Voiton päivä Putinille – koronavirus nollaa kaiken

Pilapiirtäjä Jolkinin kuvassa maailman johtajat kieltäytyvät kohteliaasti. Moskovassa haluttaisiin juhlia voittajien kanssa toisen maailmansodan päättymistä toukokuun 8. päivä.

Kuvassa – Putin: Tulkaa voitonjuhlaani! Trump: En tule; Merkel: En voi; Macron: Ehkä. Virus: Tulen ilman muuta.

**

Venäjä on taipunut koronan edessä niin kuin muukin maailma. Ulkomaalaisten maahantulo on estetty. Uutislähetysten perusteella koronavirus on vakava asia, mutta kansalaisäänestys uudesta perustuslaista 22. päivä huhtikuuta pidetään esillä ja ihmisten mielessä kaikin keinoin.

**

Moskovalaisprofessori Sergei Medvedev kirjoitti New Times -verkkolehdessä, että pandemia on tietysti isku demokratialle ja voimakas tuki autoritarismille ja nationalismille.

Venäjällä koronavirus näyttää provosoivan monien ennakoimaa Putinin etenemistä presidenttikausien nollaamiseksi, kun massatilaisuuksien järjestäminen kielletään.

Kuva: Vastustan korruptiota

**

Presidentti Vladimir Putin on saavuttanut paljon viimeisten viikkojen ajan. Käytännössä Putin on kaapannut vallan. Vallankaappauksen ei tarvitse näkyä sotilaina kaduilla – Venäjällä he istuvat parlamentissa.

Yksi tämän vallankumouksen johtajaksi nostetuista hahmoista on Putinin presidenttikausien laskemisen uudelleen aloittamista ehdottanut maailman ensimmäinen naiskosmonautti Valentina Tereškova. Hän oli käyttökelpoinen mannekiini jo pääsihteeri Nikita Hruštševin Neuvostoliitossa. Tuolloin kommunistisen puolueen nuorisojärjestön komsomolin työntekijä nostettiin historialliseen tehtäväänsä sopivan työläistaustansa vuoksi aivan kuten kosmonautti Juri Gagarin oli päässyt aiemmin oman aluksensa kyytiin ensimmäisenä.

Venäjällä kansanedustuslaitoksella on merkitystä valtionjohdon tavoitteiden ajajana. Musiikkikriitikko Artemi Troitski lataa suoraan: Venäjä on diktatuuri. “Asiaa on turha enää kiertää ja kieltää.”

[Venäjällä stadioneille olisi ollut käyttöä. Jalkapallon EM-kisat peruutetaan, DDT:n johtaja Juri Ševtšuk murehti Moskovasta varattua stadionia. Venäjälläkin muusikot saavat toimeentulonsa ennen muuta konserteistaan.]

https://www.youtube.com/watch?v=1rYF4EWx4Pk&list=PLSfXKSO5IqoSDOqBFwKB3AkU55xUWyJPm&index=4

**
Kirjailija Viktor Shenderovitš kirjoitti blogissaan siitä, kuinka Putin virallistaa elinkautisensa. Hänen mielestään koko asetelma on ollut alusta alkaen puhtaasti akateemisesti kiinnostava. (Ketä kiinnostaa mikä muodollinen asema oli  Stalinilla?)

No niin, ei kiinnitetty huomiota muhinointiin valtioneuvoston ja Valko-Venäjän kanssa, pökittiin perustuslaki avoimeksi sopivana ajankohtana koronaviruksen takia. No ketä ujosteltiin? Meitäkö? Sehän on jopa rehellisempi, kun se on avoin.”

@Aleksei Merinov

Venäjän pyrkii tietenkin saamaan taloutensa sellaiseen kuntoon, että sen ei tarvitsisi turvautua huonoon vaihtoehtoon – sotatalouteen. Putinin kansallisen projektin ei anneta epäonnistua.

Selvää toki on, että virus sotkee politiikkaa kaikkialla.

Koronaviruksen jäljiltä on venäläismedian mukaan siirretty Lontoon pormestarin valinta, Italian perustuslakia koskeva kansanäänestys, Syyrian parlamenttivaalit ja varmasti paljon muutakin.

