Media pulassa

Järkytys näkyy avioparin kasvoilla. Dožd-kanavaa ravistelee skandaali, joka sataa Venäjän diktaattorin laariin.

Päätoimittaja Tihon Dzajdko ja uutisten päällikkö Katerina Kotrikadze ovat molemmat perjantaina suorassa lähetyksessä selittämässä päätöksiään.

Aiemmin päivällä Dožd päätti erottaa juontajansa, koska tämä sanoi torstaina uutisten iltalähetyksessä: ”kanava auttaa monia venäläisiä sotilaita” ja pyysi antamaan palautetta kanavan ylläpitämään sähköpostiin.

Päätoimittajan ilmoitus (videossa tekstitys englanniksi).

Virhe tapahtui

Some älähti, trollaus alkoi.

Doždin johdon mukaan armeija-alkuinen botti luotiin väärinkäytösten kirjaamista varten.

Tarkoitus on ollut antaa mahdollisuus kertoa suoraan toimitukselle liikekannallepanoon liittyvistä ongelmista ja epäkohdista. Ei missään nimessä varusteiden keräämisestä Venäjän joukoille, kuten haluttiin ymmärtää – väärin.

Toimittajat – omat ja kaukaisemmat – kollegat järkyttyivät kanavalla kahdeksan vuotta työskennelleen, pidetyn, Aleksei Korestelevin kohtelusta.

Potkut suorassa lähetyksessä tehdystä virheestä vaikuttivat kohtuuttomalta päätökseltä.

Toimittajan puolustajat eivät usko, että kyseessä olisi ollut ennalta suunniteltu lausahdus. Se oli heidän mielestään spontaania puhetta, jonka piti kuulostaa joltain ihan muulta kuin sen, miten sanoma tulkittiin.

Kiivaassa toimitustyössä olleena on helppo ymmärtää, että kyse on voinut olla suoran lähetyksen stressin ja väsymyksen aiheuttamaa

Korestelevin kumppani Darina Lukutina kirjoittaa tämän Facebook-sivuilla: päivittäisen uutistyön jatkuvasta jännityksestä aiheutunut kaiken mahdollisen yhdistelmä.

Lauantaina juuri kukaan kollega ei voinut ohittaa skandaalia omissa puheohjelmissaan.

Eho Moskvyn veteraanitoimittaja Sergei Buntman purki järkytystään analysoimalla tilanteen sellaiseksi, että Venäjän riippumattoman journalismin parhaisiin lukeutuva media joutui mahdottoman eteen.

Suojellakseen paitsi omaa toimitustaan myös ulkomailla asuvien venäjäläisten sananvapautta Korestelevin oli erottava.

Useat kollegat tukevat kanavalla pitkään työskennellyttä toimittajaa.

Eräissä somen kommenteissa arvellaan, että samanlaisia vaikeuksia voi odottaa muillekin ulkomailla töitä tekeville venäläismedioille.

Korestelev kirjoittaa itse Telegram-kanavallaan, ettei ole asunut Venäjällä yhdeksään kuukauteen, eikä tue sotaa.

Anteeksipyyntö on nöyrä. Kirjoittaja vakuuttaa, ettei mitään ei jää kaivelemaan, jos Dožd pelastuu.

En kehota tappamaan tai hankkimaan varusteita minkään maan armeijalle. En siis tunnusta syyllistyneeni rikokseen ihmisyyttä vastaan, Korestelev kirjoittaa.

Dožd saa kuulla kunniansa

Toimittajan ystävät ovat järkyttyneitä. Kaksi Korestelevin kollegaa on jo ilmoittanut erostaan.

Erään Korestelevin Facebookkiin kirjoittaneen mielestä on todella surullista, että veristä tyrannia pelännyt tv-kanava kammoksui hysteerisiä bloggaajia. Latvian tiedustelupalvelua myötäiltiin ennen kuin mihinkään toimiin oli ryhdytty. Rauhallisen reaktion sijaan hätiköitiin.

Tutkija Mihail Anipkin arvioi Venäjän karkottavan joka viikko lisää kansalaisia: ensin lähtivät “ulkovaltojen agentit” ja heidän jälkeensä maan jättää sateenkaariväki.

Ketkä seuraavaksi. Juutalaisetko, Anipkin kysyy?

Mediaväen siirtyminen muualle Eurooppaan on ollut pakon sanelemaa.

Työlupia ja turvapaikkaa hakevien taustat voidaan pääpiirteissään selvittää muutamalla klikkauksella.

Tunnettu toimittaja Sergei Parhomenko lataa omassa puheenvuorossaan, että on oltava kylmäverinen roisto, jos levittää herjoja, joiden mukaan Dožd ajaisi valloitushalujaan pullistelevan Venäjän asiaa.

Ukrainaan toistakymmentä vuotta sitten muuttanut Jevgeni Kiseljov muistuttaa, että Venäjältä katsottuna sota Ukrainassa näyttää aivan toiselta. Sama näkemys on valitettavasti myös maanpakolaisten parissa yleinen.

Venäläiset eivät halua ymmärtää, että heidän armeijansa käy valloitussotaa – raakaa ja rikollista sotaansa. Sotilaat käyttäytyvät naapurimaassa niin kuin tekivät fasistit toisen maailmansodan aikana, Kiseljov sanoo.

Eikä siinä kaikki

Juontajan puheisiin oli reagoitava, koska Latviassa on hermostuttu. Maanpaossa työskentelevältä toimitukselta penätään myös vastausta  siihen, miksi sen käyttämissä kartoissa Krim kuului Venäjään.

