Sankari vastoin tahtoaan

Habarovskissa jatkuvat – pidätetyn, kuvernööriksi valitun, mutta ei putinistiseen tyyliin nimitetyn Sergei Furgalin puolustukseksi pidettävät mielenosoitukset.

Venäjän Kaukoidässä tapahtuva herättää kummastusta, koska yleensä kuvernöörit eivät saa taakseen laajoja kansanjoukkoja. Heidät nimitetään ajamaan Moskovan etua.

Habarovskissa kansa äänesti putinilaista pääehdokasta vastaan ja Furgal tuli vuonna 2018 valituksi.

Perjantaina väitettiin, että “sattumakuvernööri” olisi itsekin pyytänyt toista viikkoa protestoineita kansalaisia lopettamaan vaatimukset hänen tuomiseksi Moskovasta takaisin Habarovskiin.

Kyseessä on merkittävä, mutkikas, ja nyky-Venäjää kuvaava tapahtumien ketju, joka alkoi vuosia sitten ja kulminoitui tavallaan jo viikko sitten maan parlamentin alahuoneessa duumassa.

”Saitte perustuslain. Meille tarjoatte käsirautoja.”

Poliittinen puhe raikasi pitkästä aikaa siellä missä sen kuuluukin, sanoi toimittaja Andrei Pivovarov YouTube-kanavallaan kun Vladimir Žirinovski puolusti oman puolueensa kuvernööriä.  

**

Lääkärin työnsä 2000-luvun alussa metallikauppaan vaihtanutta žirinovskilaista syytetään taloudellisten kilpailijoiden murhien järjestämisestä Venäjän Kaukoidässä 15 vuotta sitten.

Muutama päivä myöhemmin räyhääjällä oli jo sovittelevampi ääni kellossa.

Tv-kanava Doždin haastattelussa Žirinovski kertoo, ettei hänen puolueensa ole Habarovskissa viikon jatkuneiden mielenosoitusten takana, mutta LDPR:n johtaja pitää niitä tervetulleina.

Hyvä että osoittavat mieltä. Me emme ole mukana järjestämässä.”

 

LDPR eli Venäjän liberaalidemokraattinen puolue on kuuluisa siitä, ettei siinä ole mitään liberaalia tai demokraattista. Puolueella on ollut hyvä asema: ensin kommunistien vastapainona ja sittemmin Yhtenäisen Venäjän eli maan valtapuolueen tukena maan parlamentissa.

Žirinovskilaiset ovat aina olleet populisteja. Jälleen kerran muistutetaan: seuraa rahaa!

Viisikymppinen Furgal lähti bisnekseen mukaan aikana, jolloin Habarovsk oli yksi Kaukoidän rikollisuuden keskuksista. Metallien keräämistä on aina pidetty yhtenä niistä aloista, joisssa on hämäriä liiketoimia.

Oltuaan välillä kansanedustajana Moskovassa ja tultuaan valituksi kuvernööriksi Habarovskiin Furgal muuntui pienillä teoilla kansan mieheksi. Hän vähensi virkamiesten määrää, ja tapasi ihmisiä kuten vaalikampanjassaan lupasi.

Moskovassa töykeän oloinen Furgal oli äänestänyt kuten puolueen miehen pitikin – Habarovskissa hän näytti olevan elementissään rähistessään kuvernöörin tv-kanavalla pienemmille paikallisjohtajille.

Hänen suosionsa on kasvanut hieman reilun miljoonan asukkaan piirikunnassa samaa rataa kuin liberaalidemokraatit ovat vallanneet alueellisen parlamentin ja syrjäyttäneet Venäjän valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän alueen politiikasta.

Syytteet kuvernöörin osallistumisesta murhiin on helppo kuitata paikalliseksi Venäjän ryöstökapitalismin perinnöksi, mutta siitä ei näytä yksinomaan olevan kyse.

Taustoja selvitelleet paljastavat, että Furgal on ollut osakkaana AmurStal-yrityksessä, jonka osakepääomasta valtaosan omistaa presidentti Vladimir Putinin lähipiirin kuuluva Arkadi Rotenberg. Tämä näkemys selittää osaltaan sitä, miksi kansan suosiossa olevan kuvernöörin erottaminen on Kremlille tärkeää.

Rotenberg on niin sanotun “judopuolueen” edustaja, ja hänet tunnetaan monista valtavista rahasammoista, kuten Itämeren kaasuputkien valmistamisesta ja sillasta Kertšin salmen yli Venäjän miehittämälle Krimille. AmurStal on mukana isoissa siltahankkeissa Kaukoidässä.

