Puhdistus 2021

Venäjän viranomaiset ovat tehneet selväksi keskeisen: on kyettävä päättämään se, pitääkö joku henkilö tappaa.

Johtopäätöksen voi vetää päätoimittaja Ivan Davidovin mukaan näistä lauseista:  ”Me emme hyödy”, ”Jos haluttaisiin tappaa – tapettaisiin…”

@SergeiJolkin DW

Poliitikko Aleksei Navalnyin aikakauden piti olla loppunut. Hän on ollut piikki maan valtapuolueen kyljessä jo vuosikymmenen keksittyään syyttää Yhtenäistä Venäjää varkaiden ja huijareiden puolueeksi. Venäjän valtionjohtajan luomusta on pilkattu.

”Venäjän johto käyttää vain kovia keinoja. Navalnya ei maahan päästetä. Häntä pelätään.”

Kunnes.

Minulle ei ole ollut koskaan kysymystä palaanko Venäjälle”, Navalnyi kertoi Instagramissaan. ”Minut yritettiin tappaa!

Navalnyi ilmoitti palaavansa Pobeda [Voitto] -lentoyhtiön vuorolla 17. päivä tammikuuta. Ensi sunnuntaina.

Poliitikko ei jättänyt Venäjän johdolle aikaa valmistautua. Moskovan Carnegie-tutkimuslaitoksen Venäjän sisäpolitiikan asiantuntija Andrei Kolesnikov sanoo Dožd-kanavalla Navalnyin ilmoituksen olleen samankokoinen yllätys kuin oli poliitikon myrkytys.

Seuraavia liikkeitä pohditaan nyt presidentin hallinnossa tarkkaan.

Navalnyi kutsui kansaa – vastaanottoa valmistellaan

Professori Vladimir Gelman (HY): Toivotaan, ettei pommin räjähdys  koneessa tms. estä lentoa saapumasta. Dosentti (HSE) Alexei Zaharov: Paljon voi tapahtua, mutta vastaan on mentavä.

Vuosi 2020 meni Venäjän johdolta mönkään, kun perustuslain mitätöiminen ja Voiton päivän juhlinta jäivät koronaviruksen varjoon.

Navalnyin paluu vie Venäjän johdolta aloitteen vuodelle 2021, arvioi Pietarin eurooppalaisen yliopiston professori Ivan Kurilla omassa Facebookin postauksessaan.

Minulle tulee mieleen se, miten fyysikko, Nobel-palkittu Andrei Saharov otettiin vastaan Moskovassa, kun tämä palasi sisäisestä karkotuksesta Neuvostoliiton kärvistellessä viimeisiä vuosiaan.

Akateemikko Andrei Saharov Moskovan rautatieasemalla  vuonna 1986

Hermomyrkkyiskusta Saksassa toipumassa ollut lakimies, aktivisti ja poliittinen vaikuttaja käy kovaan taistoon maassa, joka valmistautuu kaikin keinoin kiristämään yhteiskunnallista osallistumista.

Venäjän valtiojohdon  luotava uusi tarina

Aiemmin ehdollisena annettu ja vuoden vaihteessa kärsitty tuomio petoksesta on jo muutettu vankeudeksi. Ehdollinen riitti, koska hänet oli määrä tappaa. Nyt lisänä on myös veteraanien kunnianloukkauksen mahdollinen oikeuskäsittely.

Repressiokoneisto pyörii eikä loppua näy.

Lakeja on kirjoitettu niin, ettei niistä vielä ymmärretä, kenet voidaan tuomita, ja millaisesta rikoksesta.

Kulkukissoja voi ruokkia, mutta jos saa kopeekankin ulkomailta, on ulkomainen agentti.

@SergeiJolkin Kremlevski Mamkoved

Vuoden 2021 ennustaminen on yhtä vaikeaa kuin minkä tahansa tulevaisuuden, mutta monen Venäjää tuntevan haastattelut ovat synkkiä, ja kun niitä suhteuttaa viime vuoden tapahtumiin, kuva on aina vaan pimeämpi.

Poliitikko Vladimir Ryžkovin madonluku Venäjän tilasta Eho Moskvyssa oli sakeana epämiellyttäviä tosiasioita.

