittäneet, että kyseinen tieto myrkyn sijoitus- ja koepaikasta on voitu löytää julkisista lähteistä internetistä.

Morozov arvelee sarkastisesti tämän johtavan siihen, että julkaistaan arvovaltaisten kemistien lausuntoja, että kyllä, Venäjä tuottaa sopimusten vastaisesti kemiallisia aseita. Asia annetaan tietenkin vuolassanaisten kommenttien kera ulkoministeriön käsittelyyn.

Jatkossa voidaan Morozovin mukaan vaikkapa vaatia Kemiallisten aseiden kieltojärjestön kansainvälistä tarkastusta Šihaniin.

”Mitä enemmän tuota vaahtoavaa kommenttia on, sitä pikemmin kansainvälinen media ja yleinen mielipide muodostavat yhteyden sanaan ´myrkyllisyys´: likainen pääoma, likaiset poliittiset käytännöt, kemiallisten myrkkyjen valmistus jne.”

**

Venäläisten kiinnostusta päästä mukaan Britanniassa kesken oleviin myrkytystutkimuksiin on selitetty myös sillä, että samalla viranomaiset Venäjällä saisivat selkeämmin tietää, mitä omassa menneisyydessä pitää muuttaa, etteivät tutkijat pääse myrkyn jäljille.

Tässä tapauksessa kyse on luonnollisesti vain yhdestä mahdollisuudesta lukuisten salaliittoteorioiden joukossa. Turvallisuusalan asiantuntija Dan Kaszeta arveli jo hyvissä ajoin myrkyn selviämisen jälkeen, että tälle on olemassa vasta-ainetta.

Oltuani 27 vuoden ajan mukana kemiallisten aseiden puolustusteollisuudessa Sergei ja Julia Skripalin henkiinjääminen ei ole minulle yllätys”.

 

 

Venäjällä on kyseenalainen maine tutkimusten salaamisessa ja niiden pitämisessä omissa käsissä. On luonnollista, että Venäjää karsastetaan.

Tuntuu kuin maassa olisi täysin unohdettu, että se ei itse ole päästänyt esimerkiksi puolalaisia tutkijoita selvittämään lento-onnettomuutta, jossa sai surmansa Puolan presidentti ja yhteensä 96 ihmistä.

Venäjä vaatii vaatimistaan todisteita Salisburyn myrkytystapauksesta. Maan suurlähettiläs Isossa-Britanniassa johtaa merkittävää ”Twitter-toimistoa”.

 

Yhdessä tiedostustilaisuuksistaan tämä sanoi, historian osoittavan, että Britannian lausunnot pitää todentaa.

Paha historia sisältää kansainvälisen lain rikkomisia ja kansainvälisen yhteisön harhaanjohtamisia, joihin kuuluu hyökkäys Jugoslaviaan, 79 päivää pommitusta, Irak ja Libya valheellisilla perusteilla ja Ukrainan vallankaappauksen tukeminen, suurlähettiläs sanoi. Nämä väitteet ovat aivan perusasioita Venäjän viestissä muulle maailmalle.

On selvää, että monen mielessä Venäjän johto yhdistetään palkkamurhiin, joissa murhaajat ovat olleet syytettyinä ja saaneet tuomioita, mutta tekojen tilaajat eivät ole selvinneet.

Usealla murhalla on ollut merkitystä kansainväliseen ilmapiiriin, pakotteisiin ja ylipäätään asennoitumiseen Venäjää kohtaan.

Vuonna 2007 murhatun toimittaja Anna Politkovskajan tutkimuksilla ei ollut suoraa yhteyttä Kremliin. Kremlin porteille murhattu poliitikko Boris Nemtsov ei ollut niin merkittävä opposition johtaja, että hän olisi ollut varteenotettava kilpailija Putinia vastaan. Vankilassa kuolleesta Sergei Magnitskista ei kukaan ollut kuullutkaan ennen hänet murhattiin vankilassa. Poloniumilla myrkytetty Andrei Litvinenko keräsi työkseen huhuja, jotka eivät voineet millään tavalla vahingoittaa Kremliä. Malesialaiskone oli vain ohilennolla.