Moskovassa kaupunginjohtaja Sergei Sobjanin on määrännyt koulut suljettavaksi 21. maaliskuuta alkaen.

Päätöstä odotettiin. Hidastelu on nähty merkkinä siitä, että viranomaiset pelkäävät paniikkia enemmän kuin itse virusta.

Pääministeri Mihail Mišustin esittelee 17.3. presidentille ja Moskovan kaupunginjohtajalle kauppojen etävalvontajärjestelmää.

**

Virus on ollut maassa jo kauan: professori Medvedevin mielestä harvat uskovat, että tapauksia on ilmoitetusti ilmestynyt hitaasti – naurettavan vähän – heitä oli pitkään vain muutamia kymmeniä 146 miljoonan asukkaan maassa, jonka rajat olivat avoinna Kaukoidän kiinalaisille, jotka matkustivat ja kulkivat Amurin läpi ilman esteitä. Euroopassa venäläiset ovat koko alkuvuoden ajan matkustelleet kaikilla tartunnan saaneilla Euroopan alueilla ja vasta nyt herättiin pohtimaan palaamista.

Viralliset luvut Venäjällä sairastuneista ovat olleet kaunisteltuja: epäilijöiden mielestä ikääntyneiden henkilöiden kuolleisuus voidaan ”piilottaa” tilastoihin ja “kausiluonteiseen SARSiin”, “keuhkokuumeeseen” tai  nimetä vaikka “akuutiksi sydämen vajaatoiminnaksi”.’

Vanhemmat näkevät tämän tilanteen paremmin”, sanotaan asetuksessa. Hetkinen! Eli ei lääkäreille, ei epidemian esikuntaorganisaatiolle, vaan vanhemmille annetaan selvitettäväksi, ovatko heidän lapsensa mahdollisia viruksen kantajia. Tämähän ei ole pelkästään absurdia vaan suorastaan rikollista. Ei voi olla vain vähän raskaana tai ottaa käyttöön osittaista tai vapaavalintaista karanteenia. Se joko on tai ei ole, ja jokainen karanteenin ulkopuolinen ihminen tuhoaa koko järjestelmän.”

**

Ihan kaikkea ei diktaattorikaan kumppaneineen pysty juonittelemaan.  Tapahtumat koronaviruksen kanssa etenevät eripuolilla maailmaa. Hysteriakin tarttuu. Huoli vessapaperista on huomattu myös Moskovassa.

Tutkijoiden, kirjailijoiden ja toimittajien omaatuntoa varmaan rauhoittaa vetoomus, joka on suunnattu Venäjän kansalaisille. Nimilista täydentyy koko ajan tänne.

(Allekirjoittaisin varmaan itsekin vastaavanlaisen paperin, jos Suomessa tapahtuisi jotain vastaavaa, kuten että presidentin valtaoikeuksia muutettaisiin jälleen siihen suuntaan, josta olemme jo päässeet eroon. Kuten vanhempi kollegani sanoo, Kekkosen pitkä aika presidenttinä perustui siihen, että Venäjällä oli vallassa Leonid Brežnev…)

Kuva: Kuinka monta sinulla on ollut ennen minua? Olet ensimmäinen. Niinkö? Nollauksen  jälkeen.

**

Venäläinen älymystö, kuten tapana on yhteiskunnallisesti merkittävissä asemissa olevia ja kulttiuuriväkeä  kutsua, yrittää edelleen estää perustuslaillisen kriisin ja perustuslain vastaisen vallankaappauksen. Vetoomuksen voi lukea kokonaisuudessaan linkistä.

Meidän on luonnehdittava perustuslain määrittelemää menettelytapaa törkeästi rikkovien muutosten käyttöönottoa juuri siinä perustuslaissa määritellyn oikeuskäytännön vastaisiksi, siis perustuslain vastaiseksi vallankaappaukseksi.

Tuollaiset muutokset heikentävät maamme mahdollisuuksia kehittyä kansanvallan ja vapauden periaatteiden mukaisesti ja uhkaavat johtaa uuteen kansallisesta eripurasta aiheutuvaan tragediaan.