Yllättäen mutta ehdottoman loogista ja ajan henkeen sopivasti“, kirjoittaa Artemi Troitski tweettinsa saatteessa.

(Omistussuhteiden järjestelyt selviävät hiljakseen laajemmalle yleisölle. Esimakua blogissa venäjäksi. )

 

Vapautus – Furgalille

Väitteet rikollisista liiketoimista eivät kummastuta yhtä paljon kuin se, miten habarovskilaiset ovat tukeneet kuvernööriään.

Furgalin pidätys tehtiin tuttuun kommandotyyliin. Operatiivinen video pantiin jakoon heti. Kuvernööri kuljetettiin Moskovaan. Valtakunnallisia vakavia rikoksia tutkiva komitea ilmoitti pidätyksestä.

Valtiovalta osoittaa mielellään taistelevansa kaikin keinoin korruptiota ja muita rikoksia vastaan.

Mutta toisaalta muistutetaan, että enää ei kansan sympatiaa saada vain sillä, että korruptiosta syytetty on samassa kuvassa rahapinon kanssa, tai että tämä viedään poliisien kovissa otteissa partioautoon

Politiikan tutkija Kirill Rogov odottaa vielä isompia mielenosoituksia. Koko maan ”sähköistämiseen” ihmisten protestien voimin on vielä matkaa.

Deutsche Wellen kolumnistin Konstantin von Eggertin mielestä kuvernööristä saatiin Venäjälle sen oma George Floyd.

Yhteiskunta muuttuu, eikä Venäjän johto ole selvillä siitä, mitä pitäisi tehdä.

Moskovan esiin kaivama kompromaatti – vanhojen syntien kansio  – on luonteva tapa toimia. Raskauttavaa aineistoa käytetään tarvittaessa kuten tehty ennenkin.

Samaan aikaan kun kuvat Venäjän Kaukoidän mielenosoituksista ovat melko harvinaisia, on pääkaupungissa toisin.

Moskovalaisessa poliisin mellakkabussissa oli jälleen keskiviikkona ahdasta. Yli sata mielenosoittajaa ja sivullista otettiin talteen pöytäkirjoja varten.

Virallinen Venäjä ei katso mitään mielenosoittajia hyvällä. Yleensä pyritään löytämään syylliseksi kansan villitsijä, joka on saanut vaikutteita ulkomailta.

Habarovskissakin kerrottiin poliisin pysäyttäneen mahdollisen terroristin. RIA Novostin tweetissä näytetään kuinka Keski-Aasiasta kotoisin oleva mies pidätetään. Tällä oli hallussaan autossa polttopulloja ja aikomus tekoon selvä.

Ulkoisen uhan mahdollisuuden esittely on tietenkin yksi käytössä oleva keino kansan keskuuteen levinneen kuohunnan hillitsemisessä.

Venäjä on virallisemminkin valmistautunut siihen, että länsi eli Washington – Bryssel – Lontoo etsivät keinoja Venäjän horjuttamiseksi.

Putinin  perustuslain muutoksien varjolla voidaan lisätä painostusta ja siksi venäjäläisiä kehotetaan varautumaan venäläisvastaisuuteen.

Syötämme puluja

Furgal tunnetaan alueellaan siitä, että hän on järjestänyt kahdessa vuodessa monta asiaa: hoitanut kuntoon muun muassa kouluruokailua ja lopettanut virkamiesten kaukomatkailun bisnes-luokassa.

Tavallaan on silti ihme, että harvinaiset mielenosoitukset virkamiehen puolesta ovat jatkuneet viikon verran.

Päivittäin Habarovskin Lenin-aukiolle on saapunut satakunta ihmistä ruokkimaan puluja, kuten protesteja sosiaalisessa mediassa kutsutaan.

Radiossa naureskeltiin, että lintujen syöttäminen varmaan kielletään pian.

Enimmillään kaupungin keskustaan kokoontui edellisenä viikonloppuna arviolta 30 000 ihmistä. Seuraavana lauantaina kaupungille kokoontuneiden määrä on vähintään kaksinkertaistunut.

Eho Moskvy radioaseman toimittaja Alexei Naryshkin raportoi perjantaina, että Habarovskin kaupunginjohtaja, valtapuolueen paikallinen puhuva pää Sergei Kravtšuk on ollut kiireinen. Haastatteluja ovat kärttäneet niin hänen lisäkseen ainakin BBC ja Dožd.

