Näytösoikeudenkäynnit jatkuvat

Venäjän itsevaltias, vanha tšekisti, salaisen poliisin perillinen katuu vielä.

Nuori kilpailija on miljoonille Venäjän johtaja.

Toissapäivänä en minäkään olisi näin kirjoittanut.

Vielä 30 vuotta sitten KGB taisteli naapurimaassamme toisinajattelijoita vastaan. Ongelmat olivat valtavia, ja ihan muualla kuin siellä, missä Neuvostoliiton vaikeudet näki maan salainen poliisi.

Samalla tavalla on nykyään.

Korruptio ja vaalit ovat asioita, joista keskustelua ohjaa Aleksei Navalnyi – Venäjän suosituin poliitikko.

Navalnyin kanssa haluaisin tietenkin keskustella myös kansallisuuskysymyksistä, mutta siihen ei taida aika riittää ennen hänen nimittämistään Venäjän johtoon.

Päällimmäisenä on se, miten ja voivatko ylipäätään väkivaltaorganisaatioiden kenraalit uhkailla enää Navalnya. Vaikkapa perheen tuhoamisella. Näitä tapauksia tunnetaan.

**

Entä kansalaiset? Otetaanko heidät lähiviikkoina huomioon. Jos nämä ottavat tosissaan oppositiopoliitikon kehotukset ja menevät kaduilla.

Ensimmäinen kutsu mielenosoituksiin on jo esitetty: 24. päivä tammikuuta.

Rauhanomainen ratkaisu Venäjän ongelmien selvittämiseksi vaikuttaa olevan kauempana, vaikka ei ole syytä epäillä, etteivätkö lähes kaikki halua rauhanomaista vallan siirtymistä.

Periaatteessa vallankumouksen tekijöiksi sopiviin kuviin ei tarvita montaa ihmistä.

Navalnyt saapuivat Venäjälle vähintään yhtä historiallisesti kuin Lenin.

Lennosta ja pidätyksestä on jo jaossa tuoreeltaan – upeita – eeppisiä kuvia.

AP/Hindustan Times

Vaikuttaa siltä, että Venäjällä on rikottu kaikkia mahdollisia oikeuden käytäntöjä.

Outoa maassa, jonka johtajaa on pidetty lakia kunnioittavana. Koko lentokoneellisen kaappaaminen vaikuttaa isolta rikokselta.

Oudolta tuntuu se, että myrkytys on jäänyt taka-alalle. Navalnya pidettiin koomassa 24 vuorokautta.

Keskeinen kysymys on se, kuinka monta moraalisen kompanssinsa säilyttänyttä ihmistä on edelleen Venäjän johdon lähipiirissä.

Maanantaina nähtiin Navalnyin presidentiksi nimittämisen ensimmäinen näytös Venäjällä.

Vaikka Navalnyi meni suoraan vankilaan – näytösoikeudenkäynnin kautta, hänen maineensa kasvaa.

Venäjän itsevaltias näyttää yhä hauraammalta vanhukselta bunkkerissaan.

Blogisti Stalin Gulag kirjoittaa, että siinä missä Yhdysvalloissa lapset kirjoittavat aineita aiheesta, jonka heille antoi Martin Luther Kingin julistus: “Minulla on unelma” , voivat lapset Venäjällä lähitulevaisuudessa saada kirjoitettavakseen otsikosta:

“Täällä on kotini, minua ei pelota!”

**

Tutkija Jussi Lassilan mukaan Navalnyin pidätysoikeudenkäynti muistutti Stalinin aikojen pikaoikeudenkäyntiä, joka Venäjänkin mittapuulla on ennennäkemättömän röyhkeä.

– Oikeusvaltion rippeistä ei ole juurikaan enää tietoa, hän sanoo Iltalehdessä.

Navalnya syytettiin aiemmin saamansa ehdonalaisen tuomion rikkomisesta, ja maanantaina oikeus määräsi siis hänet odottamaan asian käsittelyä telkien taa.

**

HS: Oikeus määräsi Navalnyin pysymään telkien takana

YLE: Navalnyille 30 päivää esitutkintavankeutta – Ylen kirjeenvaihtaja paikalta: Sisään ei päästetä, Navalnyin kannattajat huutavat iskulauseita

**

Uusi Suomi / Puheenvuoro 2012: Venäjä ilman Putinia

Navalnyi pitää itseään kansallisdemokraattina. Nationalistien kanssa yhteisille marsseillekin osallistuneen ja Jabloko-puolueesta erotetun miehen iskulauseet ovat toki luoneet otollisen maaperän syyttää Navalnya yltiönationalistiksi. Tämän ovat
tajunneet myös Suomessa vaalityötä tekevät Putinin puolustajat. Etsivät löytävät linkit. Niiden levittämiseen ei ole mitään syytä.

Venäjän joulukuiset mielenosoitukset ja paineet uusien mielenosoitusten järjestämiseksi ennen maaliskuisia presidentinvaaleja ovat viite siitä, että Venäjän kehitys on ajautunut umpikujaan. Rinnastus Syyriaan on karu.

puheenaiheet venaja
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.