Tiedostamme asian historiallisen merkityksen ja kutsumme kaikkia tästä piittaavia kansalaisia sekä poliittisia ja yhteiskunnallisia toimijoita ottamaan käyttöön kaikki voimansa, jotta tilanne voitaisiin palauttaa laillisuuden ja perustuslaillisen järjestyksen mukaiseksi.

Venäjän intellektien kongressi: Meillä ei ole oikeutta olla hiljaa tapahtumasta.
Perustuslaki on valtion oikeudellinen perusta.

Eho Moskvyssa julkaistu vetoomus on tarkoitettu kaikille Venäjän kansalaisille, jotta voitaisiin estää perustuslaillinen kriisi ja perustuslain vastainen vallankaappaus.

@Aleksei Merinov

Politiikantutkija Kirill Rogov kirjoittaa toivovansa, kaikki lukisivat mistä on kyse.

Kansalaiset joilla ei ole oppiarvoa, mutta peruslukutaito, voivat tulla mukaan linkistä. Jos pystytte lukemaan tämän, olette kykeneviä ymmärtämään mitä on tapahtumassa.

Alun perin perustuslakineuvoston päätöslauselmaan ei ollut tulossa muutoksia, vaan ne tulivat myöhemmin.

Olisi typerää olettaa, että herra Putin olisi lisännyt muutoksia, ellei hän olisi saanut ehdottomia takuita niiden läpimenosta. Toisin kuin tavallinen hallitsija, joka on laillisten proseduurien alainen, diktaattorin ei tarvitse alistua niihin, vaan hän luo niitä itse. Siinä juuri ilmenee diktatuurien erityinen legalismi, joka muistuttaa paljon lainkuuliaisuutta, mutta on itse asiassa juuri päinvastainen.

Nykyisessä lainsäädännössä ei ole mitään ohjetta, joka velvoittaisi Putinin antamaan perustuslakineuvostolle muutosehdotuksen. Tekisikö hän siis näin ollen sen, jos hänellä olisi hitusenkaan epäilystä sen onnistumisesta? (Luulenpa että Putin on lukenut perustuslakineuvoston nyttemmin jo tuomarien vahvistaman päätöksen silloin, kun vasta harkitsi muutosehdotuksen liittämistä käsittelyyn.)”

**

Putinin jatkon ympärillä käydyn paatoksellisen keskustelun ohessa on ollut hienoa huomata, että historiaa osataan tarkastella ja eläviä kunnioittaa. Neuvostoliiton ensimmäinen ja viimeinen presidentti Mihail Gorbatšov on huonoine ja hyvine puolineen merkittävä historiaan merkkinsä jättänyt henkilö. Siksi hänen 89-vuotispäivänään kirjoitettu tutkija Lilia Ševtsovan teksti ansaitsee tulla tässäkin yhteydessä lyhyesti käännetyksi.

“Hänen ei tarvitse hävetä mitään. Hänen ei tarvitse salata mitään. Hänen ei tarvitse kostaa kenellekään. Hänen ei tarvitse paeta tästä maasta, joka ei ole oppinut vielä olemaan kiitollinen. Meidän täytyy ennemmin tai myöhemmin alkaa kaikki alusta, mutta Gorbatšov auttoi meitä näyttämällä, mitä täytyy tehdä ja mitä ei pidä tehdä.  Gorbatšov ja hänen aikansa ovat historiamme valoisinta aikaa. Silloin vapautettiin toisia ja samalla vapautimme itsemme! Se aikakausi elämässämme kertoo, ettemme ole aivan toivottomia. Toivon Teille terveyttä, Mihail Sergejevitš! Älkää kuitenkaan ryhtykö stoalaiseksi!”

**

Ševtsova sanoi jo vuonna 2000 presidentinvaalien yhteydessä, että pikkupolitikointiin sortuvat miehet takaavat, että Putin pysyy presidenttinä ikuisesti.

IS
Ajaako Putin kansan vaaliuurnille koronasta piittaamatta? Venäläiset vaativat sekä äänestyksen siirtoa että Putinin ”vallankaappauksen” estämistä

HS

Venäjä myöntää nyt avoimesti olevansa autoritaarinen, yhteen johtajaan henkilöitynyt valtio

puheenaiheet venaja
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.