Kaupunginjohtaja Kravtšukin mukaan joukkokokoontumisia ei tarvittaisi. He ovat terveysuhka. Kaupungissa on edelleen koronaviruksen kantajia. Eikä siinä vielä kaikki.

Paikalla on nähty jo ihmisiä, jotka osoittavat mieltä rahaa vastaan.  Kyse on suunnitellusta vaikuttamisesta”, Kravtšuk sanoi Eho Moskvyn haastattelussa.

Väite on kova. Samanlaisia näkemyksiä esitettiin Ukrainan vallanvaihdon yhteydessä Kiovan maidanin aikana vuonna 2014.

Kysymykseen siitä, pitäisikö Furgalia vastaan esitetyt syytökset käsitellä Habarovskissa, Kravtšuk jätti vastaamatta, ja totesi oikeuden istuvan siellä missä pitääkin.

(Myöhemmin Kravtšuk täsmensi, että hänen tietojensa mukaan mielenosoituksiin on osallistunut 20-30 provokaattoria. )

Kaupunginjohtajan kehotus muistuttaa Putinin pressisihteeri Dmitri Peskovin sanomisia. Myös tämä on opastanut kansalaisia malttamaan mielensä. Jostain kumman syystä Habarovskin kaupunginjohtaja ei kuitenkaan ilmoittanut enää, että mielenosoitus on laiton.

Putin ei ole vielä päättänyt erottaako hän pidätetyn kuvernöörin. Tutkija Valeri Solovein mielestä Kreml suhtautui aluksi Habarovskin tilanteeseen sarkastisesti. Kokemusta valtiojohdolla on, mutta silti sen pelkona on levottomuuksien leviäminen muihin kaupunkeihin. Massojen käyttäytyminen on huonosti ennustettavissa. Reaktioita mielenosoituksiin muualla kuin sosiaalisessa mediassa on toistaiseksi ollut vasta vähän.

Tärkeintä valtakoneistolle olisi, että tuhansien kilometrin päässä hallitsee joku johon Kreml luottaa.

Diktaattorin valinta

Kukaan ei Venäjällä epäile, ettei maan johdossa olisi rikollisia. Mutta kuten Putinin perustuslain hyväksyminen osoittaa, Kremlin kannalta on tarpeeksi kun riittävä enemmistö uskoo lavastuksiin. Kansalaisten ilmaisemaan kantaan voidaan aina vedota.

Venäjän hallitseminen on raskas työ. Lojaalisuuden osoitukset ovat yksi keino; toinen yhteiset ovat salaisuudet.

Nykyisen presidentin valtaannousua auttoivat hämäräperäiset terroriteot. Vahvat paikalliset johtajat saivat lähteä.

Putin 20 vuoden valtakauden aikana Venäjästä on tehty keskusjohtoisempi: kuvernööri edustaa Moskovaa eikä ole alueen ihmisten valitsema paikallinen päättäjä.

Rogov näkee merkittävänä sen, että Habarovskin mielenosoitukset näyttävät, että autoritaarisen hallinnon mallin kuori rikkoutui.

Jotta Habarovskin tilanne selviäisi, ovat julkiset keskustelijat muistuttaneet Venäjän vaalien käytännöistä.

Murhamies menneisyydestä

Kohina kuritoimenpiteistä ja murhien järjestämisestä 15 vuotta aikaisemmin herättää joka päivä uusia kysymyksiä. Miksi viranomaiset eivät pidättäneet syyllisiä aiemmin? Vastauksenaan viranomaiset ovat kertoneet, että tutkintaa ei ollut koskaan lopetettu vaan vain keskeytetty.

Furgalin osalta kyse ei ole mistä tahansa “rangaistuksesta”.  Taustalla on arvioitu olevan sen, että yhdenkään alueen johtajan ei pitäisi nousta suosituimmaksi kuin Putinin.

Näkemissäni haastatteluissa Furgal osoittaa olevansa lojaali, mutta hänen pienetkin tekonsa näyttävät niin merkityksellisiltä ja kouriin tuntuvilta, että ihmiset ovat nousseet puolustamaan omaa miestään.

Yksittäisen kuvernöörin pidätystä merkittävämpää on hänen suosionsa.

Venäjällä on heitäkin, joiden mielestä olisi jo aika palata tiukempaan kuriin ja asettaa alueiden johtoon kenraalikuvernöörit, jotka saavat ihmiset pysymään ruodussa.