Kanavalle lätkäistiin tuntuvat sakot.

Latvian puolustusministeri Artis Pabriks on tiukkana: “Dožd voisi palata Venäjälle. Kanavan työntekijöiden oleskeluluvat pitäisi peruuttaa. Kärsivällisyytemme on loppumassa.

Latvian viranomaisten mukaan kyseessä oli jo toinen rikkomus lyhyen ajan sisällä. Seuraavasta toimitukselta voidaan viedä toimilupa.

Doždin sulkeminen Latviassa olisi hieno lahja Putinille, poliitikko Leonid Gozman arvioi Facebookin postauksessaan.

Ei siis ihme, että lauantaina sosiaalisessa mediassa on puitu Doždin päätöksiä monesta kulmasta.

Venäjän ulkoministeriön virallista tiedotusta johtava Marija Zaharova ehti tuoreeltaan ilkkumaan, että noloa on myös se, kuinka kanava alkoi käyttää “homosymboleita” . Dozdin logo on ollut jonkin aikaa monivärinen.

Zaharova kehottaa Telegram-postauksensa lopuksi muistamaan, ettei pettureista pidetä missään. 

[Doždin tarina on kerrottu muun muassa YLEn esittämässä dokumenttielokuvassa Tangoa Putinin kanssa. Katsottavissa Areenassa  ]

Sodassa valittava puolensa

Sota vääristää kaiken tiedonvälityksen. Eräiden mielestä on yritettävä mahdotonta ja oltava puolueettomia.

Tavoite on ylväs, mutta mahdoton.

Aivan liian usein some vie huomion täysin epäoleelliseen, ja se sopii Venäjälle ja joillekin muillekin autoritaarisille valtioille.

Toimittajista ja toimituksista toiset pystyvät jatkamaan Venäjälläkin pidempää kuin muut, mutta usein valtiosta erossa pysytelleet ovat jättäneet Venäjän.

Muiden ammattilaisten – ja ylipäätään pakolaisten tavoin – ensiksi jäädään entisen Neuvostoliiton alueen maihin, kuten Armeniaan ja Georgiaan.

Baltiassa – Latviassa ja Liettuassa, toimittajia on paljon.

Muuttaminen kauemmas ei ole ollut tarpeellista eikä välttämättä mahdollistakaan.

Ruotsissa eivät viranomaiset ole antaneet kaikille venäläisille maahan pyrkineille työlupia, Suomeen Venäjältä on siirtynyt yhdeksän kuukautta jatkuneen sodan aikana vain muutamia ihmisiä.

Yhteyksiä ylläpidetään

Yhteistyö venäläisten toimittajien kanssa on käynyt niin hankalaksi, että vuodesta 1993 pohjoismaiden – Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän Barentsin alueen aiempi yhteistyö Barents Press on pantu tauolle Venäjällä, koska siellä edessä olisi ollut liikaa vaikeuksia.

Toimittajajärjestöt miettivät koko ajan sitä, miten voidaan parhaiten tukea riippumattomia toimittajia ja toimituksia. Kyse on satsauksesta tulevaan.

Aivan samalla tavalla kuin liike-elämä on jo ottanut vastaan haasteen miettiä Ukrainan jälleenrakennusta sen jälkeen, kun sota saadaan loppumaan.

Kaikki kansainvälisiä yhteyksiä hyväksyvä toiminta on Venäjällä jäässä vielä pitkään, ja liike on ennemmin kohti syveneviä sortotoimia kuin niistä luopumiseen.

Venäjän merkittävimmät – läntisten päättäjien rauhoittelemiseksi toimilupansa sotaan saakka pitäneet riippumattomat mediat – koettavat tulla toimeen kuka mitenkin.

Toimitukset käyttävät hyväkseen YouTubea, mutta ovat samalla tavalla oman kuplansa vankeja kuin blogaajat, jotka kutsuvat mieluiten vieraikseen omia ystäviään. Myös yleisö koostuu samanmielisistä, eikä se voi olla journalismiin pyrkivän toimituksen tavoite.

Toimittajien Venäjällä kohtaamat ongelmat ovat osa laajempaa kurikampanjaa, jota Venäjällä on muokattu näkyvästi edellisten 10 vuoden ajan.

Joulukuun alusta jo ulkomaisille vaikutteille altistuminen on syy sakkoihin, työnteon vaikeutumiseen ja velvollisuuteen raportoida tarkasti lähes kaikesta tekemisestä.

Ensimmäisiä ulkomaisille vaikutteille altistuneita on venäläisen rockin pioneeri Sergei Makarevitš – maan vanhimman edelleen toimivan rockyhtyeen Mašina vremenin perustaja.

Makarevitš kokosi Mašina vremeni -yhtyeen vuonna 1969. 

Nyt hänen väitetään altistuneen (vihollisen) vaikutukselle – ulkomaisen median haastattelun vuoksi.

Euroopassa taistellaan – tapetaan ihmisiä ja huijataan uskomaan Venäjän tarinaa Ukrainaan hyökkäämisen syystä.

Mafiavaltio käyttää väärän ja vääristellyn tiedon levittämiseen tuhatkertaisesti sen mitä muut maanosassamme panostavat vastatoimiin.

**

Nobel Peace Center: What is it like being a journalist in Russia? What information does Russians receive about the war, and how much does the West know about the conditions in Russia?

Meduza (en):  Equipment and basic amenities’ TV Rain fires host for saying the network has ‘helped’ many Russian soldiers, Latvian authorities to investigate his remarks

puheenaiheet ukrainan-sota
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.