Listauksen kirjoittaneen Pastuhovin mukaan samalla logiikalla Sergei Skripal oli jo kauan sitten unohdettu Venäjällä eikä tämän myrkyttämisestä ollut mitään hyötyä.

**

Venäjän informaatiovastaisku on ollut massiivinen. Yksi propaganda-ase kotimaassa ovat niin sanotut keskusteluohjelmat, joiden vakiovieraana on viime aikoina ollut ulkoministeriön tehokas tiedottaja Marija Zaharova. Hän kommentoi niin hermomyrkkyiskua Britanniassa kuin Yhdysvalloissa Venäjän presidentin lähipiirille, liikemiehille, asetettuja pakotteita.

Zaharova kertoi Facebookin päivityksessään, että Venäjälle on selvää, minkä takia pakotteita on laajennettu: Ei joidenkin vaaleihin puuttumisten takia, ei Krimin takia, ei Ukrainan takia. ”Se on strategiaa, peliä, jonka nimi on painosta Venäjää. ” Näin sanoi Zaharova televisiokanava Rossija-1:n ohjelmassa Voskresnyi vetšer (suom. Sunnuntai-ilta).

Ulkoministeri Lavrovin luottonainen osaa asetella sanansa. Zaharova kertoo usein näkemyksistään Facebookissa, jossa hän viime viikolla ihmetteli myös sitä, missä ovat Skripalien kotieläimet.

Britannian viranomaisten vastaus eläinten lopettamisesta kiritti Zaharovaa entistä tiukempaan kommentointiin. Sarkastinen ja kyyninen puhe on tarkoitettu venäläisyleisölle ja varmasti myös kannustamaan omia paineen alla valheen rajamailla työskenteleviä diplomaatteja. Käsitteillä ja juridiikassa kikkaillessa Venäjän diplomatian näkyvimmät puhujat ovat hyviä.

Zaharovaa tuntuu ärsyttävän ja innostavan erityisesti se, että hänen on kommentoitava mediassa olleita tietoja.

”Eikä siinä vielä kaikki. Julkaistujen tietojen mukaan sekä marsut että kissa on krematoroitu. Toisin sanoen hävitetty, vaikka eläimet olisivat voineet olla tärkeitä todisteita kemiallisten myrkkyjen käytöstä. Ja vielä kaikkein mielenkiintoisin seikka lemmikkieläimistä. Saamiemme tietojen mukaan BBC tiesi, että taloon oli jäänyt kotieläimiä, mutta jostain syystä se pimitti tämän tiedon. Olisi hyvä saada tähän selitys.”

Zaharova painotti vielä, ettei hän tee mitään johtopäätöksiä. ”Voi olla, että tämä on vain sattumaa, mutta Porton Downissa on tehty hermolamautuskaasukokeita nimenomaan marsuilla. 40 vuoden aikana näissä kokeissa on käytetty 1300 marsua. Mitä pidemmälle mennään, sitä oudommaksi käy kokonaiskuva.”

**

Kokonaiskuvan muodostamisessa ei totisesti ainakaan auta Venäjän valtiollisen television, länsikatsojan mielestä, luokaton propaganda. Normaalista uutiskäsityksestä kiinni pitävissä toimituksissa koetetaan kertoa asiat sellaisena kuin ne ovat, ja antaa kuuntelijoiden ja lukijoiden tehdä omat päätelmänsä.

Venäjällä jatkuva hälytystila on normaalia. Maan johtaja on Neuvostoliitossa koulutettu valehtelemaan ja manipuloimaan kaikkia, kuten Putinia haastatellut Megan Kelly totesi.

 

Dožd-kanavan Fakenews-ohjelmassa tarkastellaan säännöllisesti Venäjän valtion median tekemiä vääristeltyjä uutisia.

 

Asiasta kertoi Dožd-kanavan erikoisohjelma Fakenews, jossa kerrottiin se, kuinka Venäjällä näytettiin haastattelusta kohta, jossa Putinia kehuttiin älykkääksi.

Venäjällä vääristeltyjen uutisten löytäminen ei ole vaikeaa. Se, että tiedämme Venäjän trolleista ja näiden vaikutuksesta muun muassa Yhdysvaltojen vaaleihin, on seurausta venäläisten toimittajien erinomaisesta työstä.