Tutkija Vladimir Pastuhov arvioi tilannetta: “En tiedä, onko kyse huonosta vai hyvästä kuvernööristä. Hänen menneisyydestään emme voi sanoa mitään, koska jos se on niin hirveä kuin nyt annetaan ymmärtää, herää kysymys, mitä tämä henkilö on tehnyt vastuullisissa tehtävissä töissä vuodesta 2005. Missä ovat olleet kaikki erinomaiset rikostutkijat, poliisit ja turvallisuuspalvelut. Heidät pitäisi kaikki ensi töiksi erottaa täydellisen ammattitaidottomuuden vuoksi.”

Eho Moskvyn politiikan kolumnisti Anton Oreh muistuttaa Kremlin olevan aina valmiina mielenosoituksiin Moskovassa ja Pietarissa.

Mutta kenelläkään ei ole tietoa siitä, miten tulisi menetellä, kun mielenosoitukset leviävät muualla. Kun mielenosoitukset ovat poliittisia, ne ovat Moskovan valtaa vastaan.

Vaikka Putinin nimeä ei mainittaisi joka viides minuutti, on selvää, että mielenosoitukset ovat Putinin vastaisia. Putin on Moskova; Putin on Kreml; Putin on valta.”

Siksi näyttää oudolta, kun lähes ainut asia, mitä Moskova tekee toistaiseksi julkisesti tilannetta rauhoittaakseen, on kehotus tunteiden pidättelyyn, kuten Putinin lehdistösihteeri Peskov asian ilmaisi.

Jo riittää ihmisten pelottelu

Käytännössä Furgalin lähtölaskenta alkoi jo kaksi vuotta sitten jolloin hänet valittiin Habarovskin johtoon. Furgal määritellään Wikipediassa yhdeksi Venäjän suosituimmista kuvernööreistä. Todennäköisesti häntä suositumpia ovat vain Kaukasuksen johtajat.

Suosiomittauksissa Furgalin kannatus on korkeampi kuin maan presidentillä. Tämä kävi ilmi vuodetuissa keskusteluissa, joita Putinin Kaukoidän edustaja Juri Trutnev kävi Furgalin kanssa.

Kuvernöörinä Furgal on pidetty sovittelunhaluisena, mutta tätä taitoa ei ole ennenkään pidetty kuvernöörien tärkeimpänä avuna, koska Moskovasta nähden alueille tarvitaan sen päätöksien toteuttajia eikä neuvottelijoita.

Viranhaltijan uskollisuutta on voitu epäillä jo kauan. Trutnev onkin myöntänyt, että Furgalin edeltäjän jatkopaikan takaaminen oli Moskovan virhe.

Novaja Gazetan järjestämässä videokeskustelussa Rogov sanoi, että äänestäjien aktiivisuus toisella kierroksella nosti Furgalin kuvernööriksi.

Aluejohtajien niin sanotuissa vaaleissa ensimmäisen kierroksen äänestykseen eivät monet osallistu, koska he eivät usko minkään muuttuvan heidän antamallaan äänellä.

Venäläisen vaalijärjestelmän mukaan kuvernöörit nimittää Putin, ja ihmiset saavat äänestää hänen jälkeensä.

Putinin-perustuslaki – kuvernööri epäonnistui

Meduzan haastattelemat habarovskilaiset kertovat, että uutinen pidätyksestä levisi nopeasti. Mielenosoitus järjestäytyi sosiaalisessa mediassa.

Syytökset rikoksista saattavat olla oikeita, mutta sillä ei haastateltujen mielestä ole ollut merkitystä. Kaupungissa ei yleensä ole järjestetty mielenosoituksia.

Furgal on jatkuvasti matkustellut pienissä kylissä. Hoitanut kuntoon asioita. Tehnyt jotain. Ei hänestä tarvitse mitään sankaria tehdä”, Meduzan podcastiin haastateltu Jevgeni kertoo.

Ihmiset haluavat, että kuvernöörin oikeudenkäynti pidetään Habarovskissa. Parasta olisi tietenkin, jos hän palaisi omiin töihinsä.

Sergein mielestä perustuslakiäänestys jätti monia kysymyksiä. Kuvernöörin pidätys laukaisi tarpeen kysyä mikä on maan tilanne.

Yllätyin siitä, miksi poliisi ei toiminut. Ehkä he eivät ymmärtäneet sitä, kuinka paljon väkeä voi tulla. Epäilimme itsekin aluksi, ettei Lenin-aukiolle tulisi kovinkaan paljon ihmisiä.”

Haastateltavalle suhde LDPR:n on ollut skeptinen, mutta virkamiesjohto näyttää onnistuneen myös Covid-19-taudin hoidossa.