Maan johto valmistautuu puhdistamaan poliittisen kentän.

Poliittiset vastustajat voidaan nimetä ulkomaisiksi agenteiksi, toimijoiksi, jotka saavat jotain tukea ulkomailta: kyse voi olla rahasta tai organisatorisesta tuesta. Käytännössä ihan mistä tahansa.

Ryžkov arvioi, että kiire on kova.

Tuskin muste ehti kuivua, kun ensimmäiset tutkinnat aloitettiin. Rangaistuksena voi olla paljon muutakin kuin vangitseminen: esimerkiksi käyvät neuvostohistorian synkät vuodet, jolloin voitiin vaikkapa ajaa koko perhe köyhyyteen.

Venäjällä on jo tuhansia ihmisiä, joita sakotetaan toistuvasti.

Memorial-järjestön työntekijät ovat tästä esimerkki. He ovat selvittäneet Stalinin ajan rikoksia. Eikä vain vanhoja asioita vaan myös tilannetta Pohjois-Kaukasuksella.

Nytkin on elettävä. Muita keinoja venäjäläisille ei ole, hymähtää Ryzhkov.

Venäjä jälleen valinkauhassa

Tuttu toimittaja pohtii synkkää kuvaa Venäjästä, ja päätyi lopulta yhteen hyväntahtoiseen, positiiviseen ennusteeseen: hallitseva eliitti – sen kauas katsova ja järkevin osa – kapinoi kasvavaa hulluutta vastaan.

Mutta järkevän virkamiehen ja vaikuttajan matkassa on yksi iso mutta: ”Jos hänellä vaan olisi aikaa ennen puhdistuksia.”

Politiikan tutkija Kirill Rogov muistuttaa, että maan uusi perustuslaki on yksi niistä merkeistä poliittisessa muutoksessa, jonka vuoksi Venäjästä voidaan puhua diktatuurina.

Venäjä on tilanteessa, jossa osa sen asukkaista ei ymmärrä elävänsä itsevaltaisessa maassa. Valtaa pitävät hyötyvät tilanteesta.

Rogov kertoo, että on näkyvissä kaksi ilmeistä tekijää, joiden vuoksi sorto lisääntyy Venäjällä vuonna 2021.

Näitä ovat Valko-Venäjän näyttämä esimerkki ja epäluulo valtiovallan ajamia uudistuksia vastaan.

Perustuslain muutoksia vastusti melko suuri määrä ihmisiä. Nuoremmissa ikäluokissa enemmistö, Rogov sanoo.

Kolmanneksi on huomioitava, että valtion propaganda tavoittaa internetissä yhä huonommin ihmiset. He muodostavat itse kuvansa maailmastaan.

Tämän vuoksi Venäjällä on nähty sortotoimien lisäämiseen liittyvää hysteriaa: pikavauhtia ajettu laaja lakipaketti maan parlamentin alahuoneessa, duumassa; Navalnyin murhayritys ja paikallispoliitikko, ja yliopisto-opettaja Julia Galjaminan oikeudenkäynti.

Laki ulkomaalaisista toimijoista on kaikin tavoin absurdi, mutta tavoite on selkeä.

Ulkomainen agentti näkyy

Kuten NTV-kanava yhdessä muiden valtiollisten tiedotusvälineiden kanssa koettaa esittää, aluksi poliittisessa vastustamisessa kyse oli marginaalisista vaihtoehtoisen politiikan kannattajista.

Mukana Agenturnaja Set toimituksen lähetyksessä oli shakin maailmanmestari Garry Kasparov ynnä muita Suomessakin 2000-luvulla Venäjän poliittista tilannetta keskustelutilaisuuksissa avanneita henkilöitä.

https://www.youtube.com/watch?v=I53TdKptB_k

Heitä mustamaalataan edelleen voimakkaasti. Niin kuin myös Navalnyin perustamaan korruptiotutkimuksia tekevää FBK-yhteisöä.

Uuden ajan agenttilista oikeusministeriön sivuilla

Tällä hetkellä listalla on 12 tiedotusvälinettä kuten Golos Amerika ja Radio Svoboda. Vuoden lopussa oikeusministeriön ylläpitämään listaan lisättiin myös yksittäisiä toimittajia ja yhteiskunnallisesti aktiiveja kansalaisia.