Siinä missä tutkivat journalistit keskittyvät yhteen aiheeseen, yleismediassa voidaan julkaista sellaisia kokonaisuuksia, joissa ei tarvitse osoittaa mitään vaan vastaanottaja voi itse tehdä päätelmänsä. Yleisöään ei tarvitse aliarvioida varsinkaan kun se istuu Kremlissä tai jossain muualla Moskovan keskellä kuunnellen Eho Moskvyn ohjelmia.

Tällaiseksi esimerkiksi käy uutisointi äänitteestä, joka väitettiin käydyn myrkytetyn vakoojan tyttären ja tämän sukulaisen välillä.

Parhaaseen katseluaikaan lähetettävässä ohjelmassa kerrottiin nyky-Venäjälle melko tyypillinen valheentapainen. Studiossa kuunneltiin keskustelu, joka saattoi olla sairaalassa toipuvan Julia Skripalin ja tämän sukulaisen välinen. Keskustelussa kävi ilmi, että sukulaiselle ei ollut myönnetty viisumia Britanniaan matkustamista varten.

Eho Moskvyn ohjelmassa todettiin Viktoria Skripalin itse sanoneen, että tämän tekemässä viisumianomuksessa kerrottiin, että hän on työtön eikä hänellä ole pankkitiliä eikä rahaa.

Näin on Viktoria Skripal itse sanonut: ”Tiesin etten saa viisumia. Näin heidän asenteensa. Mutta kaikki olivat jostain syystä varmoja, että viisumi myönnetään. Sanoin kaikille että ei myönnetä.”

Ihmettelyyn puhelun tallentamisesta Skripal vastasi vain tekemällä niin kaikille puheluilleen.

**

Mihin Venäjä pyrkii? Yksi selitys on se, että maalle on tärkeää lisätä vaikutusvaltaansa hajottamalla yhtenäisyyttä muualla Euroopassa Tämän lisäksi on kuitenkin nähtävissä, että niin operaatioilla Syyriassa kuin aktiivisella osallistumisella – vähintäänkin yleisen ilmapiirin myrkyttämiseen, Venäjä siirtää paineita omilta rajoiltaan kauemmas.

Kremlissä voidaan nojata selkänojaan, ja antaa tuhansien muiden maiden toimijoiden pitää yllä mielikuvaa monipuolisesti kykenevästä ja kiistatta härskistä Venäjästä.

Venäjä pyrkii täydelliseen konfliktiin ilman yhtään liittolaista, Morozov arvioi synkästi. Hänen mukaansa Venäjä toimii niin, että se laittaa rajanaapurinsa jyrkkään valintatilanteeseen eikä tuo valinta ole Kremlin eduksi.

Tämä koskee jopa entisiä neuvostotasavaltoja, puhumattakaan siitä, että Keski-Euroopan on yksinkertaisesti noudatettava NATO:n jäsenehtoja. Ei ole liittoa Kiinan kanssa, ei Iranin. Se on yhden päivän peliä, ilman poliittisia tai sotilaallisia velvollisuuksia.

 

 

Kommentit (1)
 1. Perusporvari
  12.4.2018, 07:52

  Polittisessa sodassa kaikki on mahdollista,myös niinsanottujen läntisten toimijoiden taholta,heidän jotka tahtovat sanella kansainvälisen toiminnan normit ja säännöt.
  Esimerkisi tuo Politovskajan murha osui aikaan,joka oli Putinin kannalta mahdollisimman hankala,eli Lahdessa pidetyn kokouksen unionin kanssa edellä, sillä siis pilattiin tuo tapahtuma.
  Myös nyt Venäjällä mahdollisesti pelattavan potkupalloturnauksen edellä,joillekin läntisen ylivallan tavoittelijoille,siis uus-konservatiiveilla on idressi sabotoida tuleva tapahtuma,viellä kun turnaus meni potkupallon kotimaan sijasta laajalle venäjänmaalle.
  Deripaskan ja kumppaneiden tapaus osoitti maailman ei agloskasisille oligarkeille,nykyisen maailmanjärjestyksen vaarallisuuden,heidän ja meidän turvallisen tulevaisuuden näkökulmasta olisi kiireesti luotava järjestelmiä, millä amerikkalaisen taloudellisen tyrannian vaikutukselle tulisi nopeasti asettaa rajat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.