Poliisien voimankäyttö puhuttaa

Habarovskin tapahtumien pelätään toimivan esimerkkinä ja lähtölaukauksena laajemmille levottomuuksille alueilla. Opposition toiveajatteluksi leimaaminen on tässäkin tapauksessa helppoa.

Kompromaatti-kuviota selittää myös se, että Furgal on ollut ehdokkaana kuvernööriksi kaksi kertaa. Venäjän parlamentin alahuoneeseen valtakunnan duumaan useamman kerran.

“Yhtenäinen Venäjä hallitsee 90 prosenttia Venäjän alueista”, sanoo Žirinovski Dožd-kanava Mihail Fišmanin haastattelussa. Miksi hänen tapauksensa nostettiin esiin juuri ennen mahdollisen syytteen vanhenemista?

Kremlissä Furgalia vastaan ei varmaan ole mitään, mutta hänen johtamansa alue on LDPR:n hallussa, Žirinovski arvioi.

Žirinovski kertoo puolueensa vastustavan Lavrentin Berijan, pahamaineisen Stalinin aikojen kommunistisen puolueen rivien puhdistajan, paluuta.

Emme halua paluuta neuvostoaikaan, emmekä keskiaikaan. Ehdotamme yhteistyötä ja tuemme sananvapautta, Žirinovski sanoo.

Paikallista eliittiä valvoo FSB

Vaalit ovat kuvernöörinimitysten osalta kiertoilmaus. Presidentti nimittää käytännössä alueille mieleisensä edustajansa. Tästä vallitsee yhteisymmärrys.

Kaksi vuotta sitten Putinin ehdokkaan häviäminen Habarovskissa oli odottamatonta, vaikka jo ensimmäisen ja toisen kierroksen välissä näytti olevan mahdollista, että haastaja voi voittaa.

Protestiäänestäjät lähtivät mukaan toiselle kierrokselle, kun nämä huomasivat sen, ettei autoritaarisen johtajan valitsema ehdokas saanut enemmistöä äänistä.

Kun ihmisille selvisi, että on mahdollista äänestää myös toinen vaihtoehto, äänestysvilkkaus kasvoi toisella kierroksella.

Vaaleilta näyttäviä tapahtumia tarvitaan Venäjän autoritaarisen vallankäytön laillisuuden imitointiin.

Rogov muistuttaa, että kuvernöörit eivät ole politiikassaan lojaaleja vain Putinille vaan muillekin tahoille.

Kremlin nimittämät eivät yleensä ole alueillaan merkittäviä poliitikkoja vaan keskushallinnon ihmisiä, jotka valmistautuvat ministerin yms. korkeissa tehtävissä jatkamiseksi.

Lojaalisuus koskee oligarkkisia rakenteita ja näiden alueellisia etuja. Alueillaan nimitetyt ihmiset edustavat Moskovaa.

Tähän kuuluu myös paikallisen eliitin ohjaajien pitäminen tiukassa Moskovan valvonnassa.  Vaikutusvaltaisimmatkin ovat jatkuvasti FSB:n painostuksen kontrolloitavissa.

Mikä tahansa lojaaliuden heikkous voi johtaa rikossyytteisiin.

Habarovskin kuvernöörin pidättäminen ja kuljetus Moskovaan tehtiin näyttävästi. Pidätys nostettiin uutisissa ja loppuviikon ajankohtaisohjelmissa kärkiuutiseksi.

Ensimmäiset arviot ovat miltei aina innostuneita. Se mikä oli muutama vuosi sitten diktaattorin hallintomallin ydintä, näyttää murtuneen.

Mielenosoitukset ovat osoittaneet, että Moskova ei näytä kykenevän aina ennakoimaan. Kuten Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen kirjoittaa: Moskovassa sen sijaan monet seuraavat tapausta mahdollisena merkkinä puoluekentän ja virallisen opposition aseman muuttamisesta.”

Venäjä on iso maa.

Kuvernööri voi olla oikeasti suosittu! Moskovan “päätöksellä” Furgalista tehtiin sankari.

Habarovskissa äänestys Putinin perustuslaista vietiin läpi rehellisen oloisesti. Nyt näyttää siltä, että kuva kuvernööreistä ainoastaan hyödyllisinä sotilaina vahvistuu.

Mutta mikään ei ole pysyvää. Habarovskilaisille lähellä on ollut hyvä pajari, tsaari kaukana – arvostuksensa menettäneenä.   (@Jolkinin pilapiirroksessa Moskovaa uhkaa Venäjä )

puheenaiheet venaja rikos raha
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.