Listan toimittajista Ljudmila Savitskaja kirjoitti tunteisiin menevän oman selvityksensä siitä, kuinka uskomattomalta hänestä tuntuu olla agentiksi leimattu, ja mitkä tekijät ovat voineet vaikuttaa siihen päätökseen, jonka vuoksi hänet on lisätty listalle.

Entisestä aluehallinnossakin työskennelleestä toimittajasta tehtiin esimerkki. Hän on käsitellyt kirjoituksissaan laajasti epäkohtia Pihkovan alueella.

Savitskaja on huomannut hänen töihin aiemmin positiivisesti suhtautuneiden kieltäytyvän juttujen ostamisesta. Syynä on se, että jokaisen Savitskaja työn perään pitäisi kirjoittaa litania, jossa kerrotaan hänen olevan ulkomainen agentti.

Outoa agenttien listauksessa on tietysti myös se, ettei kenellekään näistä yksityisinä henkilöinä listalle joutuneista ole vielä annettu tarkkoja ohjeita vaikkapa siitä, miten heidän pitää kertoa agenttileimastaan.

Venäläisten tiedotusvälineiden on kerrottava, että kyse on ulkomaiseksi agentiksi määritellyn tiedotusvälineen uutisista, jos nämä lainaavat listalla olevan median tietoja.

Yksityishenkilön on huolehdittava siitä, että nämä muistavat itse ilmoittaa aina olevansa agentteja.

Laki toiminnassa: Kaikki ulkomaalaisen agentin julkaisema aineisto on merkittävä näkyvästi. Kyseinen tiedote (aineisto) on ja (tai) ulkomaisen agentin jakamaa.

Savitskaja kirjoittaa, että tietenkin häntä jännittää agenttileiman kantaminen. Mutta on häntä jännittänyt monesti ennenkin, kuten silloin kun hänen on pitänyt soittaa vakavien rikosten syyttäjälle ja selvittää milloin mitäkin virkamiesten väärinkäytöksiä.

Nykyisessä tilanteessa ovat olleet apuna tutut ja tuntemattomat.

Pystyn käsittelemään asiaa, enkä aio antaa periksi, kirjoittaa Savitskaja.

Periksi eivät anna muutkaan ulkomaiseksi agentiksi leimatut. He aikovat valittaa.

Venäjän johtaja käyttäytyy kuin totuuden kieltävä Yhdysvaltojen väistyvä presidentti.

Tulipalo on leviämässä Venäjän hallinnossa. Vierestä seuratessa voi vain toivoa, että Suomessa ollaan kaikilla hallinnon tasoilla hereillä.

@sergeijolkin ”Hohto (vuodelta 2016); Navalnyi palasi! (Vuodelta 2017)”

**

Linkki Verde-lehden artikkeliin

Putinismi stalinismin jäljissä – agenttijahtia Venäjällä

Venäjällä kiristetään kansalaisvalvontaa uusilla sortotoimilla. Kenestä tahansa kansalaisesta voi tulla ”ulkomainen agentti”, toimija, jolla on yhteys Venäjän ulkomaisiin vihollisiin, kuten Stalinin aikana sanottiin. Ulkomaisten agenttien paljastamista varten on perustettu ilmiantosivustoja. Nimettömät ilmiannot ovat putinismille ja stalinismille yhteinen tekijä, kirjoittavat Tapani Kaakkuriniemi ja Jarmo Koponen.

HS Jussi Niemeläinen Perustuslaki muuttui, Navalnyi selvisi vaivoin myrkytyksestä ja talous­tilanne kiukuttaa – Venäjällä vuosi   2020 oli merkittävä ja vaikuttaa pitkään

IS Arja Paananen ”Koko Venäjän kattava lista, ja sitten sinne päätyy jokin tällainen Sergei Markelov Karjalasta”

puheenaiheet venaja
Kommentit (1)
  1. Perusporvari
    21.1.2021, 20:10

    Yhdysvalloissa on käytössä myös samanlainen järjestelmä, jos rahoitus tulee ulkomailta joudut ilmoittautumaan ulkomaiseksi agentiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.