Sisäinen tyhjyys täyttyy vihalla

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi teki järkevästi – hän aikoo neuvotella Venäjän johtajan kanssa. Siis seuraavan presidentin kanssa – ei nykyisen.

Sotilasliitto Natoon – Suomen ja Ruotsin lisäksi – pyrkivä Ukraina on osoittanut taistelevansa yhteensopivasti lännen kanssa.

Suojellaan toinen toista. Se on liittouma, Zelenski sanoi.

Harvassa ovat ne Venäjän selittäjät, joita on uskottu, kun maan on arvioitu kyntävän syvälle totalitaariseen komentoon.

Kremlissä pidetty puhe oli kuin jonkun hylkiö diktaattorin yritys esitellä omaa erinomaisuuttaan suhteessa muihin – ennen muuta lännen johtajiin.

Psykiatria kaipasivat myös Doždin juontajat yrittäessään lennossa tulkita juuri kuulemaansa.

Yhä uudelleen ja uudelleen herää kysymys – kuinka voi olla mahdollista, että yksi henkilö voi romauttaa koko maan. Tapattaa kymmeniä tuhansia ihmisiä, ajaa miljoonat pakolaisiksi.

Eikä kukaan vastusta Putinia

Venäjän parlamentin alahuoneen, duuman puhemies Vjatseslav Volodin, 58, ylähuoneen puheenjohtaja Valentina Matvijenko, 73, tai pääministeri Mihail Mišustin, 56, eivät ole pulmusia hekään.

Venäjän diktaattorin puhe Kremlissä kuulosti todellisuuden tajun menettäneen ”tankistin” epätoivoiselta yritykseltä piiskata itseään aina vaan kovempaan suoritukseen.

Putin on selittänyt joutuneensa Neuvostoiliiton romahtaessa itsekin 1990-luvulla tilanteeseen, jossa hän – vakooja – mietti taksinkuljettajaksi siirtymistä.

Historiallisilla vertailuillaan puheitaan ryydittävä, ja itseään maansa pelastajana pitävän Putinin käytös tuo päivä päivältä selvemmin esiin sen, että Venäjä lähestyy katastrofia.

Virhearviointien lista pitenee joka päivä.

Putin on jo tyypillinen esimerkki kiusaajasta, jonka päässä asiat ovat menneet vinoon huonon propagandan omaksumisen ja läheisten imarteluun ihastumisen vuoksi, kuten tutkija Sergei Medvedev pohti diktaattorin henkilöä tämän virheistä kirjoittaessaan.

”Venäjä, Venäjä”- huudon Vladimir Putin, 69,  kajautti yhtä varmasti kuin oli pitänyt puheensa täydelle salille Kremlissä perjantaina, jolloin hän esitteli syitä uuden Venäjän muotoutumiseen.

Vieraat saivat odottaa pääesiintyjää hyvän tovin, mutta spektaakkseli oli näyttävä.

Sosiaalisessa mediassa arvuuteltiin syystä, miten Venäjän käy, jos sen johto on menettänyt järkensä Venäjän yhä pahenevalle suuruuden hulluudelle.

Venäjän turvallisuusneuvoston johtoa – vasemmalla salaliittoteoreetikkona pidetty Nikolai Patrušev, 71, ja hänen vieressään neuvoston varajohtaja Dmitri Medvdev, 57.

Ehkä kamalinta näytöksessä on se, että maailma sai kuulla sen, miltä elämä Venäjän sisällä näyttää tulevina vuosina.

Putinin puhetta voisi ironosoida, jos kyse ei olisi miehestä, joka on aloittanut täysimittaisen sodan naapuriaan vastaan.

”Putin ylisti perinteisiä arvoja ja hyökkäsi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä vastaan. Hän kutsui lännen arvoja perversseiksi ja ”suorastaan satanistisiksi”.

Torllla tavataan

Harrastajahistorioitsija Putin puhuu sellaisella varmuudella, että hänen voi ajatella ohjanneen henkilökohtaisesti puheenkirjoittajiaan.

Punaisen torin yleisölle tämä kertoi, kuinka vasta nyt ihmiset Itä-Ukrainassa pystyivät päättämään Venäjään kuulumisesta – heiltä ei ole koskaan aikaisemmin kysytty.

Ei silloin kun alueet liitettiin vallankumouksen jälkeen Neuvostoliittoon eikä vuonna 1991, jolloin Ukraina itsenäistyi muiden neuvostotasavaltojen kanssa.

Putinin koetti myös kansanomaistaa ja tuoda lähemmäs välittämistään kertomalla, kuinka sankarillisesti ihmiset äänestivät Hersonissa eivätkä lähteneet karkuun, vaikka lähistöllä ammuttiin. Tätä Putin piti todisteena ihmisten rakkaudesta venäjänkieltä ja Venäjää kohtaan.

Diktaattorin näköiset juhlat

Kremlin Yrjön salin ja Punaisen torin konsertti vaikuttavat juuri sellaisilta tilaisuuksilta, joista diktaattori pitää.

Ne ovat näyttäviä – yhden ihmisen ja asian ympärille tehtyjä. Toisaalta – niitä on valmisteltu tavalla, joka kuvaa ihmisten tunteemaa rakkautta johtajaansa kohtaan – kyse on huijauksesta. Ainakin osittain. Ihmisiä ei aseella pakotettu niin kuin Hersonin äänestäjiä vaan houkuteltu mukaan.

Dožd esitteli eilen sosiaalisessa mediassa levitettyjä kutsuja, joissa kerrotaan, miten torille tulosta palkitaan – rahalla.

(Luottokortille talletetaan konserttiin tulijalle 700 ruplaa.)

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tekee selväksi, mitä Venäjän toiminta tarkoittaa. Alueet ovat nyt ja aina Ukrainaa. Sotilasliitto seuraa tarkasti Venäjää. Lännen reaktiot ovat nopeita ja jyrkkiä.

– Maailma muuttuu – ehkä vuosisadoiksi, totesi YLEn Nato-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen mainiten samalla, ettei Ukrainasta tule vielä pitkään aikaan Naton jäsentä.

Putin näyttää tekevän virheen toisensa jälkeen. Ensimmäinen virhe on ollut erityisoperaation aloittaminen, toinen energiasota eurooppalaisia vastaan ja kolmas liikekannallepano ja totaalinen sota.

-Voimme vain toivoa, ettei hän tee neljättä virhettä ja aloita ydinsotaa, Medvedev arvioi paljon somessa jaetussa päivityksessään.

Venäjäläisten tutkijoiden parissa on käynyt niin, että yhä useammat eri alojen tutkijat arvioivat sodan kulkua ja ennustavat tapahtumia. Venäjälle on kriisin lisäksi jo luotu perusta kaikkien sodalle kaikkia vastaan.

Taloustietilijä Konstantin Sonin muistuttaa, että ​​tuhannet rikolliset on vapautettu vankiloista ja aseistettu; sadat tuhannet ihmiset ovat saaneet aseita (ja heille on syötetty täyttämättömiä lupauksia). Satoja tuhansia ihmisiä on poistunut maasta, lainvalvontaviranomaisten johtamisjärjestelmät on tuhottu ja maassa on erilaisia ​​kvasi-sotilaallisia rakenteita kuten wagnerilaiset ja kadyrovilaiset.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Putinin ”kansansodaksi” nimittämä Venäjän ja Ukrainan välinen sota päättyy, Joskus. Miehitetyt alueet palautetaan Ukrainalle.

Pääkysymys on se, kuinka monta muuta elämää sekä viattomia että syyllisiä Putin ottaa mukaansa hautaan, Sonin kirjoittaa Facebookissaan.

puheenaiheet ukrainan-sota
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.